Παράταση lockdown Αττική: 1.916 κρούσματα σε 48 ώρες, δεδομένα τα νέα μέτρα

ΕΛΛΑΔΑ

Παράταση lockdown Αττική: 1.916 κρούσματα σε 48 ώρες, δεδομένα τα νέα μέτρα

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Παράταση lockdown Αττική: Τα κρούσματα κορονοϊού, ειδικά με τη βρετανική μετάλλαξη, τις τελευταίες ημέρες έχουν αυξηθεί κατακόρυφα στην Αττική, κάτι που αποδεικνύει πως η άρση του lockdown θα αργήσει να συμβεί.

25.02.2021 | 09:38

Σε δραματική κατάσταση είναι η Αττική τα τελευταία 24ωρα καθώς τα κρούσματα του κορωνοϊού έχουν «εκτοξευτεί», όπως και οι εισαγωγές σε ΜΕΘ. Χθες, ο ΕΟΔΥ κατέγραψε μόνο στην Αττική 869 κρούσματα, μία ημέρα μετά τα 1.000 και πλέον κρούσματα, αριθμός ρεκόρ από την αρχή της πανδημίας για το Λεκανοπέδιο. Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα πιεστική, ειδικά στα νοσοκομεία, με τον πρωθυπουργό να έχει προαναγγείλει από χθες την παράταση του lockdown. Ο πρωθυπουργός στην διάρκεια του υπουργικού συμβουλίου, στάθηκε στην εικόνα της Αττικής αναφέροντας πως τα τελευταία δεδομένα δεν επιτρέπουν άνοιγμα της αγοράς από την 1η Μαρτίου.

«Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου. Το βασικό, όμως, μήνυμα το οποίο πρέπει να εκπέμψουμε είναι ότι πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσηλωμένοι στα μέτρα τα οποία ξέρουμε ότι δουλεύουν», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός, προαναγγέλλοντας επί της ουσίας την παράταση στο lockdown.

Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ δείχνουν την σοβαρότητα της κατάστασης στην Αττική. Για μία ακόμη ημέρα, το κέντρο της Αθήνας καταγράφει περισσότερες από 200 μολύνσεις (235), ενώ τριψήφιο αριθμό περιστατικών καταγράφουν τόσο τα δυτικά (134) όσο και τα βόρεια (106) και νότια προάστια των Αθηνών (104). Συνολικά η Αττική κατέγραψε 869 κρούσματα, ενώ αν προστεθούν και τα 1.047 της προηγούμενης ημέρας, «αγγίζει» τα 2.000 μέσα σε 48 ώρες (1.916 για την ακρίβεια).

Αναλυτικά τα κρούσματα χθες στην Αττική:

Ανατολική Αττική: 99
Βόρειος Τομέας: 106
Δυτική Αττική: 31
Δυτικός τομέας Αθηνών: 134

Ενδεικτικές ήταν, άλλωστε, οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να αφήνει να εννοηθεί πως το ενδεχόμενο ανοίγματος της αγοράς από την 1η Μαρτίου δείχνει πλέον να απομακρύνεται, γεγονός που, ουσιαστικά, συνεπάγεται την παράταση των περιοριστικών μέτρων.

Στην εισήγησή του ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη «γρήγορη πρόοδο στη διαδικασία των εμβολιασμών» εκτιμώντας ότι σύντομα θα ξεπεράσουμε και το φράγμα του 1 εκατομμυρίου στην Επιχείρηση «Ελευθερία».

Ωστόσο εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων λέγοντας:

«Αισθάνομαι, όμως ταυτόχρονα ότι η επιτυχία μας στον εμβολιασμό δημιουργεί και κάποια αισθήματα γενικότερου εφησυχασμού. Και αυτό είναι κάτι το οποίο πρέπει να το αντιμετωπίσουμε, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι δεν έχουμε χτίσει ακόμα τείχος ανοσίας και οι μήνες του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου είναι πολύ δύσκολοι μήνες -πάντα, παραδοσιακά- για όλες τις αναπνευστικές λοιμώξεις. Είδαμε χθες μία απότομη αύξηση των κρουσμάτων, ειδικά στην Αττική, η οποία εκ των πραγμάτων απομακρύνει την πρόθεσή μας, πάντα ακούγοντας τις οδηγίες των ειδικών, να προχωρήσουμε σε ένα σταδιακό άνοιγμα την 1η Μαρτίου». Σε κάθε περίπτωση, οι τελικές αποφάσεις για το lockdown θα ληφθούν από τον πρωθυπουργό την Παρασκευή, μετά και τις εισηγήσεις που θα δεχθεί ο ίδιος από την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας.

Κικίλιας: Η ανησυχία για τις ΜΕΘ και το ρεκόρ εισαγωγών

Τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο Υπουργικό Συμβούλιο και ειδικότερα την πιθανότητα παράτασης του lockdown επανέλαβαν εμφατικά – με φόντο και τις ανακοινώσεις του ΕΟΔΥ – τόσο ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας όσο και η Καθηγήτρια Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας Αναστασία Κοτανίδου.

«Προβλέψεις δεν μπορούν να γίνουν. Παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα πάμε βήμα βήμα για να σώσουμε όσες περισσότερες ζωές μπορούμε αλλά και να ανοίγουμε κομμάτια της κοινωνίας και της οικονομίας», απάντησε o Βασίλης Κικίλιας κατά την ενημέρωση από το υπουργείο Υγείας σε ερώτηση για το χρόνο που θα αρθεί το lockdown.
Ο υπουργός Υγείας πρόσθεσε ότι αυτό το οποίο βλέπουμε σήμερα, είναι ουσιαστικά η εικόνα για όσα έγιναν δύο εβδομάδες πριν. Όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν είναι μία ευθεία γραμμή, αυτό δικαιολογεί και την αύξηση των κρουσμάτων».

Κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική

Την αύξηση, επίσης, αυτή, απέδωσε στις ακραίες καιρικές συνθήκες και στην αύξηση του συγχρωτισμού σε κλειστούς χώρους, αλλά και στις πορείες που έγιναν, όπως είπε. «Όσο αυξάνεται η κινητικότητα αυξάνονται και τα κρούσματα αυτό το γνωρίζουμε πολύ καλά πλέον» τόνισε. Ο υπουργός υγείας επισήμανε πως η Αττική έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο πρόβλημα γι’ αυτό και στην περιοχή αυτή είναι σημαντική η πίεση που δέχεται το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Όπως ανέφερε, τις προηγούμενες δύο μέρες παρατηρήθηκε ρεκόρ εισαγωγών στα νοσοκομεία της Αττικής, με 168 εισαγωγές την Τρίτη και 180 την Δευτέρα.

Ο ίδιος τόνισε ότι σήμερα είναι κατειλημμένο το 90% των κρεβατιών ΜΕΘcovid στη Αττική. Είναι κατειλημμένες οι 235 από τις 262.Ο συνδυασμός του εμβολιασμού με την τήρηση των μέτρων θα μειώσει τη θνητότητα, τις νέες εισαγωγές στα νοσοκομεία και θα μας γυρίσει σε μία κανονική ζωή, αλλά ακόμα χρειάζεται υπομονή επισήμανε, σημειώνοντας ότι μέχρι σήμερα έχουν γίνει 790.586 εμβολιασμοί, ενώ σήμερα αναμένεται πάνω από 31.000 άνθρωποι να εμβολιαστούν. Επίσης είπε ότι ήδη έχουν επιβεβαιωθεί για εμβολιασμό 1.486.479 ραντεβού και χαρακτήρισε παράδειγμα προς μίμηση το πρόγραμμα «Ελευθερία» όπως αυτό εξελίσσεται.

Κοτανίδου: Κάντε ακόμη λίγη υπομονή

«Με την πανδημία ξαφνικά όλοι εμείς οι Έλληνες καταλάβαμε ότι πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο ΕΣΥ. Το ΕΣΥ κατάφερε να στηρίξει όλους τους ασθενείς παρά τις τεράστιες πιέσεις που είχε το σύστημα από την αρχή της πανδημίας», δήλωσε από την πλευρά της η Αναστασία Κοτανίδου.

«Κανένας ασθενής δεν έχει βρεθεί μέχρι σήμερα εκτός ΜΕΘ. Απευθύνω έκκληση προς όλους τους Έλληνες: Κάντε λίγη ακόμη υπομονή για να ξεπεράσουμε αυτόν τον σκόπελο. Είμαστε όλοι κουρασμένοι, δεν αντέχουμε άλλο lockdown. Στόχος μας είναι να φτάσουμε σε ένα σημείο, ώστε να κάνουμε Πάσχα, όπως μόνον εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να το γιορτάζουμε», υπογράμμισε σε δραματικό τόνο η κυρία Κοτανίδου.

Δεν ξέρουμε πόσο θα συνεχιστεί το lockdown

Σε ό,τι αφορά την πίεση που δέχεται το ΕΣΥ και τις αποφάσεις των ειδικών, η κυρία Κοτανίδου τόνισε πως είναι «τεράστιο», με το επίκεντρο της πανδημίας να βρίσκεται στην Αττική. Η ίδια, τόνισε ότι «δεν ξέρουμε ακόμα πόσο θα συνεχιστεί το lockdown αλλά μπορούμε να πούμε ότι τα πράγματα θα βελτιώνονται όσο καλύτερα τηρούμε τα μέτρα». Επίσης απαντώντας σε σχετική ερώτηση, είπε ότι «δεν ξέρουμε πόσα κρούσματα θα είχαμε αν δεν είχαμε πάει στο lockdown», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο αριθμός τους ίσως να ήταν πολύ μεγαλύτερος.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, δεν μπορεί να τηρήσει το lockdown όπως το έκανε στην αρχή της πανδημίας» τόνισε και πρόσθεσε πως τα μέτρα δεν εφαρμόζονται με την ίδια προσοχή καθώς υπάρχει πλέον μια σχετική χαλάρωση. Όταν ρωτήθηκε τι σκέφτονται τα μέλη της επιτροπής για το τέλος της εβδομάδας και αν θα συνεχιστεί το lockdown, τόνισε ότι «το βασικό μέλημα της επιτροπής είναι να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες όμως οι αριθμοί δεν μας αφήνουν αυτή την δυνατότητα». Παρά την επιθυμία μας και την ελπίδα μας να δώσουμε κάποια χαραμάδα αισιοδοξίας ανοίγοντας μέρος της κοινωνικής και οικονομικής ζωής, τα νούμερα φαίνονται πολύ άσχημα γι’ αυτό θα γνωρίζουμε περισσότερα την Παρασκευή, κατέληξε.

Όλοι είμαστε κουρασμένοι είπε, τέλος, η κυρία Κοτανιδου, αλλά «ελπίζουμε ότι φέτος θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στις ιδιαίτερες πατρίδες μας στο σπίτι μας όπως συνηθίζαμε».

https://www.youtube.com/watch?v=buzwS4Sz1JI

ΕΟΔΥ: Στα ύψη το ιικό φορτίο στα λύματα – Αύξηση 265% στο Ηράκλειο Κρήτης

Την ίδια ώρα, έντονο προβληματισμό προκαλούν τα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, με την κυβέρνηση να προσανατολίζεται στην παράταση του αυστηρότερου lockdown στην Αττική για τουλάχιστον μία εβδομάδα, προκειμένου να ανασχεθεί η διασπορά του κορωνοϊού. Εκτός των τετραψήφιων κρουσμάτων κορωνοϊού των τελευταίων δύο ημερών στην επικράτεια, τα δεδομένα από τα αστικά λύματα εντείνουν τον προβληματισμό κυβερνητικού επιτελείου και ειδικών, αναφορικά με την εξέλιξη του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Στην έκθεση επιδημιολογικής παρατήρησης του ΕΟΔΥ, την Τετάρτη, ανακοινώθηκαν επίσης τα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων, σε αστικά λύματα που αφορούν την περίοδο από 15 έως 21 Φεβρουαρίου 2021. Τα δείγματα προέρχονται από την Περιφέρεια Αττικής και τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Λάρισας, του Βόλου, του Ηρακλείου, των Χανίων και του Ρεθύμνου. Τα δείγματα λαμβάνονται από τις εισόδους των εκάστοτε Μονάδων Επεξεργασίας Λυμάτων, όπως αναφέρονται παρακάτω, και αντιστοιχούν στον πληθυσμό που εξυπηρετείται από αυτές.

Την εβδομάδα 15-21 Φεβρουαρίου 2021 παρατηρούνται αυξητικές τάσεις σε σχέση με την εβδομάδα 8-14 Φεβρουαρίου 2021 στο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα των περισσοτέρων περιοχών που ελέγχονται από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΕΟΔΥ. Οι αυξητικές αυτές τάσεις κυμαίνονται από +22% στη Θεσσαλονίκη έως και +265% στο Ηράκλειο Κρήτης. Η Περιφέρεια Αττικής και η πόλη του Βόλου παρουσιάζουν ελαφρώς φθίνουσες τάσεις για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα, με την Αττική όμως να διατηρεί υψηλά επίπεδα ιικού φορτίου.

Exit mobile version