Ισλαμικό κράτος νύφες: Εγκατέλειψε το Λονδίνο στα 15, παντρεύτηκε μαχητή του ISIS, έκανε τρία παιδιά που πέθαναν και τώρα δεν μπορεί να επιστρέψει.
Δεν ήταν λίγα τα έφηβα κορίτσια, που αν και μεγάλωσαν σε χώρες του δυτικού κόσμου, επηρεασμένα από την προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους, εγκατέλειψαν τις ζωές τους και τις οικογενειές τους και ταξίδεψαν στη Συρία της εποχής της ακμής του ISIS για να γίνουν «νύφες» των μαχητών του. Επρόκειτο κατά κύριο λόγο για έφηβες μουσουλμανικής καταγωγής, αν και υπήρχαν και φανταχτερές εξαιρέσεις χριστιανικού υποβάθρου. Όσες από αυτές επιβίωσαν από τις μάχες και την ήττα του ISIS κρατούνται σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, που ελέγχονται κυρίως από τις κουρδικές πολιτοφυλακές της Συρίας. Μια τέτοια περίπτωση είναι και η Σαμίμα Μπεγκουμ, που γεννήθηκε στην Βρετανία. Η Μπέγκουμ εγκατέλειψε το Λονδίνο το 2015 όταν ήταν 15 ετών και πήγε στη Συρία μέσω Τουρκίας με δύο συμμαθήτριές της, όπου και παντρεύτηκε έναν μαχητή του Ισλαμικού Κράτους.
Η Μπέγκουμ, 21 ετών σήμερα, που βρίσκεται σε καταυλισμό κράτησης στη Συρία, έχει χάσει τη βρετανική της υπηκοότητα από το 2019 για λόγους εθνικής ασφάλειας, όπως αποφάσισε το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας. Ωστόσο, το Εφετείο αποφάσισε πέρυσι ότι θα μπορεί να τύχει δίκαιης εκδίκασης της έφεσής της απέναντι στην απόφαση αυτή μόνο εάν της επιτραπεί να επιστρέψει στη Βρετανία. Και πάλι όμως το ανώτατο δικαστήριο της χώρας απέρριψε ομόφωνα την απόφαση αυτή. Αυτό σημαίνει ότι και πάλι μπορεί να προσφύγει κατά της απόφασης για την υπηκοότητα, αλλά όχι στη Βρετανία. «Το δικαίωμα σε μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία δεν υπερισχύει όλων των άλλων εκτιμήσεων, όπως η ασφάλεια του κοινού», δήλωσε ο Ρόμπερτ Ριντ, πρόεδρος του Ανώτατου Δικαστηρίου. «Εάν το ζωτικό δημόσιο συμφέρον καθιστά αδύνατη μια δίκαιη ακροαματική διαδικασία για μια υπόθεση, τότε τα δικαστήρια κατά κανόνα δεν μπορούν να την εκδικάσουν».
Ισλαμικό κράτος νύφες: Έντονη αντιπαράθεση στη Βρετανία
Η περίπτωση της Μπέγκουμ έγινε αντικείμενο μιας έντονης αντιπαράθεσης στη Βρετανία. Από τη μία είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι απαρνήθηκε το δικαίωμα της στην υπηκοότητα με το να ταξιδέψει για να ενταχθεί στις τάξεις του ΙΚ και από την άλλοι αυτοί που ισχυρίζονται ότι δεν μπορεί να είναι άπατρις και ότι είναι καλύτερο να δικαστεί στη Βρετανία. Ο Ριντ δήλωσε ότι η έφεση της Μπέγκουμ θα πρέπει να αναβληθεί έως ότου η ίδια να είναι σε θέση να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο σε αυτή χωρίς να θέτει σε κίνδυνο τη δημόσια ασφάλεια. «Δεν είναι η τέλεια λύση, καθώς δεν είναι γνωστό πόσο χρόνος ίσως περάσει μέχρι αυτό να γίνει δυνατόν. Αλλά δεν υπάρχει τέλεια λύση στο δίλημμα αυτού του είδους», δήλωσε.
Οργανώσεις υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων δήλωσαν ότι η Βρετανία έχει χρέος να φέρει πίσω την Μπέγκουμ και άλλους ανθρώπους σαν αυτήν και να τους οδηγήσει ενώπιον της δικαιοσύνης, αντί να μεταθέτει το ζήτημα σε κάποιον άλλον. «Το να τους εγκαταλείπει κανείς σε μια νομική μαύρη τρύπα –σε συνθήκες που θυμίζουν Γκουαντάναμο— δεν συνάδει με τις βρετανικές αξίες και τα συμφέροντα της δικαιοσύνης και της ασφάλειας», δήλωσε η Μάγια Φόα, επικεφαλής της οργάνωσης Reprieve.
Ισλαμικό κράτος νύφες: Από τη Ράκα σε στρατόπεδο κράτησης
Αφού ταξίδεψε στη Συρία, η Μπέγκουμ έζησε στη Ράκα, την πρωτεύουσα του αυτοκηρυσσόμενου χαλιφάτου, όπου παρέμεινε για τέσσερα χρόνια έως ότου εντοπίστηκε σε στρατόπεδο κράτησης. Από τότε που έφυγε από τη Βρετανία απέκτησε τρία παιδιά, αλλά όλα τα βρέφη έχουν έκτοτε πεθάνει και η ίδια βρίσκεται τώρα στον καταυλισμό Ροτζ, που διαχειρίζονται οι κουρδικές αρχές της Συρίας, όπου ειδικοί των Ηνωμένων Εθνών σε θέματα ανθρώπινων δικαιωμάτων είπαν αυτόν τον μήνα ότι οι συνθήκες είναι «απάνθρωπες».