Την άνοιξη το άγαλμα του Καλαφάτη στη Λεωφόρο (pics)

ΕΛΛΑΔΑ

Την άνοιξη το άγαλμα του Καλαφάτη στη Λεωφόρο (pics)

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Άγαλμα Καλαφάτη: Την άνοιξη αναμένεται να τοποθετηθεί στο ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου το άγαλμα του Γιώργου Καλαφάτη.

24.02.2021 | 19:24

Την άνοιξη αναμένεται να τοποθετηθεί στο ιστορικό γήπεδο της Λεωφόρου το άγαλμα του Γιώργου Καλαφάτη, ιδρυτή του Παναθηναϊκού. Ο Γιώργος Καλαφάτης αποτέλεσε έναν από τους πρωτοπόρους του ποδοσφαίρου στην Ελλάδα. Διακρίθηκε ως αθλητής μέχρι και τις αρχές της δεκαετίας του 1920, ενώ στη συνέχεια διατέλεσε διοικητικός παράγοντας του Παναθηναϊκού Αθλητικού Ομίλου από διάφορες θέσεις.

Το δελτίο τύπου του ερασιτέχνη Παναθηναϊκού αναφέρει: Μέσα στην άνοιξη αναμένεται να τοποθετηθεί το άγαλμα του δημιουργού του Συλλόγου μας Γεώργιου Καλαφάτη στον ιστορικό χώρο του κλειστού γηπέδου της Λεωφόρου.

Πρόκειται για μια προσπάθεια που ολοκληρώνεται τις επόμενες ημέρες και έτσι ο Κεφαλονίτης οραματιστής της «πράσινης» ιδέας θα έχει το ξυλόγλυπτο άγαλμα του στον ιερό χώρο της Λεωφόρου. Ήταν μια έμπνευση του Γιωργου Κουτσουμπού ο οποίος πριν περίπου ένα χρόνο έθεσε προς πώληση τη 30χρονη συλλογή του από φανελες κ οχι μόνο που έχουν φορέσει αθλητές και αθλήτριες του Συλλόγου.

Μια ομάδα φίλων του Τριφυλλιού αξιολόγησε τα είδη ένδυσης της συλλογής και δωρεές φίλων (συλλεκτικές φανέλες, φόρμες, t-shirts κ.ά.), όρισε τις τιμές με βάση κριτήρια που τα συνοδεύουν (όπως η μοναδικότητα, η παλαιότητα και η ιστορία τους) και στην πορεία ξεκίνησε τη διάθεσή τους από τη σελίδα Collectors1908 στο Facebook. Στη βάση του αγάλματος του Γιώργου Καλαφάτη, θα χαραχτούν με μικρά γράμματα τα ονόματα όλων όσοι συνεισέφεραν αγοράζοντας η προσφέροντας κάποιο από τα εν λόγω αξεσουάρ της συλλογής .

Ιδρυτής του Ποδοσφαιρικού Ομίλου Αθηνών

Ο Γιώργος και ο Αλέξανδρος Καλαφάτης οραματίστηκαν ένα σύλλογο που να ξεχωρίζει από τους ήδη υπάρχοντες, “Ήθελαν ο Σύλλογός τους να μην είναι σαν όλους τους άλλους, αλλά μια ομάδα για την Αθήνα, ολόκληρη την πρωτεύουσα… που όπως το είχε φαντασθή, έγινε αργότερα ο μεγαλύτερος αθλητικός οργανισμός της Ελλάδας μας.” Στις 3 Φεβρουαρίου του 1908 ιδρύθηκε ο Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αθηνών με πρωτοβουλία του Γιώργου και του Αλέξανδρου Καλαφάτη και “Ήταν τόση μάλιστα η προσωπικότητα των δυο αυτών ηγετών, ώστε για πολλά χρόνια οι Αθηναίοι ονόμαζαν το Σύλλογο… «η ομάδα των Καλαφάτηδων».

Ο Γιώργος Καλαφάτης έδωσε την γενική αρχηγία της ομάδας στο Τζον Σίριλ Κάμπελ που κατείχε άρτια γνώση του αθλήματος (καθότι άθλημα που -με τη σύγχρονη του μορφή- επινοήθηκε στη Βρετανία), ενώ ο ίδιος ανέλαβε το ρόλο του υπαρχηγού. Συμμετείχε και αγωνίστηκε στον αγώνα για τα εγκαίνια του συλλόγου στις 11 Μαΐου του 1908. Στις 9 Αυγούστου του 1908 αγωνίστηκε ως τερματοφύλακας ενάντια στην ομάδα Άγγλων αξιωματικών του πολεμικού πλοίου Διάνα με ισόπαλο σκορ 2-2, αποτέλεσμα που υπήρξε μη αναμενόμενο, καθώς η διαφορά κλάσης των αγγλικών ομάδων εκείνη την εποχή ήταν πολύ μεγαλύτερη.

Η κατάκτηση του πρώτου τίτλου

Στις 9 Σεπτεμβρίου 1908 ο Ποδοσφαρικός Όμιλος Αθηνών με κορυφαίο το Γιώργο Καλαφάτη κατέκτησε τον πρώτο του τίτλο. Στη μοναδική αναμέτρηση για το κύπελλον ποδοσφαιρίσεως στους Πανθεσσαλικούς αθλητικούς αγώνες Τρικάλων σημείωσε 3 τέρματα. Ο ΠΟΑ αναδείχθηκε για την ίδια περίοδο 1908-09 και πρωταθλητής Ελλάδας στις 30 Νοεμβρίου 1908, με το Γιώργο Καλαφάτη αρχηγό στη σύνθεσή του. Κατά τους προαναφερόμενους Πανθεσσαλικούς αγώνες, ο Καλαφάτης κατέκτησε την πρώτη θέση στο μήκος και την τρίτη στα 100 μέτρα και τη λιθοβολία. Στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα στίβου 1909 ο Καλαφάτης αγωνιζόμενος με τον Πανελλήνιο ΓΣ κατέκτησε την 1η θέση στα 192μ (δρόμος σταδίου), την 2η θέση στα 100μ. και την 3η θέση στο μήκος ενώ κατέκτησε και την 1η θέση στη σκυταλοδρομία.

Στα τέλη του 1909 υπήρξε διοικητική αστάθεια στον ΠΟΑ. Ο πρόεδρος Μαρίνος Μαρινάκης συμπεριφερόταν απολυταρχικά όντας ο κύριος χρηματοδότης της ομάδας και τελικά ήρθε σε ρήξη με τον ιδρυτή του ΠΟΑ Γιώργο Καλαφάτη. Η μη συμμετοχή στο ετήσιο πρωτάθλημα και η δυσαρέσκεια στο πρόσωπο του Μαρίνου Μαρινάκη από την πλειονότητα των μελών του ΠΟΑ οδήγησαν στη διάσπαση, καθώς συχνά κατάρτιζε την ενδεκάδα με παίκτες που προέρχονταν από τον Εθνικό ΓΣ τους οποίους είχε φέρει ο ίδιος, ενώ επειχείρησε να αλλοιώσει υπέρ του τη σύνθεση του ΔΣ.

Exit mobile version