Αίγυπτος - Τουρκία ΑΟΖ: Μετά το ταξίδι Δένδια, η Αίγυπτος απέσυρε τον χάρτη με το οικόπεδο προς αδειοδότηση για έρευνες υδρογονανθράκων, που υιοθετούσε τα επιχειρήματα της Αγκυρας
Με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο διαβεβαιώνει η Αίγυπτος πως δεν σκοπεύει να δώσει για κανένα λόγο τα χέρια με την Τουρκία, βάζοντας τέλος και με τη βούλα στις φαντασιώσεις των γειτόνων για οριοθέτηση ΑΟΖ. Η χθεσινή συνάντηση μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Αιγύπτιο ομόλογο του Σάμεχ Σούκρι, η οποία έλαβε χώρα μετά την τηλεφωνική συνομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αιγύπτιου Προέδρου Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι την περασμένη εβδομάδα, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα. Έτσι, παρά την εντύπωση που δημιούργησε η Άγκυρα, με την Αθήνα αρχικώς να προβληματίζεται, το Κάιρο ξεκαθάρισε τις προθέσεις του, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί το ζήτημα λήξαν. Ακολούθως, το οικόπεδο που εμφάνισε σε χάρτη με τα οικόπεδα της δικής της ΑΟΖ- οικόπεδα προς αδειοδότηση για έρευνες για την ύπαρξη υδρογονανθράκων- ενα εκ των οποίων ήταν οριοθετημένο με τρόπο, που αποδεχόταν τα τουρκικά επιχειρήματα για την ΑΟΖ της Αγκυρας… αποσύρθηκε.
Το πρόβλημα πήγε να δημιουργηθεί όταν η αιγυπτιακή κρατική εταιρεία πετρελαίου δημοσίευσε χάρτες με περιοχές για έρευνες ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, σε μια περιοχή εφαπτόμενη στη ζώνη όπου η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι έχει κυριαρχικά δικαιώματα και έχει μονομερώς προσδιορίσει ως οριογραμμή της υποτιθέμενης τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Κατά τη συνάντηση Δένδια- Σούκρι, συζητήθηκαν τόσο οι διμερείς σχέσεις όσο και οι περιφερειακές εξελίξεις. Στο πλαίσιο αυτό τονίστηκε δίχως περιστροφές, σύμφωνα με τις διπλωματικές πηγές, ότι δεν υπάρχει καμία συζήτηση ή προοπτική για οριοθέτηση ΑΟΖ μεταξύ Αιγύπτου και Τουρκίας. Σχετικά δημοσιεύματα που μιλούσαν για προσέγγιση Αιγύπτου-Τουρκίας χαρακτηρίστηκαν μάλιστα ως παραπληροφόρηση.
Αίγυπτος (θαλασσοτεμάχιο W18). Οι πιέσεις της Ελλάδας φαίνεται πως έπιασαν τόπο και η Αίγυπτος, όπως είπαμε χθες το δελτίο του Ant1 ότι ήταν επιβεβλημένο, απέσυρε το συγκεκριμένο τμήμα (κόκκινο σημείο στον χάρτη). Κάτι ανάλογο είχε συμβεί το 2015. @AntennaNews @NChatzinikolaou pic.twitter.com/gp5QrEHdHC
— Constantinos Filis (@confilis) March 9, 2021
Αίγυπτος – Τουρκία ΑΟΖ: Κοντά στην Αθήνα το Κάιρο
Το Αιγυπτιακό Υπουργείο Πετρελαίου εξέδωσε νέα προκήρυξη οικοπέδων, στην οποία έχει αφαιρεθεί η προκήρυξη που είχε γίνει για οικόπεδο ανατολικά του 28ου μεσημβρινού. Όπως επεσήμανε ο Υπουργός Εξωτερικών στη χθεσινή του δήλωση από τη Λάρνακα, η εν λόγω τροποποίηση είναι ένα τεχνικό θέμα που αφορά την Αιγυπτιακή πλευρά. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση δημοσίευσε χάρτη με νέες περιοχές προς έρευνες υδρογονανθράκων από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες. Από τον νέο χάρτη που εμφανίζεται λίγο παρακάτω, έχει εξαιρεθεί η προβληματική περιοχή ανατολικά του 28ου μεσημβρινού, περιοχή που ξεκινούσε δίπλα στις συντεταγμένες οι οποίες ορίζουν την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη που η Αθήνα και το Κάιρο έχουν συνομολογήσει επισήμως από το 2020.
🚩Φωτο: Ο χάρτης
Όσον αφορά στην ελληνική πλευρά, το ζήτημα που είχε προκύψει τις προηγούμενες ημέρες θεωρείται λήξαν. Να σημειωθεί πως κατά την επίσκεψη του Υπουργού Εξωτερικών, επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά το άριστο κλίμα των διμερών σχέσεων, όπως αυτό αντικατοπτρίζεται στις εγκάρδιες σχέσεις μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπτελφατάχ Eλ Σίσι, καθώς και της στενής προσωπικής σχέσης του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον ομόλογό του Σάμεχ Σούκρυ, η οποία παίζει καταλυτικό ρόλο στην αλληλο-κατανόηση και την αποφυγή οποιονδήποτε ενδεχομένων παρεξηγήσεων που μπορεί ενδεχομένως να προκύπτουν.
Τέλος, συγκρατείται η συνάντηση που είχε ο Υπουργός Εξωτερικών με τον Γενικό Γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου Άχμεντ Αμπούλ Γκέιτ. Κατά την εν λόγω συνάντηση ο Άραβας Αξιωματούχος αναφέρθηκε εκτεταμένα και άσκησε έντονη κριτική στην συνεχή παρέμβαση της Τουρκίας στις εσωτερικές υποθέσεις Αραβικών κρατών, όπως η Λιβύη, η Συρία, αλλά και το Ιράκ. Επίσης συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν άμεσα οι διαβουλεύσεις μεταξύ της Ελλάδας και του Αραβικού Συνδέσμου προκειμένου να υπογραφεί σχετικό Μνημόνιο Συνεργασίας (Memorandum of Understanding).