Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

19

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Δρίτσας 17 Νοέμβρη – δήλωση: “Ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δρίτσας 17 Νοέμβρη – δήλωση: “Ο λόγος μου άφησε περιθώρια παρερμηνείας”

Δρίτσας 17 Νοέμβρη - δήλωση: Σάλος από την δήλωσή του πως «κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη» - Viral οι δηλώσεις του στα social media με αιχμηρά σχόλια από τους πολίτες – Στα ύψη η πολιτική αντιπαράθεση

Σοκ στην κοινωνία αλλά και στην πολιτική σκηνή προκάλεσε ο Θοδωρής Δρίτσας με τη δήλωσή του για τη 17 Νοέμβρη, την οποία η Κουμουνδούρου χαρακτήρισε ατυχή, κρατώντας αποστάσεις από όσα είπε ο βουλευτής και πρώην υπουργός για τον Δημήτρη Κουφοντίνα. Για ανιστόρητη και χωρίς προηγούμενο δήλωση για την οποία δεν πήρε θέση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο ο Γιάννης Βρούτσης στη Βουλή.

«Όφειλε ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας να απαντήσουν σε αυτή ανιστόρητη δήλωση κι ο ίδιος ο κ. Δρίτσας να έρθει εδώ να δώσει εξηγήσεις κι όχι να βγαίνει στα κανάλια, ακούστηκε στο πανελλήνιο ακούστηκε ξεκάθαρα τι εννοούσε», είπε και πρόσθεσε πως αντί για εκκωφαντική σιωπή ο ΣΥΡΙΖΑ όφειλε να απαντήσει στο Κοινοβούλιο. «Είναι προσβολή στους δημοκρατικούς θεσμούς, στα δεκάδες θύματα, στην παράταξη της ΝΔ και τη δημοκρατία, είναι προσβολή στο λαό», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ.

Άμεση η αντίδραση του Ευκλείδη Τσακαλώτου

Ο πρώην ΥΠΟΙΚ αναφέρθηκε σε «κατήφορο» Βρούτση και ζήτησε δίκαιη εφαρμογή των νόμων για όλους. «Είναι άλλο να λένε για φυλακισμένους ότι δεν έχουν δικαιώματα, οι νόμοι είναι για όλους, όπως είπε και η Ντόρα Μπακογιάννη, φτάνει πια με αυτόν τον κατήφορο που αντιπροσωπεύει ο κ. Βρούτσης», είπε. «Όταν κατεβαίνεις στο σπίτι πιο κάτω, και πας πιο κάτω και πιο κάτω και φτάνεις στο κελάρι και λες ότι δεν έχει άλλο κάτω, πάντα υπάρχει ένας κ. Βρούτσης που χτυπάει από κάτω, τουκ, τουκ, τουκ… », είπε ακόμη και σημείωσε ότι υπήρξε διευκρινιστική δήλωση του Θοδωρή Δρίτσα.

Ευθύνες σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ για εργαλειοποίηση της υπόθεσης και ανοχή, αντίστοιχα, που μπορεί να οδηγήσουν σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, επέρριψε ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΚΙΝΑΛ που σημείωσε πως ένας ισοβίτης, αμετανόητος δολοφόνος κινδυνεύει να μετατραπεί σε ήρωα. Χαρακτήρισε δε, απαράδεκτες και ανιστόρητες τις δηλώσεις Δρίτσα. «Η υπόθεση Κουφοντίνα έχει τελειώσει πολιτικά, ηθικά, νομικά, έχει καταδικαστεί», ανέφερε από το ΚΚΕ η Διαμάντω Μανωλάκου, ενώ εκ μέρους της Ελληνικής Λύσης ο Κωνσταντίνος Χήτας υποστήριξε ότι η ισόβια καθειρξη πρέπει να ισχύει στην πράξη. «Καταδικάστηκε για τα εγκλήματα του, κανείς δεν μιλάει για αθώωσή του, αλλά για εφαρμογή των αρχών δικαίου, οφείλουμε σεβόμαστε δικαιώματα κρατουμένων», είπε η Φωτεινή Μπακαδήμα από το ΜέΡΑ 25.

Σκουρλέτης Τσακαλώτος

Δρίτσας 17 Νοέμβρη: Προσπάθεια να… το μαζέψει

Ο κ. Δρίτσας είπε πως ο λόγος του ήταν ελλιπής και ότι αυτό που εννοούσε ήταν ότι δεν πέρασε η τρομοκρατία στην Ελλάδα. «Σε ό,τι με αφορά, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη, για όσους καλοπροαίρετα κατανόησαν αλλιώς τα λεγόμενα μου», είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ. Τόνισε πως δεν κάνει διακρίσεις στην ανθρώπινη ζωή και πρόσθεσε πως είναι αδιανόητο στο όνομα οποιαδήποτε ιδέας, να αυτοπροσδιορίζεται κάποιος ως τιμωρός ή εκδικητής. Στην ίδια εκπομπή έκανε παρέμβαση και ο βουλευτής της ΝΔ, Δημήτρης Μαρκόπουλος, ο οποίος είπε πως οι δηλώσεις Δρίτσα συνιστούν «προσβολή των οικογενειών των θυμάτων και του πολιτεύματος», ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά του ΣΥΡΙΖΑ, υποστηρίζοντας πως «κρύβεται από χθες».

Δρίτσας 17 Νοέμβρη: Η πρώτη αντίδραση της ΝΔ

«Εννέα ώρες μετά τις προσβλητικές, για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους, και ανεπίτρεπτες, για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος, δηλώσεις του κ. Δρίτσα, ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας δεν έχουν βρει να πουν κουβέντα» τόνιζε χθες σε ανακοίνωσή της η ΝΔ. «Καταδικάζει ο κ. Τσίπρας τις δηλώσεις του βουλευτή του ή συμφωνεί μαζί του;» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς και υπογράμμιζε«παράλληλα με την καμπάνια υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Κουφοντίνα, ο ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί το αίσθημα κάθε δημοκρατικού πολίτη και με τις δηλώσεις των στελεχών του».

Η ανακοίνωση της ΝΔ

«Οι σημερινές δηλώσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσα στο «Κανάλι Ένα», ότι κανείς δεν έχει τρομοκρατηθεί από τη 17 Νοέμβρη, προσβάλλουν βάναυσα τη μνήμη των 23 ανθρώπων που έχουν δολοφονηθεί από την οργάνωση και δείχνουν πλήρη περιφρόνηση στον πόνο των οικογενειών που θρηνούν τον χαμό των αγαπημένων τους προσώπων. Είναι δε χυδαίο να επικαλείται την πολιτική ταυτότητα των θυμάτων, λες κι έχει κάποιος το δικαίωμα να καταδικάζει σε θάνατο και να δολοφονεί όποιον θέλει» σημείωνε η ΝΔ. «Οι δηλώσεις του κ. Δρίτσα, είναι ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος και υπερβαίνουν ακόμη και τα όρια της καμπάνιας υπεράσπισης του κατά συρροή δολοφόνου Δ. Κουφοντίνα, στην οποία έχει επιδοθεί ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει θέση για τις δηλώσεις του κ. Δρίτσα» κατέληγε στην ανακοίνωσή της η Πειραιώς.

Δρίτσας 17 Νοέμβρη: Νέα δήλωση ΝΔ

«Χρειάστηκε να περάσει μια μέρα από τις προσβλητικές για τα θύματα της 17Ν και τις οικογένειές τους και ανεπίτρεπτες για εκπρόσωπο κοινοβουλευτικού κόμματος δηλώσεις του κ. Δρίτσα, προκειμένου να υπάρξει κάποια ανακοίνωση για αυτήν από το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ», αναφέρει η ΝΔ. «Ο κ. Τσίπρας έχει πάθει αφωνία και εξακολουθεί να καλεί την Πολιτεία να επιφυλάξει ειδική μεταχείριση στον Δ. Κουφοντίνα», συνεχίζει η ΝΔ τονίζοντας ότι «την ίδια στιγμή τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχουν σε διαδηλώσεις υπερ του καταδικασμένου για 11 δολοφονίες- εν μέσω πανδημίας μάλιστα- κι όλοι θυμούνται τις ειδικές συνθήκες κράτησης σε αγροτικές φυλακές για τον πολυισοβίτη επί διακυβέρνησης Τσίπρα».

«Η δήλωση του κ. Δρίτσα δεν ήρθε από το πουθενά. Είναι συνέχεια όλων των παραπάνω», καταλήγει η ΝΔ.

Γεωργιάδης: Ο Τσίπρας να διαγράψει τον Δρίτσα

Τη διαγραφή του Θεόδωρου Δρίτσα από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ ως ποινή για τις πρωινές του δηλώσεις για τη 17 Νοέμβρη ζήτησε ο Αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας και υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης εξαπολύοντας παράλληλα σφοδρή επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση της. «Είδαμε χθες μια συγκέντρωση με τους συμμετέχοντες να σηκώνουν ένα πανό που έγραφε «γεννηθήκαμε 17Ν». Αναρωτιέμαι αν αυτά τα παλιόπαιδα σκέφτηκαν τους συγγενείς των θυμάτων της τρομοκρατικής οργάνωσης όταν σήκωναν αυτό το πανό. Και την ώρα που σκεφτόμασταν ότι στην πατρίδα μας έχει χαθεί κάθε λογική από μια μερίδα της άκρας αριστεράς που έχει αγκαλιάσει και ο ΣΥΡΙΖΑ» είπε ο κ. Γεωργιάδης. Συνεχίζοντας στο ίδιο μήκος κύματος ο υπουργός ανάπτυξης τόνισε ότι ενώ όλοι σκέφτονταν ότι δεν είναι δυνατόν να γίνονται αυτά, ήρθε η πιο σοκαριστική δήλωση που έχει γίνει από βουλευτή σε όλα τα χρόνια της μεταπολίτευσης.

«Ο κ. Δρίτσας που δυστυχώς είναι και τομεάρχης Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ είπε την εξής φράση: κανείς δεν είχε τρομοκρατηθεί από την 17Ν. Είπε επίσης ότι η 17 σκότωνε μόνο από την Δεξιά παράταξη γι αυτό και μπορεί να υπάρχει μια οργή και μνησικακία στην Δεξιά η οποία όμως δεν πρέπει να θολώνει την κρίση της. Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ η τρομοκρατία διώκεται σε όλο τον δυτικό πολιτισμένο κόσμο. Στις περισσότερες χώρες διώκεται και ο εκθειασμός. Δεν μπορείς να είσαι μέλος κοινοβουλίου μιας δημοκρατικής χώρας και να επαινείς την τρομοκρατία και την εν ψυχρώ δολοφονία. Είναι αδύνατο να μην τοποθετηθεί ο κ. Τσίπρας».

‘Δυστυχώς δεν είδαμε αντίδραση από τον κ. Τσίπρα’

Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε στην συνέχεια πως «Δυστυχώς έχουν περάσει αρκετές ώρες από την δήλωση χωρίς να υπάρχει αντίδραση από τον κ. Τσίπρα και πιστεύω ότι δεν πρόκειται να υπάρξει. Στον ΣΥΡΙΖΑ στηρίζουν την απεργία πείνας γιατί πιστεύουν τα ίδια με αυτά που πιστεύει ο Δημήτρης Κουφοντίνας και αυτό είναι σοκαριστικό. Είναι αδύνατο να σταθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως κοινοβουλευτικό κόμμα του δημοκρατικού τόξου αν δεν καταδικάσει – εγώ θα έλεγα αν δεν διαγράψει – τον κ. Δρίτσα. Αυτό που συμβαίνει επιβεβαιώνει την ορθή και ξεκάθαρη στάση της κυβέρνησης να τηρηθούν οι νόμοι.

Όχι όπως έκανε η κυβέρνηση Τσίπρα που συμπεριφερόταν ανάλογα με τα καπρίτσια του Κουφοντίνα. Το 2016 ο Κουφοντίνας έκανε απεργία πείνας για να μην μεταφερθεί στον Κορυδαλλό και το 2021 κάνει απεργία πείνας για να μεταφερθεί στον Κορυδαλλό. Για τέτοιο κακομαθημένο μιλάμε» για να κλείσει την παρέμβασή του, λέγοντας: «Δεν θέλει να σέβεται τους νόμους αλλά το σοκαριστικό είναι να υιοθετούν τέτοιες απόψεις και κοινοβουλευτικά κόμματα. Περιμένω από τον ΣΥΡΙΖΑ να καταδικάσει τις σοκαριστικές και ντροπιαστικές δηλώσεις Δρίτσα».

Αντίδραση Μπακογιάννη

Ως σημαία ευκαιρίας περιφέρει τον Κουφοντίνα ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Action 24. «Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρνει απέναντί του τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας, καθώς απευθύνεται σε ένα ακροατήριο εκτός της Δημοκρατίας, σε κάποιους λίγους που απλώς κάνουν πολύ θόρυβο», ανέφερε ο κ. Μπακογιάννης και πρόσθεσε: «Οι τελευταίες μέρες είναι μία πραγματική δοκιμασία για τη δική μου οικογένεια, για τις οικογένειες όλων των θυμάτων, για τα παιδιά μας. Διότι όλοι μας καλούμαστε να εξηγήσουμε ή να προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε τα παιδιά μας να κατανοήσουν το ακατανόητο. Να ξεκαθαρίσουμε κάτι, καθόσον αφορά όλους εμάς, όλες τις οικογένειες των θυμάτων, είτε ζήσει είτε πεθάνει ο Κουφοντίνας δεν θα αλλάξει τίποτα. Οι δικοί μας άνθρωποι, ο δικός μου πατέρας, ο σύζυγός της μητέρας μου, ο παππούς των παιδιών μας, δεν πρόκειται να γυρίσει πίσω στη ζωή».

Σε ερώτηση σχετικά με την τοποθέτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρή Δρίτσα, απάντησε ότι «ο κύριος Δρίτσας, ως αυτόκλητος εισαγγελέας, δικαστής, δολοφονεί για δεύτερη φορά τα θύματα της 17 Νοέμβρη. Και θα έπρεπε να προσέχει πάρα πολύ τα λόγια του. Θα έπρεπε να είναι εξαιρετικά προσεκτικός». «Προφανώς υπάρχει ένα κράτος δικαίου. Προφανώς υπάρχει μία Δημοκρατία. Μία Δημοκρατία, η οποία δεν εκδικείται αλλά και δεν εκβιάζεται. Πολύ σωστά, αυτήν τη στιγμή που μιλάμε η ελληνική Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί, καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να κρατήσει τον δολοφόνο στη ζωή. Αλλά από εκεί και πέρα, η ζωή του είναι δική του», συμπλήρωσε ο κ. Μπακογιάννης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις