Έως τις 16 Μαρτίου θα πρέπει να υποβληθούν οι αιτήσεις για την ένταξη των επαγγελματιών και επιχειρήσεων στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή 6, όπως προβλέπει η σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση.
Μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 6 θα διατεθούν ενισχύσεις από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ στους δικαιούχους ενώ το συνολικό ποσό ανέρχεται σε 500 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται ότι για όσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει με κρατική εντολή η ενίσχυση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από:
1.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που δεν απασχολούσαν κανένα εργαζόμενο κατά την 1η Ιανουαρίου 2021,
2.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν έναν έως πέντε εργαζόμενους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
4.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των πέντε εργαζομένων και έως είκοσι εργαζομένους με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021,
8.000 ευρώ για επιχειρήσεις δικαιούχους που απασχολούν άνω των είκοσι εργαζομένων με σχέση εξαρτημένης εργασίας την 1η Ιανουαρίου 2021.
Ένα από τα βασικά κριτήρια για την καταβολή της ενίσχυσης είναι να καταγράφεται τον Ιανουάριο μείωση τζίρου σε ποσοστό τουλάχιστον 20% και να μην καταγράφεται αύξηση τζίρου μέσα στο 2020.
Σε ό,τι αφορά τον έκτο κύκλο της Επιστρεπτέας προκαταβολής δικαιούχοι των ενισχύσεων είναι οι εξής κατηγορίες:
α) Μεσαίες επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από διακόσιους πενήντα εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει τα πενήντα εκατ. ευρώ και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 43 εκατ. ευρώ.
β) Μικρές επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από πενήντα εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. ευρώ.
γ) Πολύ μικρές επιχειρήσεις: οι επιχειρήσεις που απασχολούν λιγότερους από δέκα εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών και/ή το σύνολο του ετήσιου ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 2 εκατ. ευρώ.
Κύκλος εργασιών αναφοράς για τις επιχειρήσεις που είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ:
– σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Ιανουαρίου του 2020,
– σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Ιανουάριο του 2020 και έχει θετικό κύκλο εργασιών τον μήνα Οκτώβριο του 2020, ως κύκλος εργασιών αναφοράς λαμβάνεται ο κύκλος εργασιών του μηνός Οκτωβρίου 2020,
– σε διαφορετική περίπτωση, ο κύκλος εργασιών αναφοράς ισούται με μηδέν.
Ακαθάριστα έσοδα αναφοράς για τις επιχειρήσεις που δεν είναι υποκείμενες σε ΦΠΑ ή είναι υποκείμενες και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ:
-σε περίπτωση που η επιχείρηση έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα του έτους 2019, διαιρεμένα με δώδεκα (12),
– σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019 και έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα τον μήνα Ιανουάριο του έτους 2020, λαμβάνονται υπόψη τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Ιανουαρίου του έτους 2020,
– σε περίπτωση που η επιχείρηση δεν έχει θετικά ακαθάριστα έσοδα το έτος 2019, ούτε τον μήνα Ιανουάριο 2020, ως ακαθάριστα έσοδα αναφοράς λαμβάνονται τα ακαθάριστα έσοδα του μηνός Οκτωβρίου 2020.
– σε διαφορετική περίπτωση τα ακαθάριστα έσοδα αναφοράς ισούνται με μηδέν.