Με ένα τρόπο μετακίνησης που θυμίζει άλλες εποχές αναγκάστηκαν να φύγουν Ρώσοι διπλωματικοί υπάλληλοι και οι οικογένειές τους από τη Βόρεια Κορέα. Συγκεκριμένα, επειδή έχει επιβάλει αυστηρά περιοριστικά μέτρα για την πανδημία του κορονοϊού αποκλείοντας σχεδόν όλες τις διεθνείς συγκοινωνίες, οι Ρώσοι αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν ένα χειροκίνητο βαγονέτο. Βέβαια παρόλο που το καθεστώς της Βόρειας Κορέας επιμένει ότι δεν έχει καταγραφεί επιβεβαιωμένο κρούσμα του κορονοϊού στη χώρα, οι Αρχές έχουν κλείσει τα μεθοριακά περάσματα, απαγόρευσαν τα περισσότερα διεθνή ταξίδια και περιόρισαν δραστικά τις μετακινήσεις των πολιτών εντός της χώρας. «Από τη στιγμή που τα σύνορα παραμένουν κλειστά εδώ και πάνω από ένα χρόνο κι έχουν σταματήσει οι μετακινήσεις των επιβατών, χρειάστηκε ένα μακρύ και δύσκολο ταξίδι για την επιστροφή στα πάτρια», ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανάρτησή του σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Η ομάδα των Ρώσων διπλωματών και των συγγενών τους, ανάμεσά τους κι ένα παιδί ηλικίας τριών ετών, ταξίδεψε 32 ώρες με το τρένο και δύο ώρες με το λεωφορείο από την Πιονγιάνγκ για να πλησιάσει τα σύνορα της Βόρειας Κορέας με τη Ρωσία. Στη συνέχεια πέρασαν πεζή το μεθοριακό πέρασμα και φόρτωσαν τις αποσκευές τους σ’ ένα βαγονέτο πάνω στις ράγες. Φωτογραφίες και βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δείχνουν τους διπλωμάτες να σπρώχνουν μέσα στο χειμωνιάτικο τοπίο το φορτωμένο με βαλίτσες και πολύχρωμα σακ βουαγιάζ βαγονέτο.
Βόρεια Κορέα Ρώσοι: Μηχανή ο τρίτος γραμματέας της πρεσβείας
Την απαιτούμενη ώθηση για να κινηθεί το όχημα σε μια απόσταση άνω του ενός χιλιομέτρου που περιλάμβανε και τη διάβαση γέφυρας του ποταμού Τουμέν, έδωσε ο τρίτος γραμματέας της ρωσικής πρεσβείας στην Πιονγιάνγκ, Βλάντισλαβ Σορόκιν. Αξιωματούχοι του υπουργείου υποδέχθηκαν στην άλλη πλευρά των συνόρων τους Ρώσους διπλωμάτες, οι οποίοι στη συνέχεια επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο, που τους μετέφερε στο αεροδρόμιο του Βλαντιβοστόκ.
Как заявили в МИД, дипломаты 32 часа ехали на поезде, затем еще два часа на автобусе до границы и затем — километр пешком с помощью дрезины.
Видео: МИД России pic.twitter.com/K8UPWUrKev
— Новая Газета (@novaya_gazeta) February 25, 2021
Στη διάρκεια της περασμένης χρονιάς πολλές πρεσβείες δυτικών χωρών έκλεισαν στη Βόρεια Κορέα, επικαλούμενες την απαγόρευση για την ανανέωση του προσωπικού τους κι όσοι έφυγαν αναγκάστηκαν να διαπραγματευτούν επί εβδομάδες με το καθεστώς του Κιμ Γιονγκ Ουν για να τους ανάψει το πράσινο φως για την αποχώρησή της από τη χώρα.