Αφοσιωμένες στη συμμαχία με Ελλάδα παραμένουν οι ΗΠΑ, τόνισε ο Αμερικανός Πρέσβης Τζέφρι Πάιατ σε συζήτηση που είχε με δημοσιογράφους με αφορμή την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Αλεξανδρούπολη και τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, αλλά και στο πεδίο των F35. Απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων ο κ.Πάιατ αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά τόνισε «υποστηρίζουμε τις προσπάθειες της ελληνικής πλευράς και τις κινήσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια στις διερευνητικές επαφές. Πλέον η μπάλα είναι στο γήπεδο της Αγκυρας για να προσέλθει σε διάλογο» και παρέπεμψε στις δηλώσεις του Αμερικανού υπουργού εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεκ για την Τουρκία, μετά τη συνομιλία που είχε με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου.
Ο πρέσβης των ΗΠΑ ερωτηθείς αν ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν προγραμματίζει να επισκεφθεί την Ελλάδα, απάντησε πως δεν έχει κάποια ενημέρωση για επίσκεψη του πλανητάρχη στην Ελλάδα, ωστόσο ο Τζέφρι Πάιατ επεσήμανε πως οι ΗΠΑ παραμένουν αφοσιωμένες στη συμμαχία με την Ελλάδα», τόνισε μεταξύ άλλων.
Έτοιμες οι ΗΠΑ για συμφωνία πώλησης F-35 -Σημαντική αναβάθμιση των F-16
Αναφερόμενος στο ζήτημα των εξοπλιστικών ο κ.Πάιατ μίλησε για πιθανή συνεργασία των ΗΠΑ με την Ελλάδα για συμφωνία αγορας μαχητικών F-35. Χαρακτηριστικά είπε «Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να πουλήσουν F-35 όποτε η Ελλάδα είναι έτοιμη. Πρόκειται όμως για μία συζήτηση-διαπραγμάτευση που θα γίνει μεταξύ των κυβερνήσεων». Βέβαια ο κ.Πάιατ διευκρίνισε πως πρόκειται η πώληση των F-35 είναι μία διαδικασία που απαιτεί χρόνο. Ενδεικτικά συνεργάτης του κ.Πάιατ ανέφερε ότι η παράδοση μαχητικών F-35 γίνεται σε περίπου 5 χρόνια, καθώς θα πρέπει να κατασκευαστούν και οι ανάλογες υποδομές. Ωστόσο ο Αμερικανός πρέσβης τόνισε τη σημασία της ελληνοαμερικανικής συμφωνίας για την αναβάθμιση των ελληνικών F-16 σε Viper, μέχρι να υπάρξει μία πιθανή συμφωνία Ελλάδας-ΗΠΑ για τα F-35.
Τουρκία: «Η Άγκυρα δεν επιδιώκει απαραίτητα να επιστρέψει στο πρόγραμμα των F-35»
Πάντως χθες, ο επικεφαλής της τουρκικής αμυντικής βιομηχανίας δήλωσε πως η Τουρκία δεν έχει απαραιτήτως στόχο να επιστρέψει στο πρόγραμμα του αμερικανικού μαχητικού F-35, από το οποίο αποβλήθηκε επειδή αγόρασε ρωσικά πυραυλικά συστήματα. Ο ίδιος διευκρίνισε πως ο πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να αποζημιωθεί για τις απώλειές της. Τον Δεκέμβριο, οι ΗΠΑ επέβαλαν κυρώσεις στην Τουρκία επειδή αγόρασε ρωσικά αμυντικά πυραυλικά συστήματα S-400, στοχεύοντας την αμυντική βιομηχανία της και κορυφαίους αξιωματούχους του τομέα. Η Άγκυρα προσέλαβε την αμερικανική νομική εταιρεία Arnold & Porter για να ασκήσει πιέσεις ώστε η Τουρκία να επανενταχθεί στο πρόγραμμα.
Ο πρόεδρος της τουρκικής Διεύθυνσης Αμυντικής Βιομηχανίας Ισμαήλ Ντεμίρ δήλωσε μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο NTV πως υπάρχει «ξεκάθαρη απώλεια δικαιωμάτων» και πως το συμβόλαιο 6 μηνών που έχει συνάψει η Άγκυρα με την Arnold & Porter έχει στόχο την πραγματοποίηση διαβημάτων για να αντισταθμισθούν αυτές οι απώλειες. «Αυτό που λέμε δεν είναι ότι πρέπει οπωσδήποτε να μπούμε και πάλι στο πρόγραμμα. Λέμε ότι υπάρχει μια αδικία και αυτή η αδικία είναι ανάγκη να διορθωθεί», δήλωσε ο Ντεμίρ, ο οποίος αποτελεί έναν από τους στόχους των αμερικανικών κυρώσεων. «Ο στόχος όλων των προσπαθειών μας δεν είναι απαραιτήτως να επιστρέψουμε στο πρόγραμμα, αλλά μάλλον να αποζημιωθούμε για τις αδικίες και για την απώλεια δικαιωμάτων μας» .