Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / PLUS / Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Η ιστορία, οι ανισότητες, τα «καλά νέα» και οι προκλήσεις
PLUS

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Η ιστορία, οι ανισότητες, τα «καλά νέα» και οι προκλήσεις

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών.

Η Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας εορτάζεται στις 8 Μαρτίου κάθε χρόνο ως ημέρα μνήμης των αγώνων του κινήματος για τα δικαιώματα των γυναικών. Ενώ η πρώτη τήρηση της Ημέρας της Γυναίκας πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στη Νέα Υόρκη, η 8η Μαρτίου προτάθηκε από τη Διεθνή Διάσκεψη Γυναικών του 1910 ώστε να καθιερωθεί μια «Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας». Αφού οι γυναίκες κέρδισαν το δικαίωμα ψήφου στη Σοβιετική Ρωσία το 1917, η 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως εθνική αργία εκεί. Την εποχή εκείνη εορταζόταν κατά κύριο λόγο από το σοσιαλιστικό κίνημα και τις κομμουνιστικές χώρες μέχρι την υιοθέτησή της το 1975 από τα Ηνωμένα Έθνη.

Γυναίκα με μπούρκα

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Η ιστορική διαδρομή

Η ιστορική διαδρομή της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας δεν ξεκινά με την υιοθέτησή από τον ΟΗΕ το 1977. Πρωτογιορτάστηκε στις 28 Φεβρουαρίου 1909 στην Νέα Υόρκη, ως Εθνική Ημέρα της Γυναίκας, με πρωτοβουλία του Σοσιαλιστικού Κόμματος των ΗΠΑ, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας. Το περιστατικό αυτό αμφισβητείται σήμερα από μερίδα Αμερικανών ιστορικών και χαρακτηρίζεται μύθος.

Με αφετηρία τις ΗΠΑ, ο εορτασμός διεθνοποιήθηκε τον επόμενο χρόνο, κατά την διάρκεια δευτέρου συνεδρίου του γυναικείου τμήματος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς (2η Διεθνής), που έγινε στην Κοπεγχάγη (26-27 Αυγούστου 1910). Οι 100 σύνεδροι από 17 χώρες υιοθέτησαν την πρόταση τριών γερμανίδων (Λουίζ Τσιτς, Κλάρα Τσέτκιν και Κέτε Ντούνκερ) να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων, που θα περιλάμβανε και το εκλογικό δικαίωμα, που ήταν τότε το καθολικό ζητούμενο για τις γυναίκες όλου του κόσμου.

Στις 19 Μαρτίου 1911 γιορτάστηκε για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στην Αυστρία, την Γερμανία, την Ελβετία και την Δανία. Κοινός τόπος και στις τέσσερις χώρες ήταν η ψήφος στις γυναίκες και η ανάδειξη των γυναικών σε δημόσια αξιώματα. Οι Αμερικανίδες συνέχιζαν να γιορτάζουν την δική τους εθνική ημέρα την τελευταία Κυριακή του Φεβρουαρίου. Το 1914, η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάστηκε στην Γερμανία στις 8 Μαρτίου – είτε επειδή ήταν Κυριακή είτε σε ανάμνηση της απεργίας του 1857 στην Νέα Υόρκη- και έκτοτε καθιερώθηκε η ημερομηνία αυτή για τον εορτασμό και υιοθετήθηκε αρκετά χρόνια αργότερα από τον ΟΗΕ.

Παγκόσμια μέρα γυναίκας

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Γυναίκες στην Πολιτική

Τα στοιχεία δείχνουν ότι οι γυναίκες υπο-εκπροσωπούνται σε όλα τα επίπεδα λήψης αποφάσεων παγκοσμίως. Οι γυναίκες υπηρετούν ως αρχηγοί κρατών ή κυβερνήσεων μόνο σε 22 χώρες ενώ 119 χώρες στον κόσμο δεν έχουν εκλέξει ποτέ γυναίκα ηγέτη. Με αυτούς τους ρυθμούς, η ισότητα των φύλων στις υψηλότερες θέσεις εξουσίας δεν θα επιτευχθεί τα επόμενα 130 χρόνια, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ.

Μόνο 10 χώρες έχουν γυναίκα αρχηγό κράτους και 12 χώρες έχουν γυναίκα αρχηγό κυβέρνησης. Σε ολόκληρο τον κόσμο μόνο το 21 % των υπουργών στις κυβερνήσεις είναι γυναίκες, ενώ 14 χώρες έχουν πετύχει ποσοστό 50% και πλέον της γυναικείας εκπροσώπησης στα υπουργικά συμβούλια.

Η υγειονομική κρίση αναμένεται να αντιστρέψει την πρόοδο των γυναικών στο χώρο εργασίας, επιβεβαιώνει και πρόσφατη μελέτη της PwC. Σύμφωνα με την έκθεση της εταιρείας, η πανδημία θα επαναφέρει την ποσόστωση που έχει επιτευχθεί στους χώρους εργασίας στα επίπεδα του 2017.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Τα «καλά νέα» για τις γυναίκες

Η Κάμαλα Χάρις έγινε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος στην ιστορία των Η.Π.Α. Η 56χρονη γερουσιαστής της Καλιφόρνια, είναι η πρώτη γυναίκα, πρώτη μαύρη και πρώτη με καταγωγή από την Ασία, που έφθασε στο νούμερο δύο της αμερικανικής κυβέρνησης.

«Μπορεί να είμαι η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, δεν θα είμαι όμως η τελευταία. Γιατί κάθε μικρό κορίτσι που παρακολουθεί απόψε, βλέπει ότι η χώρα αυτή, είναι η χώρα που δίνει ευκαιρίες, ανεξάρτητα την καταγωγή σου» είπε στην επινίκια ομιλία της, κάνοντας ξεχωριστή αναφορά στην μητέρα της, αλλά και τις γενιές των γυναικών που άνοιξαν το δρόμο για εκείνη.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η Φινλανδία εξέλεξε νέα κυβέρνηση συνασπισμού με επικεφαλής πέντε γυναίκες (2019), η άμβλωση αποποινικοποιήθηκε στη Β. Ιρλανδία και στο Σουδάν καταργήθηκε νόμος που έλεγχε τον τρόπο με τον οποίο οι γυναίκες συμπεριφέρονταν και ντύνονταν δημόσια.

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Το doodle της Google και ο αγώνας κατά του κορονοϊού

Με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Google αφιερώνει το video-doodle που δημιούργησε στις γυναίκες όλου του κόσμου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει αφιερώσει τη φετινή Ημέρα της Γυναίκας στον παγκόσμιο αγώνα των γυναικών κατά της κρίσης της COVID-19, καθώς εν πολλοίς είναι ένας δικός τους αγώνας. Μπορεί οι γυναίκες σε πολλά να αδικούνται, να έχουν δεύτερους ή τρίτους ρόλους και να αγωνίζονται σε πολλά μέτωπα να κερδίσουν αυτά που τους ανήκουν, αλλά σε αυτόν τον αγώνα κυριαρχούν.

Η W.I.N Hellas γιορτάζει την παγκόσμια μέρα της γυναίκας

«Ο φετινός, επετειακός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας βρίσκει τις Ελληνίδες στην πρώτη γραμμή του αγώνα ενάντια στην πανδημία του Covid-19. Η πλειονότητα των εργαζομένων που απασχολούνται στις δομές υγειονομικής περίθαλψης είναι γυναίκες που με ευσυνειδησία, επαγγελματισμό και δύναμη ψυχής έχουν ριχτεί από την πρώτη στιγμή στη μάχη.

Η οικονομική κρίση,  ως συνεπακόλουθο της υγειονομικής, οδήγησε στην απώλεια της εργασίας και των εισοδημάτων πολλών γυναικών, με αποτέλεσμα να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε οικονομικούς πόρους και να ζουν στα όρια της φτώχειας.

Παράλληλα, πολλές είναι και οι γυναίκες που πλήττονται από την έξαρση της συντροφικής και ενδοοικογενειακής βίας, λόγω του περιορισμού τους στο σπίτι. Με συνέπεια να αισθάνονται ακόμα περισσότερο απομονωμένες, αβοήθητες, εκτεθειμένες σε έναν διαρκή κίνδυνο.

Πρόσφατα αναδείχθηκε το μέγεθος της σεξουαλικής κακοποίησης των γυναικών στον χώρο της εργασίας τους, αλλά και στον χώρο του πολιτισμού, του αθλητισμού, της εκπαίδευσης, της θρησκευτικής λατρείας και οπουδήποτε υπάρχει ιεραρχία και σχέσεις εξουσίας.

Επιπρόσθετα, η μισθολογική ανισότητα, η αδήλωτη εργασία, το συνταξιοδοτικό χάσμα, η δυσκολία εξισορρόπησης προσωπικής, κοινωνικής, οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, η υποεκπροσώπηση των γυναικών στο δημόσιο βίο, σε θέσεις ισχύος και σε κέντρα λήψεις αποφάσεων αδικούν κατάφωρα τις γυναίκες.

H W.I.N. Hellas από το 2006 ενθαρρύνει τις γυναίκες, τις προτρέπει να βγουν μπροστά και να μιλήσουν και θέτει τις βάσεις για την έναρξη δημόσιου διάλογου σχετικά με τα δικαιώματα των γυναικών. Τιμάμε σήμερα τις γυναίκες αυτές που βρήκαν το σθένος να υπερασπιστούν τον εαυτό τους. Τιμάμε σήμερα όλα τα επιστημονικά, πνευματικά, πολιτιστικά και πολιτικά επιτεύγματα και τους ιστορικούς αγώνες των γυναικών.

Η Πρόεδρος της W.I.N. Hellas, Μάντα Τσαγκιά-Παπαδάκου δήλωσε: Ενώνουμε τη φωνή μας με όλες εκείνες του ελληνικού κινήματος “Me too”, που διατρανώνουν ότι βρίσκονται δίπλα σε όλες τις γυναίκες και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την άρση των έμφυλων ανισοτήτων».

Παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2021: Κοινό άρθρο Μητσοτάκη με 9 ακόμη Ευρωπαίους ηγέτες

Κοινό άρθρο με άλλους εννέα Ευρωπαίους ηγέτες για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας υπογράφει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, πως η ανάκαμψη μετά τον κορονοϊό θα είναι ένα τεστ και για τα δικαιώματα των γυναικών. Στο εν λόγω άρθρο, το οποίο φιλοξενείται στην εφημερίδα «Τα Νέα», τονίζεται πως κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε η καθημερινότητα πολλών από εμάς «σταμάτησε προσωρινά».

«Οι γυναίκες βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή για την αντιμετώπιση της πανδημίας, στα νοσοκομεία και τα γηροκομεία μας, και επηρεάστηκαν δυσανάλογα από την πανδημία. Πλήρωσαν υψηλότερο τίμημα, οικονομικό και κοινωνικό».

Μητσοτάκης

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας – Σακελλαροπούλου σε μαθητές: Η ισότητα είναι μια πρόκληση για όλους

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομίλησε, το πρωί της Δευτέρας (8/3), διαδικτυακά με μαθήτριες και μαθητές επτά σχολείων από όλη την Ελλάδα για το πώς βλέπουν τον ρόλο της γυναίκας μέσα από τον περίγυρό τους, το σχολείο, τις παρέες, την οικογένειά τους.

Η κ. Σακελλαροπούλου έκανε μια αναδρομή στην ιστορία των γυναικείων διεκδικήσεων, ξεκινώντας από την πρωτοφεμινίστρια Αύρα Θεοδωροπούλου και τον αγώνα της να εμψυχώσει τις Ελληνίδες, ώστε να κατακτήσουν τη θέση που τους αξίζει. Αναφέρθηκε επίσης στη Ρουθ Μπέιντερ Γκίνσμπεργκ, την Αμερικανίδα φιλελεύθερη δικαστή, η οποία σε όλη της τη ζωή διεκδίκησε και υπερασπίστηκε τα δικαιώματα των γυναικών. Επεσήμανε, ακόμα, τις σημερινές ιδιαίτερες συνθήκες, λόγω της πανδημίας, όπου οι γυναίκες κλήθηκαν να σηκώσουν ένα τεράστιο βάρος και βρέθηκαν αντιμέτωπες πολλές φορές με κακοποιητικές συμπεριφορές και ενδοοικογενειακή βία.

Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας ολοκλήρωσε την τοποθέτησή της λέγοντας ότι η ισότητα είναι μια πρόκληση που αφορά όλους μας και ότι τα νέα παιδιά μπορούν να φτάσουν με την αξία τους εκεί όπου ονειρεύονται.

Κατερίνα Σακελλαροπούλου
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις