Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

23

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Οι εξήντα επιχειρήσεις αρχαιοκάπηλων
ΕΛΛΑΔΑ

Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Οι εξήντα επιχειρήσεις αρχαιοκάπηλων

Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Συνελήφθη 68χρονος, στην κατοχή του οποίου βρέθηκαν ανιχνευτές, σκαπτικά εργαλεία και ακουστικά.

Τα καλά κρυμμένα μυστικά της, στα βάθη του εδάφους της και των αιώνων, έψαχνε ένας ακόμη Ιντιάντα Τζόουνς, εξοπλισμένος με τα ανάλογα σύνεργα! Ο λόγος για την Αμφίπολη, η οποία τις τελευταίες δεκαετίες μπήκε κάπου εξήντα φορές στο μάτι των αρχαιοκαπήλων. Οι πληροφορίες για τις απόπειρες παράνομης ανασκαφής από έναν ιδιώτη, έφθασαν πριν από λίγο καιρό στους αστυνομικούς του Τμήματος πολιτιστικής κληρονομιάς και Αρχαιοτήτων της Ασφάλειας Αττικής. Μπήκε στο στόχαστρο ένας 68χρονος, καθώς οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι λαθρανασκαφές λάμβαναν χώρα σε κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο των Σερρών. Εντόπισαν τον ύποπτο, έγιναν σκιά του και εν τέλει, τον συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω!

Πέτρος Καρσιώτης - Πορτραίτο

από τον Πέτρο Καρσιώτη

Σε βάρος του 68χρονου, σχηματίσθηκε δικογραφία για παράβαση του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς». Ειδικότερα, αναφέρει η Αστυνομία, στο πλαίσιο οργανωμένης επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε, κατελήφθη να προβαίνει σε παράνομες ανασκαφικές δραστηριότητες, χρησιμοποιώντας ανιχνευτή μετάλλων και σκαπτικό εργαλείο. Ακολούθησαν έρευνες κατά τις οποίες βρέθηκαν και κατασχέθηκαν σε δύο οικίες, οι οποίες βρίσκονται σε περιοχές της Θεσσαλονίκης και των Σερρών και σε Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο:

Περιπολικό

Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Τα σημαντικά ευρήματα

Ένα χάλκινο νόμισμα ελληνιστικών χρόνων, ένα μολύβδινο βλήμα σφενδόνης με γράμματα, ένας μολύβδινος πεσσός, οκτώ μολύβδινα σφαιροειδή βλήματα, πέντε μολύβδινα αντικείμενα, δύο χάλκινα αντικείμενα, εννέα χάλκινα νομίσματα, πέντε εκ των οποίων ακέραια και 4 αποσπασματικά ελληνιστικών, ρωμαϊκών και οθωμανικών χρόνων και μία μολύβδινη πυραμιδόσχημη αγνίθα. Όλα τα πάρα πάνω, σημειώνει η Αστυνομία, εμπίπτουν στις προστατευτικές διατάξεις του Νόμου «Για την προστασία των Αρχαιοτήτων και εν γένει της Πολιτιστικής Κληρονομιάς» σύμφωνα με αρχαιολόγο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Σερρών.

Επιπλέον, βρέθηκαν δύο ανιχνευτές μετάλλων, 2 σκαπτικά εργαλεία και 2 ζεύγη ακουστικά, ως μέσα διενέργειας ανασκαφικών δραστηριοτήτων. Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Σερρών. Σύμφωνα με δημοσιεύματα του παρελθόντος, οι εμπλεκόμενοι σε κυκλώματα, που επιχείρησαν να βρουν κρυμμένους θησαυρούς στην Αμφίπολη, φέρεται να έχουν εξομολογηθεί ότι «δεν πείραξαν τον τύμβο γιατί υπήρχε τεράστιος όγκος επιχωματώσεων, ότι χρειαζόταν έργο εβδομάδων με εκσκαφείς και ότι οι κινήσεις τους θα γίνονταν αντιληπτές».

Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Μικρούς τάφους

Και πρόσθεταν ότι «από το χώμα καταλάβαιναν ότι ο τάφος είναι απείραχτος» και ότι «ήξεραν πως οι ξένοι επιδρομείς αναζητούσαν μικρούς τάφους και όχι ογκώδεις σαν κι αυτόν που θα τον έσκαβαν για έναν χρόνο». Σύμφωνα με δημοσιίευμα του Βήματος, η «αρχαιοκαπηλική» δραστηριότητα στην Αμφίπολη φέρεται να ξεκινά στις 6 Φεβρουαρίου 1958 όταν συνελήφθησαν από την ΕΛ. ΑΣ δύο κάτοικοι της Αμφίπολης, για σύληση αρχαίου τάφου. Ακολουθούν σειρά περιστατικών, όπου κάτοικοι των γύρω περιοχών βρίσκουν ακόμη και σε απλές γεωργικές εργασίες – και κρατούν για τους εαυτούς τους ή εμπορεύονται- σπάνια αρχαία νομίσματα και αγαλματίδια. Τον Νοέμβριο του 1977 δόθηκε το πρώτο σημαντικό πλήγμα στις σπείρες της Αμφίπολης με εκτεταμένες συλλήψεις για εμπόριο αρχαίων αντικειμένων αλλά και βυζαντινών εικόνων.

Αμφίπολη λαθρανασκαφή: Η σπείρα του 1979

Τον Αύγουστο του 1979 η Ασφάλεια Θεσσαλονίκης εξάρθρωσε 4μελή σπείρα αρχαιοκαπήλων με έδρα την Αμφίπολη και συμμετέχοντες από την Θεσσαλονίκη οι οποίοι μετέφεραν έναν αμφορέα με το αυτοκίνητό τους. Στην κατοχή των υπόπτων βρέθηκαν ως και 19 μασούρια δυναμίτιδας που είχαν κλαπεί από λιγνιτωρυχείο των Σερρών και είχε διαπιστωθεί ότι χρησιμοποιείτο για το άνοιγμα των αρχαίων τάφων στην Αμφίπολη κοντά στον Τύμβο Καστά. Το ίδιο χρονικό διάστημα υπήρξαν πληροφορίες ότι κυκλώματα της Αμφίπολης συνεργάζονταν με τον διαβόητο Γερμανό αρχαιοκάπηλο Στέφαν Γκέριγκε, που έδρασε στη χώρα μας την περίοδο 1975 – 1997. Ο Γκέριγκε είχε καταγωγή από την Ινδονησία και ζούσε στο Μόναχο.

Σκαπτικά
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις