Πιστοποιητικό εμβολιασμού ΕΕ: Η ελληνική πλευρά ζήτησε να περιληφθεί φράση για «κοινή προσέγγιση στο πιστοποιητικό εμβολιασμού» στο κείμενο της δήλωσης που θα υιοθετήσουν οι 27
Οι αρχηγοί των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να συμφωνήσουν αύριο να εργαστούν για ένα σχέδιο έκδοσης πιστοποιητικών εμβολιασμού για τους πολίτες της ΕΕ που έχουν εμβολιαστεί κατά της νόσου Covid-19, σε μια προσπάθεια διάσωσης της ερχόμενης τουριστικής σεζόν. Η επιβολή lockdown για την αντιμετώπιση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού επέφερε πέρσι τη βαθύτερη οικονομική ύφεση στο μπλοκ των «27», πλήττοντας δυσανάλογα σκληρά τις νότιες χώρες-μέλη, όπου οι οικονομίες εξαρτώνται πολύ περισσότερο από επισκέψεις τουριστών.
Με τη διάθεση εμβολίων κατά της νόσου Covid-19 να επιταχύνεται σταδιακά, ορισμένες κυβερνήσεις, όπως η ελληνική και η ισπανική, πιέζουν για γρήγορη υιοθέτηση ενός πανευρωπαϊκού πιστοποιητικού για όσους έχουν ήδη εμβολιαστεί, ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να ταξιδέψουν ξανά. Ωστόσο, άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και η Γερμανία, εμφανίζονται πιο διστακτικές, καθώς αξιωματούχοι τονίζουν ότι το σχέδιο αυτό ενδέχεται να δημιουργήσει μια de facto υποχρέωση εμβολιασμού και θα εισαγάγει διακρίσεις για όσους δεν μπορούν ή δεν θα λάβουν το εμβόλιο.
Η Γαλλία, όπου η αντιεμβολιαστική τάση είναι ιδιαίτερα ισχυρή και όπου η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να μην καταστήσει τους εμβολιασμούς υποχρεωτικούς, θεωρεί την ιδέα των διαβατηρίων εμβολιασμού «πρόωρη», δήλωσε σήμερα ένας Γάλλος αξιωματούχος.
Απαιτείται εργασία για τις λεπτομέρειες του σχεδίου, όπως αν πρέπει το πιστοποιητικό να εκδίδεται σε ψηφιακή μορφή, αν θα είναι αποδεκτό σε όλο τον κόσμο και σε ποιο στάδιο της διαδικασίας εμβολιασμών με διδοσικά εμβόλια θα πρέπει να εκδοθεί το πιστοποιητικό.
«Ζητούμε να συνεχιστούν οι εργασίες για μια κοινή προσέγγιση στα πιστοποιητικά εμβολιασμού», τονίζει ένα προσχέδιο ανακοίνωσης της αυριανής τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών, το οποίο περιήλθε σε γνώση του Reuters.
Ωστόσο, στο προσχέδιο δεν γινόταν αναφορά σε κάποιο χρονοδιάγραμμα προς κάποια τελική απόφαση. Αξιωματούχοι σημειώνουν ότι η ΕΕ συνεργάζεται με τη Διεθνή Ένωση Αερομεταφορέων (IATA), η οποία επιθυμεί την αναζωογόνηση των αεροπορικών ταξιδιών, με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).
Ωστόσο, τα ταξίδια με πιστοποιητικά εγείρουν νομικά ζητήματα, ανέφεραν αξιωματούχοι, καθώς εκείνοι που βρίσκονται στο τέλος της σειράς στα προγράμματα εμβολιασμών θα μπορούσαν να υποστηρίξουν ότι η ελευθερία μετακίνησής τους περιορίζεται άδικα από τις συχνά πολύμηνες αναμονές για χορήγηση ενός εμβολίου.
Ασάφειες
Ευρωπαίοι αξιωματούχοι επισημαίνουν επίσης ότι δεν υπάρχει ακόμη καμιά οδηγία από υπηρεσίες του ΠΟΥ και της ΕΕ για το κατά πόσον οι άνθρωποι που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις ενός εμβολίου κατά της νόσου Covid-19 μπορούν ακόμα να είναι φορείς του νέου κορωνοϊού και να μολύνουν άλλους, ακόμη και αν οι ίδιοι δεν είναι πλέον ευάλωτοι.
Δεν είναι επίσης σαφές αν όσοι έχουν ήδη νοσήσει από τον ιό παραμένουν μολυσματικοί, για πόσο καιρό έχουν ανοσία και κατά πόσον και αυτοί θα μπορούν να λάβουν πιστοποιητικά. «Υπάρχουν ακόμα πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε», υπογράμμισε ένας ανώτερος αξιωματούχος κράτους-μέλους του ευρωπαϊκού μπλοκ. «Χρειαζόμαστε περισσότερο χρόνο για να φτάσουμε σε μια κοινή γραμμή», πρόσθεσε.
Ωστόσο, δεν υπάρχουν χρονικά περιθώρια για χώρες του ευρωπαϊκού νότου, όπου ο κλάδος φιλοξενίας πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να προετοιμάσει τους επόμενους μήνες. Παρά την επίσημη στάση, ότι όλες οι κυβερνήσεις της ΕΕ θέλουν να επιλύσουν μαζί το ζήτημα, ορισμένες χώρες ενδέχεται να αποφασίσουν να κινηθούν ταχύτερα μεμονωμένα.
Πιστοποιητικό εμβολιασμού: Το δημοσίευμα των Times
Την περίπτωση να υποδέχεται τουρίστες από την Μεγάλη Βρετανία που έχουν κάνει το εμβόλιο για τον κορονοϊό ερευνά η Αθήνα, όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου. Το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας επισημαίνει πως η ελληνική κυβέρνηση σκέφτεται το ενδεχόμενο να δώσει το «πράσινο φως» για την άφιξη Βρετανών τουριστών που θα φέρουν μαζί τους αποδεικτικά πως είναι εμβολιασμένοι. Την ίδια ώρα, εκπονείται σχέδιο για τον έγκαιρο εμβολιασμό του προσωπικού αεροδρομίων και ξενοδοχειακών μονάδων.
Αφορμή για σύγκρουση με την Ευρώπη
Ωστόσο, ένα πιθανό άνοιγμα των συνόρων πιθανότατα αποτελέσει αφορμή για σύγκρουση ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη, που στηρίζει μια ενιαία προσέγγιση, αναφέρουν οι Times. Κι όλα αυτά την ώρα που οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένεται να πουν ότι είναι πολύ νωρίς για την έναρξη της άρσης των περιορισμών σε μη αναγκαία ταξίδια, όπως είχαν αποφασίσει και στην προηγούμενη Σύνοδο Κορυφής τον Ιανουάριο. Υπενθυμίζεται ότι Ελλάδα έχει προτείνει την καθιέρωση ενός πιστοποιητικού εμβολιασμού.
Άλλωστε, πριν από κάποιες μέρες, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον αποκάλυψε ότι τα διεθνή ταξίδια από την Μεγάλη Βρετανία θα απαγορεύονται τουλάχιστον μέχρι τις 17 Μαΐου. Στον οδικό χάρτη προβλέπεται ότι η βρετανική κυβέρνηση θα επανεκτιμήσει την κατάσταση στις 12 Απριλίου και θα καθορίσει πότε θα ξαναρχίσουν οι διεθνείς πτήσεις, όμως αυτό δεν προβλέπεται να γίνει νωρίτερα από τις 17 Μαΐου.