ΠΑΕ Άρης - πλαστογράφηση: Η ΠΑΕ Άρης σε μια υπόθεση πλαστογράφησης της σφραγίδας της ΕΠΟ.
Μια ιστορία που εμπλέκει την ΠΑΕ Άρης σε πλαστογράφηση της σφραγίδας της ΕΠΟ και της υπογραφής του Εκτελεστικού Γραμματέα της ομοσπονδίας, Αλέξη Δέδε, καθώς και σε κατασκευή εικονικού συμβολαίου ποδοσφαιριστή, φέρνει σήμερα στο φως της δημοσιότητας το sport-fm.gr. Μια υπόθεση η οποία από τον Φλεβάρη του 2020 έχει παραπεμφθεί υπηρεσιακά από την ΕΠΟ στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ομοσπονδίας για έρευνα και από τότε λιμνάζει. Μια υπόθεση που διερευνάται επίσης εδώ και πολύ καιρό και σε ποινικό επίπεδο από τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές. Η ιστορία ξεκίνησε όταν στις αρχές του 2020, η Γενική Γραμματεία Μεταναστευτικής Πολιτικής απέστειλε ερώτημα προς την ΕΠΟ και προς το Υπουργείο Εξωτερικών, σχετικά με την άδεια παραμονής στη χώρα μας, ενός Σκοπιανού ποδοσφαιριστή με το όνομα Borce Laskov, γεννηθέντα το 1999. Μεταξύ άλλων ο κ. Καρυπίδης είχε και ένα ξέσπασμα στο γήπεδο κάνοντας τον “έξω φρενών” μετά το αποτέλεσμα του τελευταίου αγώνα του Άρη.
Παρ΄όλα αυτά, η εν λόγω υπηρεσία, είχε στα χέρια της ένα έγγραφο με σφραγίδα της ΕΠΟ και υπογραφή του Αλέξη Δέδε, με το οποίο η ομοσπονδία υποτίθεται δήλωνε (από το 2018) προς τον Άρη ότι παρέχει την έγκριση στον αθλητή για να εργαστεί ως επαγγελματίας ποδοσφαιριστής στους «κίτρινους»! Είχε επίσης στα χέρια της και ένα συμβόλαιο του Άρη με τον ποδοσφαιριστή (επίσης από το 2018) με τις υπογραφές του ίδιου του αθλητή και του Θόδωρου Καρυπίδη. Ο γενικός διευθυντής Μεταναστευτικής Πολιτικής ρωτούσε με αυτό το έγγραφο την ΕΠΟ, τις απόψεις της για το θέμα, ώστε να ενημερωθεί η Αποκεντρωμένη Διοίκηση.
ΠΑΕ Άρης – πλαστογράφηση: Το έγγραφο
Στο εν λόγω έγγραφο, αναφέρεται πως «στον πολίτη Βόρειας Μακεδονίας έχει χορηγηθεί άδεια διαμονής, ισχύος από 13/9/2018 έως 3/8/2019» και ερωτά την ΕΠΟ: «Παρακαλούμε για την ενημέρωσή σας και τις απόψεις σας, ως προς τις ανωτέρω περιπτώσεις πολιτών τρίτων χωρών, ώστε να ενημερώσουμε σχετικά την αρμόδια υπηρεσία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης…». Στην πραγματικότητα, ό,τι έκριναν από το Υπουργείο ότι είναι ύποπτο, έστελναν σχετικά έγγραφα και ρωτούσαν.
Και έπεσαν διάνα: Η ΕΠΟ απάντησε πως τίποτα απ’ όλα αυτά δεν υφίσταται! Ότι δεν υπάρχει κανένα κατατεθειμένο συμβόλαιο στο όνομα του εν λόγω ποδοσφαιριστή και πολύ περισσότερο, ουδέποτε έδωσε έγκριση για «άδεια διαμονής ειδικού σκοπού» στον παίκτη με σχετική επιστολή προς τον Άρη. Μάλιστα, στην ενημέρωση που έκανε η αρμόδια υπηρεσία της ΕΠΟ προς τον πρόεδρο της ομοσπονδίας, Βαγγέλη Γραμμένο, αναφέρεται ρητά και κατηγορηματικά:
«Το εν λόγω έγγραφο είναι ΠΛΑΣΤΟ»!
Το sport-fm.gr έχει στη διάθεσή του την υπηρεσιακή ενημέρωση προς τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και στο τέλος του κειμένου μπορείτε να την διαβάσετε ολόκληρη! Την υπόθεση ανέλαβε η Εισαγγελία και η ΕΠΟ ενημερώθηκε αναλυτικά, στέλνοντας άμεσα την υπόθεση για έρευνα στην Επιτροπή Δεοντολογίας. Ειδικότερα, η έρευνα των Εισαγγελικών Αρχών φέρεται να αφορά την πλαστότητα του εγγράφου της ΕΠΟ προς τον Άρη (πλαστογράφηση σφραγίδας και υπογραφής), καθώς και την κατασκευή ενός εικονικού συμβολαίου που δεν κατατέθηκε ποτέ στην ΕΠΟ ή την Super League.
O Borce Laskov εμφανίζεται σήμερα στο ρόστερ του Απόλλωνα Πόντου! Αγωνίστηκε, μάλιστα, πέρυσι, σε 3 παιχνίδια! To 2019, εξάλλου, βρισκόταν στο ρόστερ της Κ-19 του Άρη, έχοντας αγωνιστεί σε 15 ματς! Ένα μεγάλο ερώτημα, λοιπόν, είναι γιατί να έγιναν όλα αυτά, αν τελικά προκύψει και από τη δικαιοσύνη ότι πράγματι έγιναν…
Σύμφωνα με όσα στοιχεία έχουμε συλλέξει από το ρεπορτάζ, ο ποδοσφαιριστής εμφανίζεται τον Γενάρη του 2019 να ανήκει στον Ερασιτέχνη Άρη, δηλαδή στο ιδρυτικό σωματείο, και συνάγεται το συμπέρασμα ότι ήθελε να τον πάρει στην Κ-19. Πιθανόν δεν είχε άδεια παραμονής και όλη αυτή η διαδικασία ίσως να έγινε για να τον κάνει εκπαιδευόμενο στην ΠΑΕ και να τον χρησιμοποιήσει. Αργότερα, πάντως, παραχωρείται στον Απόλλωνα Πόντου. Τα πώς και τα γιατί που παραμένουν δυσδιάκριτα, ωστόσο, θα τα απαντήσει ενδεχομένως η έρευνα της δικαιοσύνης, όταν και αν αυτή προχωρήσει…
Επιτροπή Δεοντολογίας
Ανεξήγητο είναι επίσης το γεγονός ότι η υπόθεση, ένα χρόνο μετά, λιμνάζει στην Επιτροπή Δεοντολογίας, χωρίς την παραμικρή εξέλιξη. Είναι άγνωστο αν έχει καλέσει καν τον Άρη για εξηγήσεις… Κατανοητό ότι μετά τον Φλεβάρη του 2020, ξέσπασε η πανδημία και ξεκίνησαν τα λοκ ντάουν, ενώ η Επιτροπή έδωσε και το βάρος στην υπόθεση της «συμμορίας» και των στημένων αγώνων που δίκασε το καλοκαίρι.
Η πιθανότερη εξήγηση είναι να περιμένει η Επιτροπή Δεοντολογίας την εξέλιξη της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο ώστε να έχει συγκεκριμένα στοιχεία από την Εισαγγελία. Αν πάντως η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ προχωρήσει την υπόθεση που έχει στα χέρια της εδώ και ένα χρόνο, τότε πιθανόν ο Άρης να βρεθεί αντιμέτωπος με βαριές ποινές! Το άρθρο 17 του Κώδικα Δεοντολογίας περί «Πλαστογραφίας και νόθευσης εγγράφου», αναφέρει ρητά: Αν έχει ευθύνη η ΠΑΕ, τότε απειλείται με αφαίρεση 6 βαθμών τουλάχιστον, ως και με υποβιβασμό στην κατώτερη κατηγορία! Ο αξιωματούχος που ευθύνεται δε, τιμωρείται με απαγόρευση ενασχόλησης με το ποδόσφαιρο για ένα (1) έτος τουλάχιστον.