Πάνω από 2000 αναμένεται να είναι τα κρούσματα του κορονοϊού και σήμερα σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες. Παρά το lockdown τα κρούσματα παραμένουν υψηλά δημιουργώντας ανησυχία τόσο στην κυβέρνηση όσο και στους ειδικούς. Θυμίζουμε πως χτες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 2.215 νέα κρούσματα κορονοϊού στη χώρα μας και 32 θανάτους. Επίσης, ότι 451 συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Τα τεστ που έγιναν στη χώρα, σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση, ήταν λίγο πάνω από 55.000.
Οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την άνοδο των κρουσμάτων του κορoνοϊού το τελευταίο διάστημα. Το κυλιόμενο μέσο των 7 τελευταίων ημερών να φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες, ενώ ο αριθμός των τεστ που διενεργήθηκαν κατά την εβδομάδα κατά μέσο όρο ξεπέρασαν τις 44.000, με περισσότερα από 50.000 τεστ το τελευταίο τριήμερο. Ο δείκτης θετικότητας επίσης αυξήθηκε αξίζοντας το 4%.
Καπραβέλος: Δεν λειτουργεί το ακορντεόν
Στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά ”Καλημέρα” μίλησε ο Διευθυντής Β’ ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος, τονίζοντας ότι «το ‘άνοιγε κλείσε’ μας οδηγεί σε μικρές ή μεγάλες εκρήξεις». «Ο Μάρτης θα είναι ο τελευταίος μήνας της νόσου, θα αρχίσει η ύφεση μετά το Μάρτη – Απρίλη, αλλά πρέπει να αλλάξουν τα πάντα να στοχεύσουμε τη νόσο με ενίσχυση του ΕΣΥ για την εκρίζωση του κορονοϊού» ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Φόβος και τρόμος μας είναι οι μεταλλάξεις» ανέφερε πάντως ο γιατρός. Μέχρι στιγμής, εξήγησε, τα εμβόλια κυνηγάνε τον ιό, και τον έχουν καταφέρει, όμως οι μεταλλάξεις συνεχίζονται, και ο φόβος είναι μήπως η μετάλλαξη κερδίσει το εμβόλιο, γιατί τότε θα ξεκινήσουν όλα από την αρχή. «Η επιστήμη θα προσαρμοστεί, αλλά θα πάρει χρόνο. Kαλό είναι να αποφεύγουμε τη διασπορά και να ελέγξουμε τις αλυσίδες μετάδοσης για να μπορέσουμε τελικά να εκριζώσουμε τον ιό» τόνισε ο κ. Καπραβέλος. «Ένας από τους λόγους που ο κορονοϊός είναι ψηλά είναι οι υπερμεταδοτικές μεταλλάξεις, αλλά δεν καταφέραμε και να ελέγξουμε την κινητικότητα και τους συνωστισμούς, είτε αυτό λέγεται παρέα, είτε ΜΜΜ».
Όπως ανέφερε ο κ. Καπραβέλος «δεν είχαμε πίεση χθες στην εφημερία μου δεν έχει σχέση το τρίτο κύμα με το δεύτερο που βιώσαμε. Η πίεση στο ΕΣΥ είναι ελεγχόμενη, θα μπορέσουμε να το ξεπεράσουμε γρήγορα για να μπούμε στην τελευταία φάση ύφεσης της νόσου όπου πρέπει να αλλάξει η στρατηγική μας να σταματήσουμε να περιορίζουμε τα ανθρώπινη δραστηριότητα να μείνουν όλα ανοιχτά, και να δώσουμε βάση στο υγειονομικό σύστημα να εκριζώσει τον ιό… Δε θα φτάσουμε στο σημείο μηδέν».
Δήλωση σοκ από Γκάγκα
Οι πολίτες άνω των 80 ετών που μπήκαν στα νοσοκομεία την τελευταία περίοδο -με εξαίρεση μία γυναίκα- δεν είχαν κάνει το εμβόλιο κατά του κορονοΐου, δήλωσε στον ΣΚΑΪ η πρόεδρος του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας και διευθύντρια της 7ης Πνευμονολογικής Κλινικής του νοσοκομείου “Σωτηρία” Μίνα Γκάγκα. Όπως τόνισε, αυτό δείχνει ότι ο εμβολιασμός δρα προστατευτικά. Η κ. Γκάγκα σημείωσε ότι στη ΜΕΘ του νοσοκομείου υπάρχει διασωληνωμένος ασθενής 20 ετών, χωρίς υποκείμενα νοσήματα, ενώ υπάρχουν και άλλοι διασωληνωμένοι ασθενείς κάτω των 38 ετών. “Κανείς δεν είναι απρόσβλητος” ανέφερε χαρακτηριστικά. Διευκρίνισε πάντως ότι οι πιο νεαροί ασθενείς είναι λίγοι. Σχετικά με τις χθεσινές (Παρασκευή) εκτιμήσεις της καθηγήτριας Βάνας Παπαευαγγέλου ότι την επόμενη εβδομάδα ενδέχεται να χρειαστούν κλίνες ΜΕΘ 200 ασθενείς που ήδη νοσηλεύονται με κορονοϊό, η κ. Γκάγκα δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχουν αυτά τα κρεβάτια και αν χρειαστεί θα γίνουν διασωληνώσεις και στις κλινικές.
Απαντώντας σε ερώτηση για το αν θα χρειαστεί βοήθεια του ιδιωτικού τομέα, υπογράμμισε πως “οποιοδήποτε νοσοκομείο χρειαστεί θα μπει στον αγώνα”.