Με δεδομένο ότι το μεγαλύτερο τμήμα της οικονομίας θα ανοίξει στις 22 Μαρτίου, στην κυβέρνηση προετοιμάζονται τόσο για την επιστροφή στην κανονικότητα και την ανασύνταξη δυνάμεων, όσο και για την προτεραιοποίηση των επόμενων κυβερνητικών πρωτοβουλιών. Ήδη στο Μέγαρο Μαξίμου σχεδιάζουν τις επόμενες κυβερνητικές κινήσεις που θα αναπτυχθούν από το τέλος Μαρτίου έως και το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2021. Στο πλέγμα αυτών των κινήσεων βρίσκονται οι οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις και εργαζόμενους, η επιπλέον ενίσχυση του ΕΣΥ, η έναρξη της τουριστικής περιόδου και η σταδιακή άρση όλων των περιοριστικών μέτρων για τους πολίτες.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα, κυρίως με τα επεισόδια μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών με αφορμή την υπόθεση Κουφοντίνα, η κοινή γνώμη, αλλά και μερίδα υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης αποπροσανατολίστηκαν από τον βασικό στόχο που είναι το «άνοιγμα» της οικονομίας, γεγονός που δεν ικανοποιεί ούτε το Μέγαρο Μαξίμου, ούτε τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Μάλιστα καλά πληροφορημένες πηγές ανέφεραν στην Alpha freepress ότι στενοί συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη μετέφεραν αυστηρό μήνυμα σε υπουργούς, που τους καλούσε να επικεντρωθούν στην αντιμετώπιση της πανδημίας και στις αρμοδιότητές τους, ώστε να ανοίξει ομαλά κάθε κλάδος της οικονομικής ζωής.
Άνοιγμα οικονομίας: Οδικός χάρτης επιστροφής στην κανονικότητα
Εκτός από το αυστηρό μήνυμα, ωστόσο, ζητήθηκε από τους υπουργούς ένας ακόμη «οδικός χάρτης» επιστροφής στην κανονικότητα ανά υπουργείο και ανά κλάδο της οικονομίας και μάλιστα ο χάρτης αυτός θα είναι στην διάθεση του πρωθυπουργού την ερχόμενη εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέτει για μια ακόμη φορά ψηλά στην πολιτική ατζέντα την δημόσια υγεία και την επιστροφή σε κανονικούς ρυθμούς ζωής. Αυτό γίνεται πρώτον με την ανακοίνωση τις επόμενες ημέρες των νέων μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων που έχουν χάσει και αυτόν τον μήνα τα εισοδήματά τους λόγω κλειστών επιχειρήσεων. Δεύτερον με την ανακοίνωση των μακροπρόθεσμων μέτρων στήριξης για τα χρέη που έχουν δημιουργήσει επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα καθόλη την διάρκεια της πανδημίας, ανάμεσα στα μέτρα αυτά και η δημιουργία 60 έως 72 δόσεων για την αποπληρωμή αυτών των χρεών και των υποχρεώσεων.
Άνοιγμα οικονομίας: Κούρεμα χρεών
Στον ίδιο σχεδιασμό έχει ενταχθεί και η συζήτηση για το «κούρεμα» μέρους αυτών των υποχρεώσεων, συζήτηση η οποία, όπως αναφέρουν πληροφορίες, είναι στο τελικό στάδιο και μάλλον με θετική έκβαση για πολίτες και επιχειρήσεις. Τρίτος τρόπος επαναφοράς της ατζέντας στην σωστή της διάσταση είναι η σωστή τήρηση της εμβολιαστικής αλυσίδας, αλλά και η «νίκη» Μητσοτάκη σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την δημιουργία του πιστοποιητικού εμβολιασμού. Τέταρτη κυβερνητική πρωτοβουλία είναι η ανακοίνωση πριν το τέλος αυτού του μήνα ή το πολύ στις αρχές του επόμενου της έναρξης της τουριστικής περιόδου στην χώρα μας και τον τρόπο με τον οποίο η Ελλάδα θα δέχεται τουρίστες και υπό ποιες προϋποθέσεις.
Άνοιγμα οικονομίας: Πολιτική και μικροπολιτική
Ουσιαστικά αυτό που θα δούμε να εξελίσσεται στη πολιτική αρένα τις επόμενες ημέρες θα είναι από την μία η προσπάθεια της κυβέρνησης να επιστρέψουμε σε κανονικούς ρυθμούς ζωής και από την άλλη μια δεύτερη προσπάθεια της κυβέρνησης να αντικρούσει την πρόθεση της αντιπολίτευσης να στρέψει την συζήτηση στην υπόθεση Κουφοντίνα και στον τρόπο καταστολής των διαδηλώσεων και συγκεντρώσεων που γίνονται στην πρωτεύουσα και σε άλλες πόλεις. Δηλαδή για μια ακόμη φορά θα γίνουμε μάρτυρες μιας σύγκρουσης μεταξύ πολιτικής και μικροπολιτικής. Ελπίζουμε ωστόσο να επικρατήσει για μια ακόμη φορά η κοινή λογική που στην παρούσα φάση λέει: «Ελέγξτε την πανδημία, ανοίξτε την οικονομία, γιατί οι πολίτες έχουν ξεπεράσει τα όρια αντοχής τους». Και μπορεί μέχρι στιγμής οι τελευταίοινα στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις, όμως αυτή η στήριξη δεν θα κρατήσει για πολύ.