Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Πάσχα 2021 κορονοϊός Ελλάδα: Τι απαντούν οι ειδικοί, το στοίχημα της κυβέρνησης
ΤΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Πάσχα 2021 κορονοϊός Ελλάδα: Τι απαντούν οι ειδικοί, το στοίχημα της κυβέρνησης

Πάσχα 2021 κορονοϊός Ελλάδα: Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα νησιά.

Την Τετάρτη στην καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία της χώρας στο θέμα του κορονοϊού ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, ανακοίνωσε νέα μέτρα με στόχο την μείωση της διασποράς του ιού. Είναι γεγονός πως τις τελευταίες βδομάδες η χώρα βρίσκεται σε κρίσιμη κατάσταση αφού τα κρούσματα δε λένε να πέσουν κάτω από τα 2000. Μάλιστα η Αττική παρά το lockdown συνεχίζει να έχει την αρνητική πρωτιά στα κρούσματα. Το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης είναι το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας ωστόσο τα επιδημιολογικά δεδομένα αυτή τη στιγμή δεν αφήνουν πολλά περιθώρια.

Το μεγάλο ερώτημα είναι πώς θα κάνουμε Πάσχα φέτος. Πολλοί ειδικοί όλο αυτόν τον καιρό έχουν τονίσει πως το φετινό Πάσχα δεν θα είναι σαν τον περσινό καθώς οι εμβολιασμοί προχωρούν με ικανοποιητικό ρυθμό. Χθες, ο-ι εμβολιασμοί ξεπέρασαν το ένα εκατομμύριο, ενώ το επόμενο διάστημα το εμβολιαστικό πλάνο αναμένεται να προχωρήσει πιο στοχευμένα προς αυτόν το στόχο, καθώς θα δοθεί έγκριση για εμβολιασμό με AstraZeneca και για τις ηλικίες άνω των 65 ετών.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι έως τα τέλη Μαΐου να έχουν ολοκληρωθεί οι εμβολιασμοί στα νησιά (το Καστελλόριζο είναι Covid free, και θα ακολουθήσουν και άλλα μικρά νησιά, όπου το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι διαφορετικό από αυτό της υπόλοιπης χώρας), αλλά το σενάριο ενός Covid free Πάσχα μοιάζει δύσκολο.

https://www.youtube.com/watch?v=esaiSdbLEC4

Τι απαντούν οι ειδικοί

Ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος, απαντώντας σήμερα σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι, αν όλα κυλήσουν ομαλά, θα μπορέσουμε να κάνουμε Πάσχα στα χωριά μας, ωστόσο απέφυγε να κάνει πρόβλεψη για την εξέλιξη της πανδημίας, λέγοντας ότι για να φανεί αν θα εφαρμοστούν και θα αποδώσουν τα νέα μέτρα θα χρειαστούν μερικές μέρες ακόμη, τονίζοντας ότι το θετικό είναι ότι προχωράει το πρόγραμμα εμβολιασμού και το επόμενο δίμηνο αναμένεται να έχει εμβολιαστεί το 20% του πληθυσμού.

Ο ιατρός ερευνητής Γιώργος Παυλάκης εξέφρασε την άποψη ότι και αυτό το Πάσχα θα πρέπει να το περάσουμε περιορισμένα, για να σώσουμε το καλοκαίρι, λέγοντας ότι τυχόν μετακινήσεις το Πάσχα μπορεί να είναι καταστροφικές. Μιλώντας για το πιθανό άνοιγμα μετά τις δύο εβδομάδες αυστηρού lockdown, ο κ. Παυλάκης είπε χαρακτηριστικά σήμερα: «Τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα, με αναπλήρωση μέρους των κενών, μέρος του καλοκαιριού, ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες».

https://www.youtube.com/watch?v=NIu52oXisj8

Εξαδάκτυλος: Ποια είναι η μόνη λύση για να κάνουμε Πάσχα φέτος

«Αν θέλουμε να προχωρήσουν ομαλά οι εμβολιασμοί και να κάνουμε Πάσχα καλύτερο από αυτό που κάναμε πέρσι, θα πρέπει να κρατηθούν τα παιδιά μας στην τηλεκπαίδευση και το εμπόριο να λειτουργήσει με τους περιορισμούς που υπάρχουν, για να μπορέσει να επανέλθει το εισόδημα των νοικοκυριών».
Τα παραπάνω ανέφερε στο Radio North 98 ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μέλος της ομάδας των ειδικών, ως προσωπική πρόταση που θα καταθέσει στους συναδέλφους του, όταν παρέλθουν οι δύο εβδομάδες του lockdown.

«Στις 3 Νοεμβρίου άρχισαν τα περιοριστικά μέτρα του δευτέρου κύματος, φτάσαμε στο σημείο να περάσουν τα παιδιά μας όλα σε τηλεκπαίδευση στις 16 Ιανουαρίου», εξήγησε ο κ. Εξαδάκτυλος. «Είδαμε ότι είχε αρχίσει να κάμπτεται το κύμα μετά τις αρχές του Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 ημέρες μετά από τη στιγμή που περάσαμε στην τηλεκπαίδευση. Στη συνέχεια όποιο άνοιγμα κι αν είχαμε σε κουρεία, κομμωτήρια, ψάρεμα, κυνήγι -τα οποία αδίκως τόσο καιρό απαγορεύονται-, click away, click inside, όλα αυτά τα σχετικά, μαζί και με τη γιορτινή μας διάθεση, η πανδημία συνέχιζε να φθίνει. Και έφθινε διαρκώς.

H πανδημία άρχισε να ακολουθεί ανοδική πορεία ξανά από τις 23 Ιανουαρίου, 12 ημέρες ακριβώς  μετά την 11η Ιανουαρίου, που είχαμε την επαναλειτουργία των σχολείων. Είναι, δυστυχώς, αυτό το συμπέρασμα που μπορούμε να βγάλουμε, δεν μπορούμε να βγάλουμε κάποιο άλλο συμπέρασμα. Είναι πολύ δυσάρεστο, αλλά δεν μπορούμε να αποφύγουμε αυτή την πραγματικότητα και αυτή την αλήθεια, αν θέλουμε στη συνέχεια να είμαστε πρακτικοί».

Ο κ. Εξαδάκτυλος εξέφρασε άλλη μια σκέψη: «Θα μπορούσαμε ενδεχομένως να κάνουμε στα παιδιά ένα πρόγραμμα άθλησης, φυσικής αγωγής. Να πηγαίνουν στο σχολείο για λίγες ώρες, αλλά να μην μπαίνουν στις τάξεις. Να κάνουν μόνο γυμναστική και να συνεχίζουν τα μαθήματά τους με τηλεκπαίδευση».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις