Lοckdown Αττική – παράταση: Επιμένει ο κορονοϊός, νέος συναγερμός στο ΕΣΥ

ΕΛΛΑΔΑ

Lοckdown Αττική – παράταση: Επιμένει ο κορονοϊός, νέος συναγερμός στο ΕΣΥ

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Lοckdown Αττική - παράταση: Μεγαλώνει η πίεση στις ΜΕΘ - Η κάλυψη είναι πλέον στο 88% στην επικράτεια - Μεγάλη η διασπορά στο κέντρο της Αθήνας, τον Πειραιά και τη Δυτική Αττική

27.02.2021 | 06:10

Εντείνεται η πίεση στο σύστημα υγείας, ειδικότερα στην Αττική, με την διασπορά του κορωνοϊού να εμφανίζει αυξητική τάση σχεδόν στο σύνολο της χώρας, παρά την επιβολή αυστηρότερων μέτρων περιορισμού. Όπως ανέφερε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου, εκτιμάται ότι πλέον στην χώρα υπάρχουν 12.000 ενεργά κρούσματα κορωνοϊού. Οι μονάδες ΜΕΘ επιβαρύνθηκαν εντός της τελευταίας εβδομάδας σε ποσοστό περίπου 12%, ελαφρώς υψηλότερο από ότι την προηγούμενη εβδομάδα, ενώ ο αριθμός των νέων εισαγωγών ασθενών με κορωνοϊό αυξήθηκε σημαντικά στο επίπεδο περίπου των 300 ανά ημέρα.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα αυξηθεί εκ νέου τόσο η πίεση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, όσο και οι ημερήσιοι θάνατοι λόγω κορωνοϊού. «Αυτό που παρατηρήθηκε αρκετά συχνά αυτή την εβδομάδα που μας πέρασε, είναι ότι είχαμε πολλές μικρές “πυρκαγιές”, δηλαδή πολλές μικρές εξάρσεις στις περισσότερες Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Παρατηρούνται μικρές συρροές κρουσμάτων μετά από συναντήσεις σε σπίτια, σε εργασιακούς χώρους, αλλά και σε κλειστές δομές», είπε χαρακτηριστικά, κατά την ενημέρωση του υπουργείου υγείας για την εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα.

Χωρίς εμφανή απόδοση το lockdown στην Αττική

Την παράταση του lockdown στην Αττική μέχρι τις 8 Μαρτίου ανακοίνωσε επίσημα ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας την Παρασκευή. Η νέα εφαρμογή του lockdown στην Αττική τις τελευταίες 2,5 εβδομάδες δεν αποδίδει τα αναμενόμενα, παραδέχτηκε το μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, αποδίδοντας το γεγονός στο ότι «η διασπορά του ιού στην κοινότητα ήταν μεγαλύτερη ή γιατί δεν μας βοήθησε ο καιρός, ο χειμωνιάτικος καιρός».

Σύμφωνα με την καθηγήτρια, σίγουρα συμβάλλει σημαντικά και η επικράτηση των μεταλλαγμένων στελεχών του ιού που, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ χθες, Πέμπτη, έχουν απομονωθεί τουλάχιστον περισσότερα από 1.000 στελέχη στην επικράτεια. Η πληρότητα των ΜΕΘ-COVID στην Αττική υπολογίζεται στο 88%, ενώ ταυτόχρονα παρατηρείται μικρή αύξηση στον αριθμό των ημερήσιων θανάτων λόγω της Covid-19. Μάλιστα, όπως προέβλεψε η κυρία Παπαευαγγέλου, οι νέοι θάνατοι αναμένεται να αυξηθούν τις επόμενες εβδομάδες.

Σε επίπεδο νέων διαγνώσεων, αυξήθηκαν κατά 40% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Στο Λεκανοπέδιο παρατηρείται επίσης σημαντική αύξηση στον Πειραιά, όπου πλέον υπάρχουν περισσότερα από 1.100 ενεργά κρούσματα, αλλά και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών με περισσότερα από 1.000 ενεργά κρούσματα.

Σταθεροποίηση με μία μικρή αύξηση των νέων κρουσμάτων εμφανίζουν οι υπόλοιπες περιοχές της Αττικής, με τον Κεντρικό Τομέα Αθηνών να αποτελεί μία σημαντικά επιβαρυμένη περιοχή.

Αυξητικές τάσεις και σε Αχαΐα – Θεσσαλονίκη

Ο νομός Αχαΐας παραμένει στο «βαθύ κόκκινο» μετά και το αρνητικό ρεκόρ των 122 νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκαν σήμερα, Παρασκευή. Παρόλο που η Πάτρα κλείνει πλέον τρεις εβδομάδες από την εφαρμογή του αυστηρού lockdown, θεωρείται πλέον δεδομένο ότι ο Φεβρουάριος είναι ο μέχρι στιγμής ο πιο δύσκολος μήνας για την περιοχή, σε ό,τι αφορά την πανδημία. Για την περίπτωση της Θεσσαλονίκης, ο επίκουρος καθηγητής επιδημιολογίας, Γκίκας Μαγιορκίνης, ανέφερε ότι έδειξε σημεία μικρής αύξησης στον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων.

«Συγκεκριμένα, οι νέες διαγνώσεις αυξήθηκαν σε ποσοστό 25%, ωστόσο προς το παρόν δεν καταγράφεται σημαντική αύξηση στην πίεση στο σύστημα Υγείας στην Θεσσαλονίκη».

Στο «κόκκινο» νέες περιοχές μέχρι τις 8 Μαρτίου

«Τα επιδημιολογικά δεδομένα όπως γνωρίζουμε δεν είναι ίδια σε όλη την επικράτεια. Οι διαφοροποιήσεις που υπάρχουν από περιοχή σε περιοχή αναλύονται και εξετάζονται από την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων, ώστε να καθοριστεί το επίπεδο υγειονομικής ασφάλειας κάθε περιοχής και κατ’ επέκταση τα μέτρα», ανέφερε από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Στο «κόκκινο» επίπεδο αυξημένου κινδύνου εντάσσονται από αύριο, Σάββατο 27 Φεβρουαρίου, στις 6 το πρωί μέχρι τις 8 Μαρτίου οι εξής περιοχές:

Λευκάδα (πλην Μεγανησίου)

Θεσπρωτία

Σύρος

Σάμος

Δήμος Αρτας

Διδυμότειχο

Δήμος Λοκρών -Ανησυχητική η κατάσταση στη Μαλεσίνα

Αμφιλοχία

Περιφέρεια Ηρακλείου Κρήτης

Περιφέρεια Κορινθίας (ιδιαίτερη προσοχή στο Λουτράκι)

Δήμος Λάρισας

Δήμος Βόλου

Οι περιοχές που παραμένουν σε «σκληρό» lockdown

Σε καθεστώς σκληρού lockdown παραμένουν η Εύβοια, η Αρκαδία, η Αχαΐα και η Αττική. Όπως ανέφερε ο κ. Χαρδαλιάς, η Λάρισα και ο Βόλος είναι στο προστάδιο λήψης μέτρων και κάλεσε σε αυστηρή τήρηση μέτρων.

Επίσης έκανε ειδική μνεία στον Πειραιά, σημειώνοντας ότι τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί και κάλεσε τις δημοτικές αρχές να εντείνουν τους ελέγχους. Το ίδιο ισχύει και στον Δυτικό Τομέα Αθηνών, όπως είπε.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, SMS, απαγόρευση κυκλοφορίας και έντυπα μετακίνησης δεν αλλάζουν.

Τα μέτρα που παραμένουν σε ισχύ είναι τα εξής:

Κλειστά όλα τα καταστήματα του λιανεμπορίου

Κλειστά κομμωτήρια και κέντρα αισθητικής

Κλειστή η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων

Επιπλέον, παραμένουν όλοι οι περιορισμοί στις μετακινήσεις, όπως η αποστολή SMS στο 13033, η απαγόρευση κυκλοφορίας και η απαγόρευση μετακίνησης από νομό σε νομό.

Παράλληλα, ενημέρωσε ότι ο Δήμος Μυκόνου βγαίνει από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου και μπαίνει στο επίπεδο επιτήρησης, μιας και υπάρχει βελτίωση στην επιδημιολογική εικόνα του,

Από το επίπεδο πολύ αυξημένου κινδύνου βγαίνουν:

Τέμπη

Κάρπαθος

Δήμος Μυκόνου

https://www.youtube.com/watch?v=DufONNCKE90

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version