Αθήνα

°C

kairos icon

Παρασκευή

22

Νοεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / PLUS / Οι καλύτερες εταιρείες τεχνολογίας: 15 που ξεχώρισαν
PLUS

Οι καλύτερες εταιρείες τεχνολογίας: 15 που ξεχώρισαν

Εταιρείες τεχνολογίας - λίστα: Αυτές οι εταιρίες ξεχώρισαν και είναι γνωστές σε παγκόσμιο επίπεδο.

Το περιοδικό Fortune δημοσίευσε τη λίστα με τις πιο δημοφιλείς εταιρείες τεχνολογίας του κόσμου που αγαπήθηκαν και προτιμήθηκαν. Στη λίστα όπου η Apple παραμένει στην κορυφή υπάρχουν πολλές εταιρείες τεχνολογίας. Το Fortune συνέταξε τη λίστα μετά από μια έρευνα 3.800 εταιρικών στελεχών, διευθυντών και αναλυτών. Το gadgetsnow επιλέγει τις 15 κορυφαίες εταιρείες τεχνολογίας που είναι πιο αγαπητές στον κόσμο.

1. Apple: Κατατάχθηκε στον αριθμό 1: Για 14η συνεχή χρονιά, η Apple βρίσκεται στην κορυφή αυτής της λίστας

Η Apple ιδρύθηκε από τον Στηβ Τζομπς και τον Στήβεν Βόζνιακ το 1976 σε ένα γκαράζ στην μικρή πόλη, Λος Άλτος της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ. Σκοπός της ίδρυσης και πρώτο της προϊόν ήταν ο υπολογιστής Apple I, δημιούργημα του Βόζνιακ, ο οποίος έγινε ευρέως αποδεκτός ως ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός υπολογιστής του κόσμου. Έναν χρόνο αργότερα, τον Απρίλιο του 1977, η Apple ανακοίνωσε τον Apple II, τον διάδοχο του Apple I, ο οποίος για πολλά έτη παρέμεινε βασικός παράγοντας της οικονομικής ευημερίας της εταιρείας. Ο Apple ΙΙ κατέκτησε εκατομμύρια χρηστών που μέχρι τότε δεν είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές με πρωτοποριακά για την εποχή προγράμματα όπως το VisiCalc του Νταν Μπρίκλιν, το πρώτο πρόγραμμα υπολογιστικού φύλλου το οποίο έγινε και λόγος αγοράς του εν λόγω υπολογιστή.

Το 1983 η Apple παρουσίασε τον υπολογιστή , τον πρώτο εμπορικό υπολογιστή με γραφικό περιβάλλον εργασίας, του οποίου η τιμή πώλησης πλησίαζε τα 10.000 δολάρια, κάνοντάς τον ιδιαίτερα ακριβό ακόμη και για επιχειρηματικά περιβάλλοντα. Ένα χρόνο αργότερα, τον Ιανουάριο του 1984, και με τον Lisa να έχει αποτύχει εμπορικά, η Apple παρουσίασε τον Macintosh (και μετέπειτα σειρά φορητών και επιτραπέζιων υπολογιστών καθώς και διακομιστών), τον υπολογιστή που θα έκανε την Apple γνωστή στο ευρύ κοινό και θα επαναπροσδιόριζε την διεπαφή ανθρώπου και μηχανής, εξασφαλίζοντας της σημαντική θέση στον τομέα των προσωπικών υπολογιστών μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Το 1985 το διοικητικό συμβούλιο της Apple αποφάσισε να ‘εξορίσει’ τον συνιδρυτή της εταιρείας Στηβ Τζομπς, ο οποίος και αποχώρησε από αυτή και ίδρυσε την εταιρεία NeXT Computer Inc.

apple

Περίοδος ευημερίας

Από το 1998 μέχρι σήμερα η Apple διανύει μια νέα περίοδο ευημερίας. Υπό τη καθοδήγηση τόσο του Στηβ Τζομπς, όσο και των ομάδων που δημιούργησε (και εν μέρει έφερε μαζί του από τη ΝeXT) η Apple προχώρησε σε αναδιάρθρωση τόσο των υπολογιστών της όσο και του λογισμικού της. Το 1998 παρουσίασε το iMac, ένα σχεδιαστικά πρωτότυπο μηχάνημα το οποίο της απέφερε σημαντικά έσοδα.

Το 2001 η Apple παρουσίασε μια ριζικά βελτιωμένη έκδοση του λειτουργικού συστήματος για τους υπολογιστές της Macintosh, το Mac OS X το οποίο βασιζόταν εν μέρει στο λογισμικό της NeXT που είχε αγοράσει μερικά χρόνια νωρίτερα. Λίγους μήνες αργότερα, τον Οκτώβριο του 2001 ανακοίνωσε το πρώτο μη-σχετικό με Macintosh προϊόν της μετά το Apple Newton, το iPod, μια συσκευή αποθήκευσης και αναπαραγωγής μουσικής (αργότερα απέκτησε και δυνατότητα αναπαραγωγής φωτογραφιών και πρόσφατα βίντεο). Παρ´ότι δεν ήταν η πρώτη συσκευή του είδους, ο καλός σχεδιασμός της, η ευκολία χρήσης και η πετυχημένη προώθηση της εταιρείας στις ΗΠΑ και τη Δυτική Ευρώπη το κατέστησαν το δημοφιλέστερο προϊόν του είδους, κατακτώντας στην ακμή του άνω του 70% της αγοράς.

2. Amazon: Νούμερο 2 ση λίστα: Η Amazon που ανήκει στον Τζεφ Μπέζος κατατάσσεται στην 2η θέση στη λίστα

Η Amazon.com, Inc είναι εταιρεία, η μεγαλύτερη στον κόσμο από την άποψη του κύκλου εργασιών από την πώληση αγαθών και υπηρεσιών μέσω του Διαδικτύου και μια από τις πρώτες που βασίστηκε στο Διαδίκτυο για την παροχή των υπηρεσιών της με γνώμονα τις πραγματικές πωλήσεις καταναλωτικών αγαθών. Έδρα της είναι το Σιάτλ (Ουάσινγκτον) και ιδιοκτήτης της ο Τζεφ Μπέζος. Ήταν από τα πρώτα συστήματα που εφάρμοσαν σύστημα εισηγήσεων μέσω της συνεργατικής συμπεριφοράς των χρηστών του.

Amazon

3. Microsoft: Η εταιρεία υπό την ηγεσία του Satya Nadella κατατάσσεται στην 3η θέση.

Η Microsoft είναι αμερικανική εταιρεία λογισμικού. Ιδρύθηκε το 1975 από τον Μπιλ Γκέιτς και τον Πωλ Άλεν, και τα κεντρικά γραφεία της βρίσκονται στο Ρέντμοντ της πολιτείας Ουάσινγκτον των ΗΠΑ. Τα πιο γνωστά προϊόντα της είναι το λογισμικό υπολογιστών: λειτουργικό σύστημα Microsoft Windows, υπολογιστές (υπολογιστές «όλα-σε-ένα» και φορητοί υπολογιστές), επεξεργαστές, το σύνολο των εφαρμογών γραφείου Microsoft Office, τις ταμπλέτες Surface, τις κονσόλες παιχνιδιών Xbox, το λογισμικό για κινητά τηλέφωνα (παλιά: Windows Mobile, Windows CE, τώρα: Windows Phone), και τις υπηρεσίες και τα προϊόντα Windows Live, Bing. Παράγει λογισμικό για επιχειρήσεις, ηλεκτρονικά παιχνίδια ενώ παρέχει και υπηρεσίες ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, διαδικτυακής αποθήκευσης και κοινωνικής δικτύωσης. Eκτός από λογισμικό, περιλαμβάνονται και περιφερειακά: ποντίκια, πληκτρολόγια και δικτυοκάμερες για υπολογιστές. Η εταιρεία έχει 166,475 υπαλλήλους σε 120 χώρες.

Microsoft

4. Alphabet: Η μητρική εταιρεία της Google,  το Alphabet, είναι η 7η πιο δημοφιλής εταιρεία στον κόσμο.

Η Alphabet Inc. είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία που ιδρύθηκε το 2015 ως μητρική της Google και άλλων εταιρειών που ανήκαν στην Google. Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια, έχει επικεφαλής τους ιδρυτές της Google, Λάρρυ Πέιτζ και Σεργκέι Μπριν. Οι μετοχές της Alphabet Inc. διακινούνται με τα σύμβολα “GOOGL” και “GOOG”, τα οποία χρησιμοποιούσε η Google.

5. Salesforce: Στο νούμερο 12. Ο γίγαντας λογισμικού Salesforce που εδρεύει στις ΗΠΑ βρίσκεται στην 12η θέση στη λίστα.

Η Salesforce.com, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία λογισμικού που βασίζεται στο cloud και εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια. Παρέχει υπηρεσία διαχείρισης σχέσεων πελατών (CRM) και μια συμπληρωματική σουίτα εταιρικών εφαρμογών που εστιάζουν στην εξυπηρέτηση πελατών, στο μάρκετινγκ, στα αναλυτικά στοιχεία και στην ανάπτυξη εφαρμογών.

Salesforce

6. Accenture

Στη θέση 33. Η Accenture βρίσκεται στην κατάταξη 33 στη λίστα με τις πιο δημοφιλείς εταιρείες στον κόσμο.

7. Nvidia

Στο νούμερο 37. Η εταιρεία κατασκευής chipmedia Nvidia με έδρα τις ΗΠΑ κατατάσσεται στην 37η θέση.

8. Adobe

Βρίσκεται στην 40η θέση της λίστας.

9. IBM Είναι η 41η πιο δημοφιλής εταιρεία στον κόσμο

Η IBM (International Business Machines Corporation) είναι πολυμετοχική εταιρεία, εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Η IBM ιδρύθηκε στην πολιτεία της Νέας Υόρκης το 1911. Αρχικά, η εταιρεία ονομαζόταν Computing-Tabulating-Recording Company (CTR), αλλά το 1924 μετονομάσθηκε σε IBM. Τα προϊόντα της περιλάμβαναν από ζυγαριές και συσκευές χρονομέτρησης για βιομηχανική χρήση μέχρι υπολογιστικές μηχανές και διάτρητες κάρτες. Σήμερα είναι μια πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας υπολογιστών με κεντρικά γραφεία στο Armonk στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Η επιχείρηση είναι μια από τις λίγες επιχειρήσεις τεχνολογίας πληροφοριών με μια συνεχή ιστορία που χρονολογείται από το 19ο αιώνα (ιδρύθηκε το 1888). Kατασκευάζει και πωλεί υπολογιστές, το λογισμικό των υπηρεσιών υποδομής και τις συμβουλευτικές υπηρεσίες για κεντρικούς υπολογιστές. Έχει σχεδόν 330.000 υπαλλήλους παγκοσμίως και θεωρείται η μεγαλύτερη επιχείρηση τεχνολογίας πληροφοριών στον κόσμο.

IBM

10. Samsung: Στη θέση 49 ο γίγαντας τεχνολογίας της Νότιας Κορέας Samsung

Η Samsung είναι πολυεθνικός όμιλος επιχειρήσεων με έδρα κοντά στη Σεούλ της Νότιας Κορέας. Αποτελείται από πολυάριθμες θυγατρικές εταιρίες και είναι ο μεγαλύτερος όμιλος επιχειρήσεων, τζέμπολ, της Νότιας Κορέας. Απασχολεί 370.000 άτομα και πληρώνει φόρους ύψους περίπου 8% των εισοδημάτων της χώρας. Ο όμιλος καλύπτει εξαιρετικά ευρύ φάσμα δραστηριοτήτων. Η γνωστότερη θυγατρική του ομίλου είναι η Samsung Electronics. Άλλη πολύ σημαντική θυγατρική του ομίλου είναι η Samsung Heavy Industries, η οποία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη ναυπηγική βιομηχανία στον πλανήτη. Η έδρα του ομίλου βρίσκεται στην πόλη Σούουον, μόλις 48 χλμ από την πρωτεύουσα.

Samsung

11. PayPal: Στη 50η θέση στον κόσμο

Η PayPal Holdings, Inc. είναι μια αμερικανική εταιρεία που λειτουργεί ένα ηλεκτρονικό σύστημα πληρωμών στην πλειονότητα των χωρών που υποστηρίζουν online μεταφορά χρημάτων και χρησιμεύει ως ηλεκτρονική εναλλακτική λύση. Η εταιρεία λειτουργεί ως επεξεργαστής πληρωμών για διαδικτυακούς προμηθευτές, ιστότοπους δημοπρασιών και πολλούς άλλους εμπορικούς χρήστες.

PayPal

12. Activision: Στο νούμερο 53 ο γίγαντας τυχερών παιχνιδιών Activision

Η Activision Publishing, Inc. είναι αμερικανική εταιρεία έκδοσης βιντεοπαιχνιδιών που ιδρύθηκε την 1 Οκτωβρίου του 1979 από τον Τζίμ Λέβι και διάφορους πρώην προγραμματιστές των υπολογιστών Atari. Είναι η πρώτη ανεξάρτητη εταιρία έκδοσης και ανάπτυξης βιντεοπαιχνιδιών για τις κονσόλες βιντεοπαιχνιδιών. Τα πρώτα προϊόντα της εταιρείας ήταν κασέτες για την κονσόλα Atari 2600, και κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 1980 για την αμερικάνικη, και τον Αύγουστο του 1981 για τη διεθνή αγορά (Ηνωμένο Βασίλειο). Η Activision θεωρείται ως μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες έκδοσης τρίτων στον κόσμο, και επίσης η κορυφαία εκδότρια για το έτος 2007 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Από τις 9 Ιουλίου 2008, η εταιρεία ενώθηκε με την Vivendi Games και πλέον ονομάζεται Activision Blizzard.

Activision

13. Advanced Micro Devices (AMD): Το Chipmaker AMD κατατάσσεται στη 55η θέση της λίστας

Η Advanced Micro Devices, Inc., γνωστή και σαν AMD είναι αμερικανική εταιρεία κατασκευής ολοκληρωμένων κυκλωμάτων. Η AMD ιδρύθηκε το 1969 από μια ομάδα πρώην ανώτερων υπαλλήλων της Fairchild Semiconductor, συμπεριλαμβανομένου του Jerry Sanders, ΙΙΙ. Είναι ο δεύτερος στον κόσμο προμηθευτής επεξεργαστών βασισμένων στην αρχιτεκτονική x86, ο μεγαλύτερος προμηθευτής προϊόντων που έχουν σχέση με τα γραφικά των υπολογιστών, μετά τη συγχώνευσή της με την ATI Technologies το 2006, και κατέχει το 37% της Spansion, ενός προμηθευτή προϊόντων μνήμης flash. Η εταιρία απασχολεί 16.000 εργαζόμενους, διαθέτει εργοστάσιο παραγωγής στη Δρέσδη της Γερμανίας, ενώ ορισμένα προϊόντα της κατασκευάζονται στην Ταϊβάν.

Advanced Micro Devices

14. Alibaba: Στο νούμερο 61 ο κινεζικός τεχνολογικός γίγαντας

Η Alibaba Group Holding Limited, επίσης γνωστή ως Alibaba Group και ως Alibaba.com, είναι κινεζική πολυεθνική εταιρεία τεχνολογίας που ειδικεύεται στο ηλεκτρονικό εμπόριο, το εμπόριο, το διαδίκτυο και την τεχνολογία. Ιδρύθηκε στις 4 Απριλίου 1999 στο Χανγκτσόου του Τσετσιάνγκ. Ιδρύθηκε από τον Μα Γιουν, πιο γνωστός ως Τζακ Μα. Παρέχει υπηρεσίες πωλήσεων μέσω διαδικτυακών πυλών, υπηρεσίες ηλεκτρονικών πληρωμών, μηχανές αναζήτησης εμπορίου και υπηρεσίες υπολογιστικού νέφους. Κατέχει και λειτουργεί ένα διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο εταιρειών σε όλο τον κόσμο που δραστηριοποιούνται σε διάφορους επαγγελματικούς τομείς.

Η Alibaba είναι ο μεγαλύτερος λιανοπωλητής και ηλεκτρονικός έμπορος παγκοσμίως, καθώς και μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες του διαδικτύου. Το 2020 αξιολογήθηκε ως η πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία τεχνητής νοημοσύνης. Είναι επίσης μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες όσον αφορά το επιχειρηματικό τους κεφάλαιο καθώς και μια από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες στον κόσμο.

Η εταιρεία φιλοξενεί τις μεγαλύτερες ιστοσελίδες ηλεκτρονικών αγορών στο κόσμο, την Alibaba, Taobao και Tmall. Οι διαδικτυακές πωλήσεις και κέρδη της εταιρείας ξεπερνούν τα συνδυασμένα στοιχεία για τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου των ΗΠΑ (συμπεριλαμβανομένης της Walmart, Amazon και eBay) από το 2015. Επίσης έχει επεκταθεί στα μέσα ενημέρωσης, όπου τα κέρδη της εταιρείας από τις δραστηριότητες της στα ΜΜΕ υπερδιπλασιάζονται χρόνο με το χρόνο. Επίσης κατέχει το ρεκόρ πωλήσεων για την κινεζική ημέρα των εργένηδων του 2018, την μεγαλύτερη ημέρα αγορών (διαδικτυακών και δια ζώσης) παγκοσμίως.

Alibaba

15. América Móvil: Στη θέση 64 ο γίγαντας τηλεπικοινωνιών με έδρα το Μεξικό

Η América Móvil είναι μια μεξικανική εταιρεία τηλεπικοινωνιών που εδρεύει στην Πόλη του Μεξικού. Είναι ο έβδομος μεγαλύτερος πάροχος δικτύου κινητής τηλεφωνίας όσον αφορά τους συνδρομητές μετοχών και μία από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο. Από το πρώτο τρίμηνο του 2019, η América Móvil είχε 277,4 εκατομμύρια συνδρομητές ασύρματου δικτύου και 84,3 εκατομμύρια μονάδες δημιουργίας εσόδων (“RGUs”, που αποτελούνται από σταθερές φωνητικές μονάδες , σταθερά δεδομένα και μονάδες συνδρομητικής τηλεόρασης ).

América Móvil

Δείτε ακόμη:

Πόσες θερμίδες έχει ο φυσικός χυμός πορτοκάλι – Ποια ώρα της ημέρας να τον απολαμβάνεις
Αυγά λευκά ή καφέ – Ποια είναι πιο θρεπτικά
Οδηγός για το παιδί – Πώς να χρησιμοποιεί το διαδίκτυο χωρίς να κινδυνεύει

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις