Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ / Νέο Lockdown: Υπάρχει ευθύνη;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΤΣΟΥΝΟΣ

Νέο Lockdown: Υπάρχει ευθύνη;

Νέο Lockdown: Η κατάσταση που επικρατεί αυτές τις ημέρες στην χώρα μας σε υγειονομικό επίπεδο αναφορικά με την πανδημία είναι από τις χειρότερες που έχουμε διανύσει ως χώρα τον τελευταίο χρόνο.

Τα κρούσματα δεν μειώνονται, ο αριθμός των διασωληνωμένων αυξάνεται και το σύστημα υγείας για μια ακόμη φορά πιέζεται ασφυκτικά. Και το ερώτημα που έχουν όλοι στα χείλη τους είναι τι έχει φταίξει και αν υπάρχει ευθύνη από κάποιους. Όπως λένε οι ειδικοί, η απόδοση των μέτρων έχει αποτέλεσμα μόνο όταν υπάρχει συλλογική συμμετοχή. Και η εκτίμησή μας είναι ότι ακριβώς σε αυτήν την λέξη «συλλογική» είναι που κρύβεται η αλήθεια και γιατί οδηγηθήκαμε σε ακόμη αυστηρότερα μέτρα και γιατί τα προηγούμενα δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα και για το ποιος έχει την ευθύνη. Συλλογική συμμετοχή σημαίνει ότι στο εγχείρημα της εφαρμογής των μέτρων συμμετέχουν από την μια οι πολίτες και από την άλλη η κυβέρνηση.

γράφει ο Γιάννης Ντσούνος

Το πόση ευθύνη έχει κάθε ένας από τους δύο παράγοντες λίγη σημασία έχει στην παρούσα φάση, όπου η πανδημία βρίσκεται σε έξαρση, ωστόσο από τα λάθη των προηγούμενων εβδομάδων ίσως καταλάβουμε τι πρέπει να γίνει τις επόμενες εβδομάδες, ώστε να οδηγηθούμε στο ξέφωτο. Η κυβέρνηση, ως όφειλε, προχώρησε πριν μερικές εβδομάδες στην αυστηροποίηση των μέτρων και σε ένα σκληρότερο απαγορευτικό από αυτό που ίσχυε στις γιορτές και τις πρώτες εβδομάδες του έτους.

Η εύκολη απόδοση ευθυνών

Το πιο εύκολο, λοιπόν, θα ήταν η ευθύνη να μετακιλιστεί στους πολίτες, που δεν τήρησαν ευλαβικά τα μέτρα, όπως μας συμβούλευσαν οι επιστήμονες και πρότεινε η επιτροπή λοιμωξιολόγων. Το πιο εύκολο θα ήταν να ισχυριστεί κανείς ότι ο κόσμος δεν πρόσεχε, δεν τηρούσε τις αποστάσεις και ξεχυνόταν στις παραλίες και τα βουνά κατά χιλιάδες όταν το επέτρεπαν οι καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς όμως αυτή είναι η εύκολη λύση, όπως πολύ εύκολη είναι και η δικαιολογία ότι δεν μπορεί η πολιτεία να έχει έναν αστυνομικό που θα επιτηρεί τον κάθε πολίτη χωριστά. Και εδώ ερχόμαστε στις ευθύνες της πολιτείας που έχουν να κάνουν τόσο με την ανακοίνωση των μέτρων, όσο και με τον έλεγχο της τήρησής τους.

Βουλή ποδήλατο

Η ευθύνη της πολιτείας

Η ανακοίνωση νέων αυστηρότερων μέτρων σε καμία περίπτωση δεν αποτελεί λανθασμένη κίνηση, αφού αποτελεί αποτέλεσμα της εισήγησης των λοιμοξιολόγων της αρμόδιας επιτροπής. Ο έλεγχος της τήρησης όμως των μέτρων είναι αποκλειστική ευθύνη της πολιτείας. Είναι αποκλειστική ευθύνη να υπάρχουν εντατικοί έλεγχοι στην κίνηση των οχημάτων στους δρόμους, στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στους χώρους εργασίας (όπου ουδείς γνωρίζει σε τι ποσοστό εφαρμόζεται η τηλεεργασία) και σε πάρκα και πλατείες που παρατηρούνται φαινόμενα συνωστισμού.

Δυστυχώς το τελευταίο δίμηνο εκτός από τους πολίτες που δικαιολογημένα έχουν κουραστεί με τα αλλεπάλληλα lockdown και χαλάρωσαν, χαλάρωσαν και οι έλεγχοι από την πλευρά της πολιτείας. Ως αποτέλεσμα είχαμε αρκετή κίνηση στους δρόμους, χωρίς ουδείς να ελέγχει αν όσοι κινούνταν ήταν δικαιολογημένοι ή όχι. Επίσης, είχαμε αρκετά κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας και ιδιαίτερα στα μεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Πάτρα και είχαμε και αρκετές συγκεντρώσεις που έγιναν όχι μόνο στην πρωτεύουσα, αλλα και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Απολύμανση βουλή

Μια δύσκολη εξίσωση

Με τους πολίτες να δηλώνουν σε κάποιες περιπτώσεις ότι δεν αποστέλλουν πια ούτε το απαραίτητο μήνυμα μετακίνησης, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μεγάλη και δύσκολη εξίσωση. Να ξαναπείσει τους πολίτες ότι πρέπει να τηρήσουν τα μέτρα, χωρίς παράλληλα να τους βαρύνει με την ευθύνη της μη τήρησής τους, αφού ήδη εδώ και ένα χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία συμμορφώνεται με τις αποφάσεις. Πώς επιτυγχάνεται αυτό;

Ίσως, γιατί δεν αποφασίζουμε εμείς, με την διαβεβαίωση στην πράξη ότι οι έλεγχοι αυτήν την φορά θα γίνονται όπως γίνονταν πέρυσι τον Μάρτιο και με την διαβεβαίωση ότι θα τιμωρούνται οι λίγοι που παραβιάζουν τα μέτρα, έτσι ώστε να ανακοπεί η έξαρση της πανδημίας. Και φυσικά με την διαβεβαίωση ότι το κράτος θα συνεχίσει να στηρίζει οικονομικά όλους όσοι πλήττονται από την πανδημία, γιατί δεν εργάζονται ή γιατί έχουν κλείσει μαγαζιά και επιχειρήσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όσα μέτρα και αν ανακοινωθούν, ουδείς θα μπορεί να γνωρίζει την αποδοτικότητα και την αποτελεσματικότητα που θα έχουν.

Χτύπημα

Με τους πολίτες να δηλώνουν σε κάποιες περιπτώσεις ότι δεν αποστέλλουν πια ούτε το απαραίτητο μήνυμα μετακίνησης, η κυβέρνηση έχει μπροστά της μια μεγάλη και δύσκολη εξίσωση.

Συγκεντρωμένος κόσμος

Δείτε ακόμη:

“Ανοίγει ο δρόμος” για το Sputnik V – Γιατί δεν το θέλουν οι Ρώσοι
Διευθυντής σχολείου Δαμασίου: «Από θαύμα σώθηκαν τα παιδιά»
Tο ΦΕΚ με τα νέα μέτρα -Τι αλλάζει στα SMS και τα ωράρια απαγόρευσης κυκλοφορίας

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις