Καθαρά Δευτέρα - lockdown: Η παράταση του lockdown μέχρι τις 16 Μαρτίου -ώστε να αποφευχθούν οι συνωστισμοί και της Καθαράς Δευτέρας- έχει ουσιαστικά αποφασιστεί και θα γίνει επίσημη την Παρασκευή.
Να ανεβάσει ρολά το λιανεμπόριο στις 16 Μαρτίου επιχειρεί η κυβέρνηση, την ώρα που το lockdown δεν φέρνει κανένα αποτέλεσμα και τα νοσοκομεία βιώνουν την πιο έντονη πίεση από την ώρα που η πανδημία έφτασε στη χώρα.H πίεση στο σύστημα υγείας είναι μεγάλη και τις επόμενες δύο εβδομάδες θεωρείται δύσκολο να έρθει η αποκλιμάκωση. Από την άλλη, η ασφυξία που υπάρχει στην αγορά και εξάντληση των δημοσιονομικών περιθωρίων κάνουν επιβεβλημένη την σταδιακή επαναλειτουργία της αγοράς. Χθες ο πρωθυπουργός προεξόφλησε την παράταση των περιορισμών μέχρι και τις 15 Μαρτίου ζητώντας από τους πολίτες «να κάνουμε μία προσπάθεια ακόμα, ειδικά αυτές τις δύο εβδομάδες». Είπε ότι είναι αναγκαία η αυστηρή τήρηση των μέτρων, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι υπάρχει μεγάλη κούραση, αλλά είναι απαραίτητο προκειμένου να «επανέλθουμε σε κανονικούς ρυθμούς λειτουργίας της οικονομίας και της εκπαίδευσης».
Στην κυβέρνηση αντιλαμβάνονται ότι η κούραση των πολιτών καθιστά πολύ δύσκολη την εφαρμογή των μέτρων και την συμμόρφωση με αυτά και είναι ένας ακόμα λόγος για να προχωρήσουν στην άρση κάποιων πρώτων περιορισμών. Ειδικά από την στιγμή που κάνοντας καταχρηστική χρήση του κωδικού 6 στα SMS πολλοί είναι αυτοί που βρίσκουν ευκαιρία να μετακινούνται πολλές φορές μέσα στην ημέρα, παραβιάζοντας νομότυπα τις απαγορεύσεις. Το κομβικό όμως είναι η επιβάρυνση της οικονομίας και η εξάντληση των δημοσιονομικών αντοχών. Το παραδέχτηκε σε συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος είπε ότι «Δεν έχουμε άλλα περιθώρια για να παραμείνουμε κλειστοί. Εξαντλούνται οι δυνατότητες που έχουμε για να ενισχύουμε τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις».
Lockdown: Κλειδώνει για άλλες 2 εβδομάδες το λιανεμπόριο
Σχολεία: Πιθανότερο σενάριο για άνοιγμα στις 22 Μαρτίου
Το επιθυμητό είναι να ανοίξουν στις 16 Μαρτίου και τα σχολεία, αλλά αυτό θεωρείται από τους λοιμωξιολόγους εξαιρετικά δύσκολο. Αρμόδια στελέχη της κυβέρνησης θεωρούν ότι τα βήματα για το άνοιγμα της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας πρέπει να είναι σταθερά και όσο το δυνατόν πιο βέβαια ώστε να αποφευχθούν τα πισωγυρίσματα. Με αυτό το δεδομένο πιθανότερο σενάριο για τα σχολεία είναι να ανοίξουν στις 22 Μαρτίου.
Ο αριθμός των διασωληνωμένων που χθες έφτασαν του 406 και οι πολύ αυξημένες εισαγωγές στα νοσοκομεία, ειδικά της Αττικής, κάνουν πολύ δύσκολη την άσκηση για το άνοιγμα. Η κυβέρνηση θα κληθεί να εξηγήσει πώς προχωρά σε χαλάρωση των περιορισμών την στιγμή που το σύστημα υγείας συνεχίζει να υφίσταται πίεση, η οποία δεν αναμένεται να υποχωρήσει μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ακόμα κι αν τα κρούσματα παρουσιάσουν μείωση και οι εισαγωγές νέων ασθενών με covid19 υποχωρήσουν, τα κρεβάτια των ΜΕΘ θα αργήσουν να αδειάσουν. Για αυτό το λόγο αναζητούνται «έξυπνες λύσεις», όπως ανέφερε χθες ο κ. Μητσοτάκης.
Η μέθοδος των ραντεβού
Οι έμποροι έχουν ξεκαθαρίσει ότι ούτε η παράταση των εκπτώσεων ούτε το άνοιγμα θα έχουν ουσιαστικό αντικείμενο αν επιλεγεί και πάλι το click away ειδικά για τα μαγαζιά με ρούχα και παπούτσια. Από την άλλη, από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης υποστηρίζουν ότι το “13032” (η πλατφόρμα που στέλνεις SMS ειδικά για ψώνια και σου επιτρέπει να κινηθείς για τρεις ώρες) είναι έτοιμο. Όμως, δεν διασφαλίζει σε καμία περίπτωση την κοσμοσυρροή στους δρόμους. Προτείνεται λοιπόν είτε η λύση του κανονικού ανοίγματος με αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά στον αριθμό των πελατών και διπλή μάσκα εντός του κλειστού χώρου, είτε η καλλιέργεια του μοντέλου των ραντεβού ώστε να αποφεύγονται οι συνωστισμοί εκτός του καταστήματος και ειδικά στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους.
Η μέθοδος των ραντεβού έχει πολλούς υποστηρικτές στις τάξεις των επιδημιολόγων. Άλλωστε, έχει δοκιμαστεί με επιτυχία στα κουρεία και στα κομμωτήρια όπου φάνηκε ότι και ελέγχθηκε ο αριθμός των εισερχόμενων εντός των καταστημάτων και αποφεύχθηκαν οι ουρές εκτός αυτών.