Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άμπωτη Καβούρι: Εντυπωσιακές εικόνες, πηγαίνουν στο νησάκι απέναντι με τα πόδια
ΕΛΛΑΔΑ

Άμπωτη Καβούρι: Εντυπωσιακές εικόνες, πηγαίνουν στο νησάκι απέναντι με τα πόδια

Άμπωτη Καβούρι: Το φαινόμενο της άμπωτης έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες εικόνες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας.

Το φαινόμενο της άμπωτης έχει δημιουργήσει πρωτόγνωρες εικόνες σε πολλές παραθαλάσσιες περιοχές της χώρας. Από τα βόρεια έως τα νότια, η στάθμη των νερών της θάλασσας έχει υποχωρήσει με αποτέλεσμα να βλέπουμε πρωτόγνωρες, σε κάποιες περιπτώσεις και κάπως απόκοσμες εικόνες.

Όπως και να έχει οι εικόνες είναι εντυπωσιακές. Όπως και αυτές από το Καβούρι, όπου η άμπωτη επέτρεψε σε όσους βρέθηκαν στην παραλία να πάνε με τα πόδια στο νησάκι απέναντι, που βρίσκεται λίγα μέτρα από την ακτή. Με λίγη προσοχή, χωρίς να βραχούν.

Καβούρι άμπωτη Καβούρι άμπωτη

Γιατί υποχωρούν τα νερά: Πού αποδίδουν το φαινόμενο οι επιστήμονες

Το περίεργο φαινόμενο της υποχώρησης των νερών της θάλασσας που παρατηρήθηκε τις τελευταίες ημέρες στο Καβούρι και τον Θερμαϊκό, εξηγούν οι επιστήμονες. Οι επιστήμονες το εξηγούν ως φυσιολογικό και καθόλου πρωτόγνωρο, και το αποδίδουν τόσο σε μετεωρολογικά όσο και αστρονομικά αίτια.

Όπως εξηγεί ο Βασίλης Καψιμάλης, διευθυντής ερευνών του ινστιτούτου ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ, «από τα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η στάθμη της θάλασσας έχει μειωθεί κατά 40 με 45 εκατοστά σε σχέση με τη συνηθισμένη της θέση». Είναι ένα φαινόμενο, προσθέτει, που εντάσσεται στην ευρύτερη κατηγορία των παλιρροιών, οι οποίες μπορεί να είναι είτε αστρολογικές είτε μετεωρολογικές. «Στο φαινόμενο που βιώνουμε αυτήν την περίοδο, η αστρονομική παλίρροια συμμετέχει πολύ λίγο, με ένα ποσοστό της τάξης των 10 εκατοστών. Τα υπόλοιπα 30 είναι μετεωρολογικής προέλευσης» αναφέρει.

Ειδικότερα, τα υψηλά βαρομετρικά συστήματα που υπάρχουν αυτήν την περίοδο πάνω από την Ανατολική Μεσόγειο πιέζουν τη στάθμη της θάλασσας. «Σύμφωνα με τις μετρήσεις μας ένα μιλιμπάρ πίεσης κατεβάζει κατά περίπου ένα εκατοστό τη στάθμη της θάλασσας, κάτι που σημαίνει πως σε ένα διάστημα δεκαπέντε ημερών τα υψηλά βαρομετρικά μειώνουν τη στάθμη κατά δέκα περίπου εκατοστά» σημειώνει ο κ. Καψιμάλης. «Αν δεν υπάρχουν ισχυροί άνεμοι που να ωθούν τις θαλάσσιες μάζες από τη μία περιοχή στην άλλη ώστε να έχουμε και από αυτήν την αιτία μείωση της στάθμης, τότε θα πρέπει να ερευνήσουμε πού οφείλεται το υπόλοιπο της μείωσης».

Οι σχετικές μετρήσεις δεν έχουν ακόμη ολοκληρωθεί. Η εμπειρία των τελευταίων χρόνων ωστόσο έχει δείξει πως πιθανότατα πρόκειται για μετακινήσεις θαλάσσιων μαζών από τον χώρο της βορειοανατολικής λεκάνης της Μεσογείου προς νότιο και δυτική Μεσόγειο. «Πρόκειται για ένα πρόσκαιρο φαινόμενο διάρκειας συνήθως 30 έως 45 ημερών μέχρι ότου επανέλθει η στάθμη στο συνηθισμένο της ύψος» σημειώνει.

Καβούρι άμπωτη
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις