Πίθηκοι - εμβόλιο κορονοϊού: Οι τέσσερις ουρακοτάγκοι και τα πέντε μπονόμπο του ζωολογικού κήπου έλαβαν δύο δόσεις πειραματικού εμβολίου
Ιδιαίτερα ευχάριστο είναι το κλίμα στον Ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο των Ηνωμένων Πολιτειών, αφού ουρακοτάγκοι και μπονόμπο γίνονται οι πρώτοι πίθηκοι στον κόσμο που κάνουν το εμβόλιο για τον κορονοϊό, που παρασκευάστηκε ειδικά για ζώα. Οι τέσσερις ουρακοτάγκοι και τα πέντε μπονόμπο του ζωολογικού κήπου έλαβαν δύο δόσεις πειραματικού εμβολίου τον περασμένο μήνα, το οποίο παρασκευάστηκε ειδικά από την κτηνιατρική φαρμακευτική εταιρεία, Zoetis σε συνεργασία με την San Diego Zoo Wildlife Alliance, μια μη κερδοσκοπική οργάνωση προστασίας της άγριας φύσης. Μάλιστα, όπως ανέφερε η οργάνωση, ένας από τους ουραγκοτάγκους που έλαβαν το εμβόλιο, η Κάρεν, ήταν ήδη πρωτοπόρος στον τομέα της υγεία των ζώων, καθώς ήταν ο πρώτος πίθηκος που υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση ανοιχτής καρδιάς το 1994.
Αφορμή για τους εμβολιασμούς αποτέλεσε το γεγονός ότι οκτώ γορίλες του ζωολογικού κήπου βρέθηκαν θετικοί στο κορονοϊό στις αρχές Ιανουαρίου. Εκείνη την εποχή, πιστεύεται ότι ήταν οι πρώτες περιπτώσεις COVID-19, που έγιναν γνωστές μεταξύ τέτοιων ζώων στις Ηνωμένες Πολιτείες και πιθανώς στον κόσμο. Όπως είπε ο εκπρόσωπος της οργάνωσης San Diego Zoo Wildlife Alliance, οι εμβολιασμοί είναι μία πρώτης τάξεως ευκαιρία για περαιτέρω έρευνα που πιθανώς να βοηθήσει όχι μόνο τον παγκόσμιο πληθυσμό πιθήκων αλλά και τους επιστήμονες να κατανοήσουν καλύτερα τον ιό και τις επιπτώσεις πάνω στο συγκεκριμένο είδος ζώου.
Ανησυχία για τους γορίλες
Την ίδια ώρα η οργάνωση ανησυχεί μήπως ο ιός εξαπλωθεί στους γορίλες καθώς ζουν σε πολύ κλειστές κοινωνίες, ενώ σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, μόνο 5.000 υπάρχουν σε όλο τον κόσμο, ελεύθεροι στην φύση. Η φαμακευτική εταιρεία Zoetis, που παρασκεύασε τα πειραματικά εμβόλια SARS-CoV-2 για ζώα, δήλωσε ότι η αρχική μελέτη αφορούσε σκύλους και γάτες, στην συνέχεια έγινε πάνω σε βιζόν λόγω των εκτεταμένων λοιμώξεων στην Δανία και σε άλλες χώρες. Η Zoetis είπε ότι έστρεψε την προσοχή της σε μεγάλους πιθήκους μετά από αίτημα του ζωολογικού κήπου του Σαν Ντιέγκο.
Αν και δεν υπήρχε τρόπος να γνωρίζουν πια θα ήταν η αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος των πιθήκων στο εμβόλιο, εντούτοις η υπεύθυνη του τομέα υγείας στον ζωολογικό κήπο του Σαν Ντιέγκο, Ναντίν Λαμπέρσκι, υποστήριξε πως υπήρχαν αρκετες πληροφορίες, ούτως ώστε να γνωρίζουν τους όποιους κινδύνους. «Δεν είναι σαν να πήραμε τυχαία ένα εμβόλιο και το χορηγήσαμε σε ένα νέο είδος ζώου. Υπάρχει πολλή σκέψη και έρευνα πίσω από το θέμα – ποιος είναι ο κίνδυνος να το κάνουμε και ποιος είναι ο κίνδυνος να μην το κάνουμε. Το σύνθημά μας είναι, πάνω απ ’όλα, να μην κάνουμε κακό», είπε μιλώντας στο περιοδικό National Geographic. Άλλωστε, δεν είναι ασυνήθιστο να χορηγείται ένα εμβόλιο που έχει δοκιμαστεί και δημιουργηθει για ένα είδος σε ένα άλλο, καθώς τα εμβόλια παρασκευάζονται για συγκεκριμένο παθογόνο και όχι για είδος, δήλωσε η Ναντίν Λαμπέρσκι.