Αυγά λευκά και καφέ: Στα αυγά τα λευκά και τα καφέ υπάρχει μία λεπτομέρεια που κάνει την διαφορά.
Τα αυγά είναι μία πολύ θρεπτική τροφή, πλούσια σε υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, η οποία μάλιστα φαίνεται να προκαλεί μεγαλύτερο κορεσμό σε σχέση με άλλες πηγές πρωτεϊνών. Πρόκειται για μια φθηνή πηγή πρωτεΐνης, εύκολη στο μαγείρεμα, τη μάσηση και την πέψη κι έτσι μπορεί να φανεί χρήσιμη τόσο στη διατροφή των βρεφών όσων και των ηλικιωμένων, ενώ μπορεί να τρώγονται καθημερινά, αναφέρει το mednutrition.gr. Ακόμη, περιέχει χολίνη, (συστατικό της γνωστής λεκιθίνης) η οποία εμποδίζει την απορρόφηση του χοληστερόλης στο έντερο.
Η ανατομία του αυγού
Ανατομικά, από έξω προς τα μέσα, το αυγό αποτελείται από: το κηρώδες επίστρωμα, το κέλυφος (τσόφλι), την κελυφική μεμβράνη, το ασπράδι (λεύκωμα αυγού, Ωολεύκωμα), τις χάλαζες, τον κρόκο (λέκιθος, κροκάδι), το βλαστόδισκο.
Κέλυφος
Το κέλυφος αποτελείται από: ανόργανες ουσίες 94,5%, νερό 1,5%, κολλαγόνο (οργανική ουσία) 4%, περιέχει επίσης λεκιθίνη, χοληστερόλη και ένζυμα. Το χρώμα του κελύφους μπορεί να ποικίλει από άσπρο έως καφέ ανάλογα με το είδος της κότας. Το κέλυφος είναι πορώδες, οπότε διαπερατό από τον αέρα, ατμούς, διοξείδιο του άνθρακα, μικροβίων και οσμών.
Ασπράδι
Το ασπράδι (λεύκωμα) σχηματίζει στους δύο πόλους του αυγού, ίνες από παχύτερη μάζα, τις χάλαζες για να συγκρατεί τον κρόκο στον κέντρο του αυγού. Η σύνθεση του είναι: νερό 85-90%, πρωτεΐνες (αλβουμίνες) 12%, λίπος 0,25%, τέφρα 0,6%, υδατάνθρακες (κυρίως λακτόζη) 0,7%, μικρές ποσότητες λεκιθίνης, χοληστερόλης, βιταμινών Β και ενζύμων.
Κρόκος
Ο κρόκος είναι σχεδόν σφαιρικός και περιβάλλεται από στρώμα λευκής λεκίθου (μεμβράνης) το οποίο εκτείνεται μέχρι το κέντρο του και σχηματίζει λευκό πυρήνα. Έχει μεγάλη θρεπτική αξία. Τα συστατικά του κρόκου είναι: νερό 45-51%, πρωτεΐνες 16-17%, λίπος 31-36%, τέφρα 1,3%, υδατάνθρακες, 1,1-2%. Ο κρόκος είναι περίπου 16 γρ. και περιέχει μεγάλη ποσότητα λευκώματος (16,3 γρ.%) ανώτερης βιολογικής αξίας και επιπλέον σίδηρο, φώσφορο, ασβέστιο, θείο, βιταμίνες (A, B, B2, B12, D).
Αν έχετε απορήσει για ποιο λόγο κάποια αυγά είναι λευκά και κάποια καφέ σε ο,τι αφορά στο χρώμα του αυγού, αυτό καθορίζεται από τα γονίδια. Τι σημαίνει αυτό και από τι καθορίζεται όμως το χρώμα τους; Αν μπορούμε να πούμε ότι ισχύει ένας γενικός κανόνας, οι κότες με άσπρα φτερά και λευκούς λοβούς αυτιών γεννούν άσπρα αυγά, ενώ αυτές που έχουν καφετί-κόκκινο φτέρωμα και κόκκινους λοβούς αυτιών κάνουν καφέ αυγά. Επιπλέον υπάρχουν κάποια είδη που κάνουν αυγά ακόμη και με βούλες.
Θα πρέπει να γνωρίζετε ωστόσο, ότι το χρώμα του αυγού δεν αποτελεί δείκτη ποιότητάς του όσον αφορά τη γεύση ή τη θρεπτική του αξία. Κάποιοι ειδικοί υποστηρίζουν ότι ίσως τα καφέ αυγά να έχουν περισσότερα ωμέγα-3, και πάλι όμως η διαφορά είναι απειροελάχιστη. Επιπλέον αν έχετε παρατηρήσει τα καφέ αυγά είναι συνήθως πιο ακριβά γιατί οι καφετιές κότες που τα γεννούν είναι μεγαλύτερες από τις λευκές και κατ’ επέκταση χρειάζονται περισσότερη τροφή.