Διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας: Στις 15 και 16 Μαρτίου θα συνεχιστούν στην Αθήνα οι διερευνητικές επαφές Ελλάδας - Τουρκίας, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Hurriyet και το CNN Turk.
Στις 15-16 Μαρτίου θα διεξαχθεί ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας-Τουρκίας, σύμφωνα με τουρκικά ΜΜΕ. Σύμφωνα με το CNN Turk και τη «Hurriyet», η Αγκυρα απάντησε θετικά στην πρόσκληση της Αθήνας και ο 62ος γύρος των διερευνητικών θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην ελληνική πρωτεύουσα. Όπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πηγές που επικαλούνται τα τουρκικά ΜΜΕ υποστηρίζουν ότι το διήμερο 15-16 εκτός από διερευνητικές επαφές θα πραγματοποιηθούν και πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υφυπουργών Εξωτερικών.
Προς το παρόν, δεν υπάρχει επιβεβαίωση από την πλευρά της Αθήνας. Την είδηση μεταδίδουν, μεταξύ άλλων, το CΝN Turk, η Hurriyet και η Milliyet. Σημειώνεται ότι ο 61ος γύρος έγινε στην Τουρκία στις 25 Ιανουαρίου. Ερωτώμενη αναφορικά με τη συνέχεια των διερευνητικών, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη δήλωσε τη Δευτέρα ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει λάβει ακόμα απάντηση από την Αγκυρα στις ημερομηνίες που είχε προτείνει.
Ελληνοτουρκικά: Προκλήσεων συνέχεια
Ωστόσο παρά τις εντολές Ερντογάν στα τουρκικά ΜΜΕ μέσω των οποίων προσπαθεί να διατηρεί ένα δίαυλο επικοινωνίας με την Ελλάδα, οι επιθέσεις δεν έχουν τέλος. Η νέα επίθεση ήταν από τον Ομέρ Τσελίκ που είπε ότι η Άγκυρα σημείωσε την επίσκεψη Δένδια στην Αίγυπτο, κατηγορώντας την Ελλάδα ότι παράγει επιθετικότητα κατά της Τουρκίας και συνέχισε λέγοντας ότι η Τουρκία θα απαντήσει στο πεδίο και την διπλωματία.
Σε έντονο απειλητικό ύφος πρόσθεσε ότι οι Έλληνες δεν μπορούν να βλέπουν με ασφάλεια το μέλλον εκτός μιας δίκαιης συμφωνίας με την Τουρκία. Ο Τσελίκ πήρε την σκυτάλη από την εκπρόσωπο του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας που είχε χαρακτηρίσει παράνομη την έλευση ελληνικής πυραυλάκατου στο Καστελόριζο εκφράζοντας την ενόχληση της Άγκυρας. Μάλιστα η ίδια είπε πως η Τουρκία περιμένει απάντηση από την Ελλάδα για τον επόμενο γύρο των συνομιλιών για τα ΜΟΕ που θα πρέπει να γίνει στην Άγκυρα.
Η Άγκυρα προσπαθεί με κάθε τρόπο να δείξει στην διεθνή κοινότητα ότι δεν ευθύνεται για τις “παγωμένες” διερευνητικές, ενώ ο ίδιος ο Ερντογάν στις επικοινωνίες που είχε με Μέρκελ και Μακρόν κατηγόρησε την Ελλάδα και για το προσφυγικό.
Μάζης: Σαν να χάσαμε τον πόλεμο και συρόμαστε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων
Ελληνοτουρκικά: Παρέμβαση Αβραμόπουλου, στηρίζει τις κινήσεις Μητσοτάκη
«Έχει πολλά εμπόδια αυτός ο δρόμος. Πολύ ορθά η ελληνική πλευρά και προσωπικά ο πρωθυπουργός επιμένουν στο να κρατήσουμε ανοιχτό το δίαυλο της συνεννόησης, ένα είδος οδικού χάρτη, ξεκινώντας από τις διερευνητικές επαφές με την Τουρκία», δήλωσε σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Σκάι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Όπως τόνισε, στις επαφές αυτές «χρειάζεται ειλικρίνεια και εντιμότητα. Μπορούμε να συνεννοηθούμε, αν αφαιρεθούν από το τραπέζι αυτά τα θέματα, τα οποία μπήκαν τον τελευταίο καιρό και σιγά σιγά να ξεκινήσουμε το διάλογό μας. Γιατί ποιος δεν θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα της ΑΟΖ; Ποιος δεν θέλει να διευθετηθεί το ζήτημα της υφαλοκρηπίδας; Εάν όμως δεν μπορούμε, να φτάσουμε στη διεθνή διαιτησία και να αποδεχθούμε το αποτέλεσμα».
Ο πρώην υπουργός επισήμανε πως «σε κάθε περίπτωση δεν θίγονται τα εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Η Ελλάδα είναι κυρίαρχη, προστατεύεται η κυριότητά της και από τις διεθνείς συνθήκες. Όπως δεν απειλείται και η ελληνικότητα των νησιών. Πού υπάρχει συζήτηση; Για τα κυριαρχικά δικαιώματα που εκτείνονται πέραν της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ».
Και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι σημαντικό ότι αυτήν τη στιγμή έχουμε συνετή ηγεσία, ο πρωθυπουργός που έχει πάρει την υπόθεση της εξωτερικής πολιτικής στα χέρια του είναι ένας σύγχρονος πολιτικός, ο οποίος πραγματικά είναι και ρεαλιστής, είναι και πατριώτης».