Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

25

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ / Ψήφος απόδημων Ελλήνων: Πώς θα ψηφίσουν οι ναυτικοί του εξωτερικού
ΑΠΟΔΗΜΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ

Ψήφος απόδημων Ελλήνων: Πώς θα ψηφίσουν οι ναυτικοί του εξωτερικού

Ψήφος απόδημων Ελλήνων: Για τους εκλογείς αυτούς γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας.

Η ιστορική νομοθετική παροχή του δικαιώματος ψήφου, προάγει τη σχέση μεταξύ των Ελλήνων της επικράτειας και αυτών της διασποράς και η κυβέρνηση, είναι διατεθειμένη να το επικοινωνήσει άμεσα με μεγάλη καμπάνια σε ΜΜΕ και social media του εξωτερικού, ειδικά εκεί όπου υπάρχει μεγάλη παρουσία της Ομογένειας. Στην ιδιαιτερότητα του νόμου θα αναφερθούμε όχι στους απόδημους Έλληνες, αλλά στον τρόπο που ψηφίζουν οι ξενιτεμένοι Έλληνες, όπως οι ναυτικοί.

Σύμφωνα με τον Ν. 4648/2019 στο αρ. 6 προβλέπεται ότι “Έλληνες ναυτικοί, που είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της Χώρας, δύνανται να ψηφίσουν εκτός της Ελληνικής Επικράτειας, σύμφωνα με τους όρους του παρόντος Κεφαλαίου, ακόμη και εάν δεν έχουν περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Οι εκλογείς αυτοί ψηφίζουν προσκομίζοντας, επιπλέον των λοιπών απαιτούμενων δικαιολογητικών, το ναυτικό τους φυλλάδιο στο πλησιέστερο εκλογικό τμήμα της περιφέρειας της οικείας πρεσβείας ή προξενείου, καθ’ υπέρβαση του αριθμού των εγγεγραμμένων σε αυτό εκλογέων.

Ειδική μνεία

Για τους εκλογείς αυτούς γίνεται ειδική μνεία στο βιβλίο πρακτικών της εφορευτικής επιτροπής και στο πρωτόκολλο ψηφοφορίας. Σε περίπτωση που κάποιος ψηφίσει χωρίς να έχει το δικαίωμα αυτό, υπόκειται στις κυρώσεις που προβλέπει η παράγραφος 1ζ΄ του άρθρου 119 του π.δ. 26/2012″, δηλαδή με φυλάκιση μέχρι δύο χρόνια και χρηματική ποινή. Σύμφωνα με τον νέο νόμο οι ψήφοι τους αφορούν την κατανομή των εδρών Επικρατείας, ως εκλογικό μέτρο λαμβάνεται το ακέραιο μέρος του πηλίκου που προκύπτει από τη διαίρεση του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων που έλαβαν στην Επικράτεια όλοι οι εκλογικοί σχηματισμοί συμπεριλαμβανομένων και των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού, που συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 99 δια του αριθμού των βουλευτών Επικρατείας.

Συνεπώς ο αριθμός των βουλευτών Επικρατείας που αναδεικνύουν όσοι συμμετέχουν στην κατανομή εδρών και συγκεντρώνουν στην επικράτεια ποσοστό εγκύρων ψηφοδελτίων τουλάχιστον ίσο με το τρία τοις εκατό (3%) του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων)  προκύπτει από το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης του συνόλου των εγκύρων ψηφοδελτίων, που έλαβαν στην Επικράτεια,  συμπεριλαμβανομένων των εγκύρων ψηφοδελτίων από τα αποτελέσματα των εκλογικών τμημάτων εξωτερικού,  διά του εκλογικού μέτρου.

Βορίδης: Οι απόδημοι θα μετέχουν κανονικά στις επόμενες εθνικές εκλογές

Πρόσφατα ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης δεσμεύτηκε πως οι απόδημοι θα ψηφίσουν κανονικά στις επόμενες εκλογές. “Οι απόδημοι θα ψηφίσουν. Μην σας πιάνει αγωνία. Θα ψηφίσουν καθώς υπάρχει απόφαση του ελληνικού κοινοβουλίου. Εμείς θα οργανώσουμε την συμμετοχή των απόδημων στην εκλογική διαδικασία”, δήλωσε χαρακτηριστικά από το Βήμα της Βουλής.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δικαίωμα να ψηφίσουν στις επόμενες ελληνικές εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους έχουν όσοι Ελληνες υπήκοοι βρίσκονται για οποιονδήποτε λόγο στο εξωτερικό αλλά μπορούν να αποδείξουν ότι τα τελευταία 35 χρόνια έμειναν μονίμως και συνεχόμενα για δύο τουλάχιστον χρόνια στην Ελλάδα. Αυτό μπορεί να πιστοποιηθεί με διάφορους τρόπους, όπως έγγραφο υπηρέτησης στον στρατό, ένσημα από ΕΦΚΑ, τίτλος σπουδών από ελληνικό ΑΕΙ και άλλα.

Ο στόχος του νομοθέτη ήταν σε αυτή την περίπτωση να μπορούν να ψηφίσουν κυρίως οι άνθρωποι που τα τελευταία χρόνια αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω της οικονομικής κρίσης και σε κάθε περίπτωση εκείνοι που συνεχίζουν να έχουν δεσμούς με τη χώρα. Σημαντικό στοιχείο για τον σχεδιασμό της όλης διαδικασίας θα αποτελέσει ο αριθμός αλλά και ο τόπος διαμονής όσων εκδηλώσουν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν στη διαδικασία, και τελικά πληρούν τις προϋποθέσεις, οπότε και θα αποτελέσουν «το εκλογικό σώμα των Ελλήνων του εξωτερικού».

Η ψηφοφορία θα πραγματοποιείται με αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα τα οποία θα δημιουργηθούν ανά τον κόσμο υπό την εποπτεία του ελληνικού υπουργείου Εσωτερικών. Για τη δημιουργία εκλογικού τμήματος σε μια περιοχή θα πρέπει, σύμφωνα με τη νομοθεσία, να υπάρχουν τουλάχιστον 40 ψηφοφόροι. Με βάση λοιπόν τον αριθμό των ψηφοφόρων που θα συγκεντρωθούν, θα συγκροτηθούν τα εκλογικά τμήματα. Σε κάθε περίπτωση, όποιος δηλώσει την πρόθεσή του να ψηφίσει από τον τόπο διαμονής του, αυτομάτως απεμπολεί το δικαίωμά του να ψηφίσει στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις