Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Βρετανική μετάλλαξη Ελλάδα – κορονοϊός: Παράταση lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου
ΠΡΟΒΛΕΨΕΙΣ ΓΙΑ 3.000 ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ

Βρετανική μετάλλαξη Ελλάδα – κορονοϊός: Παράταση lockdown και μετά τις 16 Μαρτίου

Βρετανική μετάλλαξη Ελλάδα - κορονοϊός: Νέα παράταση του lockdown δείχνουν οι αριθμοί του κορονοϊού σε συνδυασμό με τις μεταλλάξεις.

Ανησυχία προκαλεί στους ειδικούς η βρετανική μετάλλαξη στη χώρα, εκτιμώντας μάλιστα ότι συνδέεται και με την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού στην Αττική, παρά το αυστηρό lockdown και τα περιοριστικά μέτρα που διαδέχονται το ένα το άλλο. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, το βρετανικό στέλεχος είναι αυτό που επικρατεί έναντι των υπολοίπων μεταλλάξεων και στην Ελλάδα όπου οι συγκεκριμένες μολύνσεις έχουν φτάσει πλέον τις 1.667. Την ίδια ώρα, έχουν εντοπιστεί και 48 κρούσματα με τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη τα οποία είναι όλα εγχώρια, εκ των οποίων 41 προέρχονται από την Περιφερειακή Ενότητα Θεσσαλονίκης, δύο από την Περιφερειακή Ενότητα Ιωαννίνων και πέντε από την Περιφέρεια Αττικής. Σημειώνεται πως στην έκθεση της προηγούμενης εβδομάδας είχε βρεθεί στην Ελλάδα και το πρώτο μεταλλαγμένο στέλεχος της Ουγκάντα.

Στο πλαίσιο αυτό, αναζητούνται λύσεις προκειμένου να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τροπολογία που κατατέθηκε χθες στη Βουλή η οποία προβλέπει τη χορήγηση προσωρινού ΑΜΚΑ, σε όσους δεν διαθέτουν, προκειμένου να εμβολιαστούν κατά του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι το lockdown θα πάρει και νέα παράταση μετά τις 16 Μαρτίου, καθώς οι αριθμοί της πανδημίας είναι απαγορευτικοί για οποιοδήποτε άνοιγμα.

Η μείωση των κρουσμάτων το μεγάλο στοίχημα

Μάλιστα, με Κοινή Υπουργική Απόφαση, στην παροχή υπηρεσιών η υποχρεωτική τηλεργασία ορίζεται σε ποσοστό 60% για τις ιδιωτικές επιχειρήσεις σε περιοχές πολύ αυξημένου κινδύνου, από 50% που ίσχυε έως τώρα. Το όριο των 800 νέων ημερησίων κρουσμάτων φαίνεται, σύμφωνα με τους λοιμωξιολόγους, να είναι το πρώτο “σκαλοπάτι” προκειμένου να μπορέσουν να υπάρξουν οι προϋποθέσεις για χαλάρωση των μέτρων.

Αυτό δεν είναι σαφές πότε θα επιτευχθεί, εντούτοις οι ειδικοί αναμένουν να δουν άμεσα την αποσυμφόρηση του υψηλού επιδημιολογικού φορτίου, ειδικά στην Αττική, που ούτως ή άλλως βρίσκεται σε lockdown από τις 11 Φεβρουαρίου. Πιθανότατα και από τις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Η μείωση του αριθμού των κρουσμάτων είναι πλέον το μεγάλο στοίχημα, ώστε αυτή με τη σειρά της να οδηγήσει σταδιακά στην αποσυμφόρηση της τεράστιας πίεσης που δέχονται κυρίως τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας, αλλά και της Αχαΐας. Εντούτοις τα πρώτα θετικά σημάδια στο ΕΣΥ, εφόσον βέβαια αποδώσουν τα νέα μέτρα, δεν αναμένεται να τα δούμε πριν το τέλος του Μαρτίου.

Στο έλεος της βρετανικής μετάλλαξης η Κρήτη

Ενδεικτική είναι η κατάσταση που επικρατεί στην Κρήτη της οποίας η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε ραγδαία. Ο καθηγητής Πνευμονολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης και Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νικόλαος Τζανάκης δήλωσε στο zarpanews.gr ότι η μετάλλαξη της covid-19 είναι πλέον καθολικά εγκατεστημένη στην Κρήτη, γι’ αυτό το νησί αποτελεί ιδιαίτερο επιδημιολογικό φαινόμενο μέσα στην πανδημία, με σχεδόν όλα τα κρούσματα να ανήκουν στο τροποποιημένο στέλεχος. Απ’ όλες τις μελέτες έως τώρα στην Ελλάδα, στην Κρήτη τα κρούσματα της μετάλλαξης είναι αναλογικά περισσότερα από παντού, και συγκεκριμένα πάνω από 90%. “Έτσι, δημιουργούνται οι προϋποθέσεις να μελετήσουμε την μεταδοτικότητα και την τοξικότητα αυτού του στελέχους”, σχολίασε.

“Δεν υπάρχουν στοιχεία οτι το νέο στέλεχος είναι πιο τοξικό από τον μέχρι τώρα ιό, αν και οι νοσηλευόμενοι είναι νεαρότερης ηλικίας απ’ οτι στο προηγούμενο κύμα. Έτσι ίσως εξηγούνται οι πιο λίγοι θάνατοι παρά τους πολλούς ασθενείς στα νοσοκομεία, αφού μεταδίδεται το ίδιο εύκολα σε όλες τις ηλικίες και διεισδύει στις τάξεις των παιδιών και των νεαρών, ενθαρρύνοντας την μεταδοτικότητα στο οικογενειακό περιβάλλον.” εκτίμησε ο καθηγητής.

Παυλάκης: Πανεύκολα μπορεί να δούμε 3.000 κρούσματα -Η άποψή του για το Πάσχα, για να σωθεί το καλοκαίρι

Την άποψη ότι εάν εφαρμοστούν τα περιοριστικά μέτρα είναι ικανά να αλλάξουν την επιδημιολογική εικόνα εξέφρασε σήμερα το πρωί ο ιατρός ερευνητής, Γιώργος Παυλάκης. Όπως είπε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, η Αττική βρίσκεται ακόμα σε μεγάλο κίνδυνο κατάρρευσης και έκανε λόγο για πάνω από 100 θύματα ημερησίως. Όπως διευκρίνισε είναι «πανεύκολο» να φτάσουμε τα 3.000 κρούσματα ημερησίως, χωρίς τήρηση των μέτρων. «Πολλοί λένε ότι τα μέτρα είναι άδικα και παράλογα, αλλά είναι δύσκολο να βρεις ιδανικές λύσεις, χρειάζονται απλοί κανόνες, απλές λύσεις. Αν έχουμε πόλεμο, πρέπει να έχουμε απλούς κανόνες εφαρμοσμένους απ’ όλους. Το ιδανικό ήταν να τα κλείσουμε όλα για 2 με 3 εβδομάδες. Αν είχε γίνει την πρώτη περίοδο της επιδημίας θα είχαμε ησυχάσει όπως η Νέα Ζηλανδία ή το Βιετνάμ», δήλωσε.

«Οι πολίτες δεν ακολουθούν τα μέτρα όπως πρέπει. Έχουμε το σεισμό τώρα η κυβέρνηση και όλοι οι λογικοί άνθρωποι λένε ‘βγείτε από τα σπίτια και δεν θα έχουμε θύματα’. Με τον κορωνοϊό έχουμε 20 με 40 θύματα την ημέρα. Την επόμενη εβδομάδα θα είναι 60 και παραπάνω, και θα περάσουν τα 100 κάθε μέρα. Δεν έχουμε δει την κορύφωση. Με τόσα θύματα λέμε το απλό, προφυλαχθείτε εφαρμόστε τα μέτρα».

Έχουμε αποφύγει την καταστροφή

Πάντως, ξεκαθάρισε ότι «δεν είμαστε στο ίδιο σημείο που ήμασταν. Έχουμε αποφύγει την καταστροφή, κάτι που είναι πολύ σημαντικό. Έρχονται τα εμβόλια και η άνοιξη. Και στην επόμενη εβδομάδα θα έχουμε αύξηση κρουσμάτων». «Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα ελπίζω (σε αποκλιμάκωση), αν υπάρχει εφαρμογή. Ελπίζω οι Έλληνες πολίτες να ακούσουν για να αποφύγουμε την καταστροφή. Ελπίζω να διδαχθούν από τη Θεσσαλονίκη. Η Ελλάδα, εδώ και ένα χρόνο, έχει αποφύγει ένα τεράστιο τσουνάμι τύπου Μπέργκαμο. Ελπίζω να το αποφύγει τελειωτικά, γιατί τώρα είμαστε στην τελική ευθεία.

Στην Αττική, αλλά και  σε όλη την Ελλάδα δυστυχώς, τις επόμενες δυο εβδομάδες τα κρούσματα θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Ελπίζω ότι στο μέσο της μεθεπόμενης εβδομάδας θα μπορέσουμε να δούμε την κορύφωση. Αν δεν δούμε την κορύφωση του κύματος δεν μπορώ να κάνω καμία πρόβλεψη. Πανεύκολα μπορούμε να δούμε 3.000 κρούσματα την ημέρα», σημείωσε. Δεν βάζουν όρια στον ιό διευκρίνισε ο ερευνητής αναφορικά με το άνοιγμα στις 16 Μαρτίου. «Βάλτε και όρια στους σεισμούς στο πόσο θα διαρκέσουν. Δύο εβδομάδες μέτρα, μόνο αν υπάρχει πολύ καλύτερη συμμόρφωση με αυτή την ευκαιρία. Σε δύο εβδομάδες μπορούμε να έχουμε ξεφύγει τον κίνδυνο στην Αττική και να βλέπουμε επιπέδωση. Χρειάζονται περισσότεροι εμβολιασμοί και άνοιγμα με το σταγονόμετρο».

Οι Πασχαλινές μετακινήσεις μπορεί να είναι καταστροφή

Όπως σημείωσε, τον Απρίλιο τα μαγαζιά μπορεί να ανοίξουν. Ξεχάστε το Μάρτιο μάλλον. Θα μας το πει και ο ιός. «Τα σχολεία θα μπορούσαν να αρχίσουν τον Απρίλιο χωρίς διακοπές το Πάσχα με αναπλήρωση μέρος των κενών μέρος του καλοκαιριού ή αρχίζοντας νωρίτερα. Από το καλοκαίρι και πέρα ελπίζουμε για μεγάλες ανάσες» εξήγησε ο κ. Παυλάκης. Απέκλεισε πάντως τις μετακινήσεις στο Πάσχα εάν η Αθήνα έχει τον κοχλασμό που έχει σήμερα. «Μπορεί να είναι καταστροφή. Με έναν υπερμεταδότη μολύνεται όλο το χωριό», ανέφερε. «Πάσχα μαζεμένο μην τυχόν και σώσουμε το καλοκαίρι», τόνισε.

Μεταλλάξεις: Σαν τις κατσαρίδες

«Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι σαν τις κατσαρίδες θα πολλαπλασιάζονται και οι μεταλλάξεις. Η Κρήτη που τα πήγαινε μια χαρά έχει καταληφθεί από το βρετανικό στέλεχος από τη μια εβδομάδα στην άλλη. Πρόκειται για νέα πανδημία. Βάζοντας φράγμα στον ιό με εμβόλια και καραντίνα, γλιτώνουμε από τις επόμενες μεταλλάξεις που δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα… Τα εμβόλια δουλεύουν λίγο λιγότερο σε μεταλλάξεις όπως την αφρικανική», σημείωσε ο κ. Παυλάκης.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις