Δώρο Πάσχα αναστολής 2021: Το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει και φέτος αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που έχουν μείνει σε καθεστώς αναστολής από την 1/1/2021.
Το κράτος θα κληθεί να καταβάλλει και φέτος αναλογία του δώρου Πάσχα στους εργαζόμενους που έχουν μείνει σε καθεστώς αναστολής από την 1/1/2021. Μάλιστα, σε αντίθεση με πέρυσι, το χρονικό διάστημα που θα κληθεί να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός θα είναι μεγαλύτερο. Ήδη, το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας παραμένει ενεργό από την πρώτη ημέρα του έτους και υπάρχουν περίπου 550-600.000 εργαζόμενοι, οι οποίοι εξακολουθούν να μην έχουν εισπράξει κανονικό μισθό από τις αρχές του χρόνου. Επειδή το δώρο Πάσχα με βάση τις πραγματικές ημέρες εργασίας για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, για πολλές δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους ενδέχεται πλέον να προκύψει πλήρης απαλλαγή του εργοδότη από την υποχρέωση να καταβάλλει δώρο Πάσχα.
Λόγω δημοσιονομικού κόστους, η βάση υπολογισμού του φετινού δώρου αναμένεται να αποτελέσει τα 534 ευρώ και όχι ο κανονικός μισθός Αυτό σημαίνει ότι για κάποιον που θα παραμείνει σε καθεστώς αναστολής για ολόκληρο το χρονικό διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Απριλίου, το κράτος θα καταβάλλει ή 267 ευρώ (μισό μισθό) ή 278 ευρώ αν αποφασιστεί να ληφθεί υπόψη και η αναλογία για το επίδομα αδείας.
Δώρο Πάσχα αναστολής 2021: Υπολογισμός
Σε κανονικές συνθήκες το δώρο Πάσχα καταβάλλεται μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη. Πέρυσι, δόθηκε μεγαλύτερο χρονικό περιθώριο στους εργοδότες, όμως για φέτος δεν έχει ληφθεί αντίστοιχη απόφαση καθώς υπάρχει ακόμη χρονικό περιθώριο ενός μήνα. Θεωρείται δεδομένο ότι τέτοια χρονική διευκόλυνση δεν πρόκειται να γίνει ειδικά για τους εργαζόμενους επιχειρήσεων που δεν έχουν πληγεί από την πανδημία. Αυτοί θα πληρώσουν κανονικά μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη. Από την άλλη, το δώρο Πάσχα που θα δώσει το ίδιο το κράτος, ενδέχεται να καθυστερήσει, ειδικά αν αποφασιστεί να παραταθεί το μέτρο των αναστολών συμβάσεων εργασίας και για τον μήνα Απρίλιο. Και αυτό προκειμένου να είναι διαθέσιμα τα στοιχεία για τις ημέρες που θα έχει μείνει ο κάθε εργαζόμενος σε καθεστώς αναστολής.
Για τον υπολογισμό του ποσού του δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών, δηλαδή αν αμείβονται με ημερομίσθιο ή με μισθό. Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το χρονικό διάστημα ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό αν αμείβεται με μισθό και 15 ημερομίσθια αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Οι λεπτομέρειες
Σε περίπτωση όμως που η σχέση εργασίας κάποιου μισθωτού με τον εργοδότη του δεν είχε διάρκεια ολόκληρο το προαναφερόμενο χρονικό διάστημα δικαιούται να λάβει αναλογία δώρου η οποία υπολογίζεται ως εξής: Προκειμένου για αμειβόμενο με μισθό, ποσό ίσο με 1/15 του μισού μηνιαίου μισθού ή ένα ημερομίσθιο, για τους αμειβόμενους με ημερομίσθιο για κάθε 8 (οκτώ) ημερολογιακές ημέρες διάρκειας της εργασιακής σχέσης. Σε περίπτωση που η σχέση εργασίας διαρκέσει λιγότερο από οκτώ ημέρες δικαιούται ανάλογο κλάσμα για Δώρο Πάσχα.
Εκτός από την περίπτωση που η εργασία παρασχέθηκε χωρίς διακοπή όλο το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Απριλίου, στο διάστημα αυτό συνυπολογίζονται και όλες οι ημέρες που οι εργαζόμενοι-ες απουσιάζουν νόμιμα από την εργασία τους (πχ με ετήσια άδεια, με άδεια μητρότητας, με σπουδαστική άδεια). Ειδικά ως προς την απουσία των εργαζομένων λόγω ασθένειας, στο διάστημα υπολογισμού του δώρου Πάσχα συνυπολογίζονται τα “τριήμερα ασθενείας”, δηλαδή ο χρόνος απουσίας κατά τον οποίο δεν καταβάλλεται επίδομα ασθενείας, ενώ αφαιρούνται τα διαστήματα που καταβάλλεται από τον ασφαλιστικό φορέα επίδομα ασθενείας.
Παράδειγμα
Αν ένας μισθωτός απουσίασε από την εργασία του λόγω ασθένειας 60 μέρες και πήρε επίδομα ασθενείας από το ασφαλιστικό του ταμείο για 40 ημέρες, θα αφαιρεθούν από το χρονικό διάστημα της εργασιακής σχέσης μόνο οι 40 ημέρες για τις οποίες επιδοτήθηκε και όχι οι 60.
Το δώρο Πάσχα υπολογίζεται βάσει των πράγματι καταβαλλόμενων τακτικών αποδοχών την 15η ημέρα πριν το Πάσχα, εφόσον αυτές είναι ίσες ή ανώτερες των νομίμων. Σε περίπτωση που η εργασιακή σχέση έχει λυθεί πριν από την παραπάνω ημερομηνία το Δώρο Πάσχα υπολογίζεται με βάση τις αποδοχές που καταβάλλονταν την ημέρα που λύθηκε η εργασιακή σχέση. Τακτικές αποδοχές θεωρούνται ο μισθός ή το ημερομίσθιο καθώς και κάθε άλλη παροχή (είτε σε χρήμα είτε σε είδος) που καταβάλλεται από τον εργοδότη ως συμβατικό ή νόμιμο αντάλλαγμα της παρεχόμενης εργασίας τακτικά κάθε μήνα ή επαναλαμβάνεται περιοδικά κατά ορισμένα διαστήματα του χρόνου.