Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Maskne – θεραπεία: Οι δερματικές παθήσεις που προκαλεί η μάσκα και η αντιμετώπιση
PLUS

Maskne – θεραπεία: Οι δερματικές παθήσεις που προκαλεί η μάσκα και η αντιμετώπιση

Maskne - θεραπεία: Καθώς διανύουμε αυτή τη νέα πραγματικότητα αρχίζουμε σιγά σιγά να προσαρμοζόμαστε στις νέες συνήθειες που έχουν μπει για τα καλά στην καθημερινότητά μας.

Μπορεί η μάσκα, το αξεσουάρ της εποχής, να είναι αναγκαία για να προστατευτούμε από την πανδημία του κορονοϊού, ωστόσο, δεν είναι απολύτως… αθώα. Εκτός από την αναπνοή, η χρήση της και μάλιστα καθημερινά είναι ικανή να προκαλέσει δερματικές παθήσεις με συνηθέστερη την ακμή. Στην περίπτωση της χρόνιας ακμής θα αποτελέσει έναν επιπλέον παράγοντα που μπορεί να προκαλέσει την έξαρση της, έχει όμως παρατηρηθεί από τους δερματολόγους πως μπορεί να δημιουργήσει σπυράκια και κοκκινίλες ακόμη και σε κάποιον που δεν αντιμετώπιζε πριν.

Τα επαγγέλματα που υποχρεούνται από τη φύση τους να είναι συνεχώς με τη μάσκα καθημερινά όπως γιατροί, νοσοκόμοι και όλοι οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής ενάντια στον κορωνοϊό, έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες ερεθισμού του δέρματος τους, μιας και περνούν πολλές ώρες μέχρι να αφαιρέσουν τη μάσκα από το πρόσωπο τους. Για τους δερματολόγους το φαινόμενο maskne δεν είναι κάτι καινούργιο μιας και προ πανδημίας είχε παρατηρηθεί σε επαγγέλματα που φορούσαν πολύ συχνά προστατευτικό εξοπλισμό.

Η ψυχολογία της κοινωνίας μας είναι σίγουρα έχει κλονιστεί, άγχος και στρες βρίσκονται σε έξαρση όπως ανέφερε στο Red.uk ο δερματολόγος Dr Faheem Latheef, γεγονός που από μόνο του μπορεί να πυροδοτήσει τις δερματικές παθήσεις, σε συνδυασμό λοιπόν με τη μάσκα που προέρχεται από διάφορα υφάσματα τα οποία έρχονται σε τριβή με το δέρμα, το κάνουν να ιδρώνει και να ασφυκτιά ακόμη περισσότερο. Ο ιδρώτας αλλά και το υλικό της μάσκας παγιδεύουν περισσότερα βακτήρια στους πόρους, μπλοκάροντας τους, δημιουργώντας έτσι φλεγμονές, μαύρα στίγματα και σπυράκια. Αν αναρωτιέται κανείς ποια μάσκα θα μπορούσε να τον γλιτώσει από τις συνέπειες, η απάντηση είναι “καμία”. Οι ερεθισμοί μπορεί να προκληθούν από όλες, χειρουργικές, υφασμάτινες, χάρτινες. Οι ειδικοί προτείνουν να αποφεύγετε τα συνθετικά υφάσματα και να διαλέγετε κάτι μαλακό και φυσικό, όπως το βαμβάκι.

Κοπέλα με μάσκα προσώπου

Maskne: Αλλάζουμε οπωσδήποτε τη μάσκα 😷

Μην ξεχνάτε πως πρέπει να αλλάζετε τη μάσκα σας κάθε 4 ώρες και να την πετάτε με ασφάλεια σε μία κλειστή σακούλα, για την αποφυγή της εξάπλωσης του ιού. Αν χρησιμοποιείτε βαμβακερή μάσκα, πρέπει να την πλένετε στους 60° για τουλάχιστον 30 λεπτά. Πρέπει να θυμόμαστε πως το μακιγιάζ κάτω από τη μάσκα, μπορεί εύκολα να κλείσει τους πόρους και να προκαλέσει την εμφάνιση ατελειών. Για το λόγο αυτό και πρέπει να χρησιμοποιείτε ελαφρύ μακιγιάζ, ειδικά σχεδιασμένο για το ευαίσθητο ή με τάση για ακμή δέρμα. Μην ξεχνάτε να αφαιρείτε καλά το μακιγιάζ από το πρόσωπο και τα μάτια, και να καθαρίζετε το δέρμα σας σε βάθος.

Σε άλλες πάλι περιπτώσεις, μπορεί να εμφανιστεί δερματίτιδα ή ξηρότητα της επιδερμίδας στα σημεία πίεσης της μάσκας – δηλαδή στη μύτη, στο σαγόνι, στα μάγουλα και στο πίσω μέρος των αυτιών μας. Αυτό συμβαίνει κυρίως λόγω του λάστιχου της μάσκας. Η προστασία του προσώπου μας με τη μάσκα έχει γίνει απαραίτητη για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του Covid-19. Αλλά η καθημερινή χρήση μάσκας για πολλές ώρες μπορεί να διαταράξει το δερματικό μας φραγμό και να έχει συνέπειες για το δέρμα μας: ερεθισμός, ξηρότητα, κοκκινίλες, φαγούρα, τράβηγμα, ακμή.

Γιατί οι προστατευτικές μάσκες προσώπου προκαλούν εξάρσεις στο δέρμα; 😷

Το δέρμα μας είναι ένα ζωντανό οικοσύστημα το οποίο αλληλοεπιδρά με το περιβάλλον του. Παρόλα αυτά, το δέρμα του προσώπου δεν είναι συνηθισμένο να μένει καλυμμένο με μάσκα. Αυτό δημιουργεί ένα κλειστό περιβάλλον που δεν επιτρέπει τις φυσικές εξωτερικές ανταλλαγές με το περιβάλλον του. Το δέρμα δεν αντιδρά με τον ίδιο τρόπο με το περιβάλλον του: αντί να είναι σε επαφή με τον οξυγονωμένο αέρα, το δέρμα είναι εγκλωβισμένο σε ένα ζεστό και υγρό περιβάλλον, πλούσιο σε διοξείδιο του άνθρακα, εξαιτίας της αναπνοής. Αυτό το περιβάλλον μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικά δερματικά προβλήματα.

Μία έρευνα που έγινε σε 407 επαγγελματίες υγείας έδειξε πως το 49% από αυτούς αντιμετώπισε δερματικές αντιδράσεις στο δέρμα, οι οποίες συνδέονται με τη χρήση μάσκας. Κνησμός ( το 14,9% των ασθενών), ερύθημα (το 12,6%) και ξηρότητα (το 11,6%) ήταν τα πιο συχνά συμπτώματα. Επίσης, το 43,6% των ασθενών με ακμή, το 100% των ασθενών με ροδόχρους και το 37,5% των ασθενών σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, παρουσίασαν έξαρση στην πάθησή τους.

Ποιες μπορεί να είναι οι συνέπειες της μάσκας στο δέρμα σου;

Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο δερματικό φραγμό: μπορεί να προκαλέσει νέες εξάρσεις στο δέρμα ή να ενισχύσει δερματικά προβλήματα που προϋπήρχαν (ακμή, ροδόχρους, σμηγματορροϊκή δερματίτιδα, ατοπική δερματίτιδα). Το κάθε δέρμα είναι μοναδικό και αντιδρά με το δικό του τρόπο.

Η χρήση μάσκας προκαλεί τριβές που μπορούν να οδηγήσουν σε δερματικό ερεθισμό. Όταν μιλάμε, βήχουμε ή επανατοποθετούμε τη μάσκα, προκαλούμε πολλές τριβές. Ανάλογα με την ευαισθησία του δέρματός σας, οι επαναλαμβανόμενες τριβές μπορούν να οδηγήσουν στην εμφάνιση ερεθισμού. Έρευνες που πραγματοποιήθηκαν από επαγγελματίες υγείας έδειξαν πως ο ερεθισμός μπορεί να εμφανιστεί στη μύτη, το πιγούνι και τα μάγουλα, κάτω από τα μάτια και πίσω από τα αυτιά. Επίσης, η μάσκα συγκρατεί ρύπους και ακαθαρσίες με αποτέλεσμα να ερεθίζει το δέρμα ακόμη περισσότερο.

Δερματικό πρόβλημα

Η χρήση μάσκας για μεγάλο διάστημα ενισχύει και την εφίδρωση. Ο συνδυασμός τριβής και ιδρώτα μπορεί να επηρεάσει το δερματικό φραγμό και να προκαλέσει την εμφάνιση:

– ξηρότητας ή δερματίτιδας εξ επαφής

– κνησμό

– ορατή ερυθρότητα στα σημεία τριβής

– απολέπιση στη μύτη, τα μάγουλα και το πιγούνι

Έλλειψη Βιταμίνης D

Η χρήση μάσκας μπορεί να προκαλέσει μερικό φιλτράρισμα του φυσικού φωτός. Αυτά είναι καλά νέα για τις ακτίνες UV αλλά κακά για την παραγωγή της Βιταμίνης D.

Τι κάνουμε όταν η μάσκα προσώπου ερεθίζει το δέρμα μας; Πώς το αποτρέπουμε;

Καθημερινός απαλός καθαρισμός

Τώρα είναι πιο σημαντικό από ποτέ να χρησιμοποιήσετε ένα αποτελεσματικό καθαριστικό προσώπου, το οποίο να είναι και απαλό και προστατεύει το δερματικό φραγμό.

Μία καλή λύση για να αποτρέψουμε τις συνέπειες της μάσκας είναι ο καθημερινός καθαρισμός του προσώπου, πρωί και βράδυ, χρησιμοποιώντας νερό σε θερμοκρασία δωματίου, ώστε να μην επηρεάζει το δερματικό φραγμό.

Αυτό θα μας βοηθήσει να αφαιρέσουμε τον ιδρώτα και τη λιπαρότητα, απομακρύνοντας το αλλοιωμένο σμήγμα, τους ρύπους και τα νεκρά κύτταρα, αποτρέποντας τις εξάρσεις και τους μπλοκαρισμένους πόρους.

Καθημερινή φροντίδα

Είναι πολύ σημαντικό να υιοθετήσουμε το κατάλληλο πρόγραμμα φροντίδας που ανταποκρίνεται στην ευαισθησία της επιδερμίδας μας.

Για να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τις συνέπειες της συχνής χρήσης μάσκας, οι δερματολόγοι προτείνουν τη χρήση μίας ενυδατικής κρέμας, ανάλογα με τον τύπο της επιδερμίδας μας, πρωί και βράδυ, ιδανικά 30 λεπτά πριν τη χρήση της μάσκας, ώστε να έχει απορροφηθεί από το δέρμα μας.

το πρωί, χρησιμοποιήστε μία λεπτόρρευστη ενυδατική κρέμα για να προστατεύσετε το δέρμα σας

το βράδυ, χρησιμοποιήστε τη συνηθισμένη σας κρέμα

Αν έχετε ευαίσθητο ή αντιδραστικό δέρμα, προστατεύεστε το δέρμα ας από τη μάσκα, προφυλάξτε το υδρολιπιδικό σας φιλμ και ενισχύστε το δερματικό φραγμό.

Σε περίπτωση ακμής ή maskne, είναι απαραίτητα προϊόντα που απευθύνονται στο ευαίσθητο δέρμα με τάση ακμής, για να περιορίσουμε την παραγωγή σμήγματος, την αλλοίωσή και την εμφάνιση ακμής, ενώ παράλληλα το καταπραΰνουμε και το ενυδατώνουμε.

Η σημασία του καλού καθαρισμού

Μία πρόσφατη έρευνα έδειξε πως ο Covid-19 μπορεί να επιβιώσει στο δέρμα μέχρι και για 9 ώρες. Αυτό υπογραμμίζει τη σημασία του συχνού καθαρισμού των χεριών καθώς και του σωστού καθαρισμού του προσώπου.

🚩 Προσοχή και στη διατροφή

Μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή μπορεί να συμβάλει στη μείωση των επιπτώσεων της μάσκας στο δέρμα μας.

Μειώστε τα γαλακτοκομικά προϊόντα που διευκολύνουν την εμφάνιση ακμής.

Αποφύγετε τη κατανάλωση αλκοόλ, τηγανητών και γλυκών.

Προτιμήστε ωμά φρούτα και λαχανικά σε συνδυασμό με λεμόνι ή ελαιόλαδο, που περιέχουν βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Θα πρέπει να κατανοήσουμε όλοι ότι βιώνουμε μια πρωτόγνωρη κατάσταση γεμάτη από άγχος και ίσως και απόγνωση. Καλό είναι να σκεφτόμαστε θετικά, να κάνουμε πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν, να τηρούμε τα προστατευτικά μέτρα για να μη νοσήσουμε και ταυτόχρονα να συμβουλευόμαστε τη δερματολόγο μας, που είναι η μόνο υπεύθυνη για την επιδερμίδα μας.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις