Αθήνα

°C

kairos icon

Τρίτη

05

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση
ΕΛΛΑΔΑ

Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Πότε αναμένεται αποκλιμάκωση

Μεταλλάξεις κορονοϊού Ελλάδα: Ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι οι μεταλλάξεις του κορονοϊού έχουν ήδη επικρατήσει στα κρούσματα.

Στις μεταλλάξεις οφείλονται τα αυξημένα κρούσματα και η μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στη χώρα, σύμφωνα με τον Νίκο Τζανάκη, καθηγητή Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. “Πιστεύω ακράδαντα ότι σε όλη τη χώρα έχουν επικρατήσει οι μεταλλάξεις και γι’ αυτό δεν μειώνονται τα κρούσματα. Στην Κρήτη έχουν επικρατήσει απολύτως. Αυτός είναι ο λόγος που το κύμα αυτό δεν υποχωρεί. Είναι ανθεκτικό” είπε χαρακτηριστικά ο καθηγητής, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΙ. Στη συνέχεια εξήγησε πως “λόγω του ότι πάρθηκαν έγκαιρα μέτρα στην Αττική, η εκθετική αύξηση σε αυτό το κύμα είναι αισθητά λιγότερο δυναμική από το προηγούμενο, με αποτέλεσμα αυτή η πολύτιμη διαφοροποίηση να δώσει τη δυνατότητα στο σύστημα να ανταποκριθεί, έστω και με δυσκολία”.

Κατά τον ίδιο, τα κρούσματα αυτά θα επιμείνουν και ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση την επόμενη βδομάδα, της τάξεως των 2.500 κρουσμάτων. Επισήμανε μάλιστα ότι “δεν αποκλείεται να δούμε και 2.800 με 3.000 κρούσματα κάποια μέρα. Αυτό θα συνεχιστεί περίπου μέχρι τις 15-18 Μαρτίου και γύρω στις 20-25 Μαρτίου θα δούμε να αποκλιμακώνονται τα νούμερα προς τα κάτω, πάρα πολύ αργά”. Εκτίμησε, επίσης, ότι προς το τέλος του μήνα τα κρούσματα θα είναι περίπου 1.000-1.500. “Όταν το φαινόμενο θα είναι σε φάση αποκλιμάκωσης μπορούν να απελευθερώνονται κάποιες δραστηριότητες με προσοχή” σημείωσε, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να υπάρξει περισσότερο έλεγχος στα ΜΜΜ, καθώς είναι εστία υπερμετάδοσης.

Μεταλλάξεις και κινητικότητα μετά τα νέα μέτρα

Ποια θα είναι η πορεία των μεταλλάξεων, ειδικά της βρετανικής, που πλέον εντοπίζεται στην πλειονότητα των κρουσμάτων, πόσο θα μειωθεί η κινητικότητα του πληθυσμού μετά τα νέα μέτρα στις περιοχές σε “βαθύ κόκκινο”, με επίκεντρο την Αττική που παραμένει στο επίκεντρο του τρίτου κύματος, είναι τα δύο δεδομένα κρίσιμης σημασίας που θα περιμένουν να δουν οι επιδημιολόγοι για να “σκιαγραφήσουν” την εξέλιξη της διασποράς τα επόμενα εικοσιτετράωρα. Θα καθορίσουν επίσης, όπως σημειώνουν οι ειδικοί, πότε θα ξεκινήσει να φαίνεται η αποκλιμάκωση της επιδημίας, στον αριθμό των νέων διαγνώσεων και των εισαγωγών στα νοσοκομεία. Στον αντίποδα, η σταθεροποίηση του αριθμού των διασωληνώσεων δεν αναμένεται να γίνει γρήγορα και τοποθετείται, με τα πιο αισιόδοξα σενάρια, προς τα τέλη του μήνα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, το επιδημιολογικό φορτίο της χώρας μας συνεχίζει να αυξάνεται. Το κυλιόμενο μέσο των 7 τελευταίων ημερών φτάνει στα 1.900 νέα κρούσματα ανά μέρα, έχοντας σχεδόν διπλασιαστεί μέσα στις τελευταίες 15 ημέρες. Την ίδια ώρα, ο συνολικός αριθμός των διαγνωσμένων ενεργών κρουσμάτων στην επικράτεια έφτασε στις 16.500 άτομα. Ο αριθμός των νοσηλευόμενων ασθενών αυξήθηκε ακόμα παραπάνω την εβδομάδα που μας πέρασε, με 330 εισαγωγές κάθε μέρα στα νοσοκομεία, ενώ περισσότεροι από 3.200 ασθενείς νοσηλεύονται στην επικράτεια λόγω κορονοϊού.

ΕΟΔΥ

Αρνητικές οι προβλέψεις

Οι μεταλλάξεις του ιού έχουν διασπαρεί σε όλη την επικράτεια και σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ το 60%-70% των νέων κρουσμάτων σε όλη τη χώρα αφορούν στη βρετανική μετάλλαξη, ενώ τόσο στην Αττική όσο και στην Κρήτη, έως και το 90% των κρουσμάτων οφείλεται στο βρετανικό στέλεχος. “Ξέρουμε καλά πια ότι ο ιός δημιουργεί τις μεταλλάξεις με ένα και μοναδικό σκοπό: να μπορεί να μεταδίδεται γρηγορότερα και πιο αποτελεσματικά από τον έναν άνθρωπο στον άλλον. Έτσι, οι μεταλλάξεις μάς έχουν φέρει αντιμέτωπους με έναν ιό διαφοροποιημένο. Η μεγάλη διασπορά του ιού παντού στην κοινότητα, κάνει τη μετάδοσή του σε άλλους συνανθρώπους μας ακόμα πιο εύκολη. Δίνει, δηλαδή, πιο πολλές ευκαιρίες στον ιό να κάνει καλά τη δουλειά του” σημείωνε χαρακτηριστικά η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου.

Και την επόμενη εβδομάδα, όπως εκτιμούν οι ειδικοί με βάση την πορεία των κρουσμάτων, θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία και ειδικότερα στις ΜΕΘ. Υπολογίζεται πως 200 άτομα θα χρειαστεί να διασωληνωθούν και να νοσηλευτούν σε Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Η πίεση αναμένεται να υφίσταται και για τις επόμενες 3, ίσως και 4 εβδομάδες.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις