Άρση μέτρων Ελλάδα: Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει, αναφέρει
Την ανάγκη να υπάρξουν αλλαγές στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων εξέφρασε ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική Σχολή της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, σημειώνοντας ότι μια Επιτροπή που μετρά 30-40 μέλη και αποτελείται μόνο από γιατρούς δεν μπορεί να λειτουργήσει. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ και την εκπομπή «Σήμερα», τόνισε ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μια πενταμελής επιτροπή από διαφορετικές ειδικότητες και να βγει ξανά μπροστά ο Σωτήρης Τσιόδρας, τον οποίο εμπιστεύονται οι πολίτες και στο παρελθόν μπόρεσε να επιτύχει συστράτευση του κόσμου. «Από την εμπειρία μου σε εκατοντάδες επιτροπές, μερικές από τις οποίες έχω προεδρεύσει, μπορώ να πω ότι επιτροπές που έχουν μία ειδικότητα και είναι 30-40 άτομα δεν λειτουργούν. Όταν υπάρχουν πάρα πολλές απόψεις για το ίδιο θέμα είναι πρόβλημα.
Στην πρώτη φάση οι αποφάσεις ήταν απλές, έπρεπε μόνο να αποφασιστεί αν θα κλείσουν οι δραστηριότητες ή αν θα ανοίξουν, ενώ υπήρχε πολύ πιστή εφαρμογή των μέτρων από τους πολίτες. Η πολυπλοκότητα από το καλοκαίρι και μετά ήταν τόσο μεγάλη που δεν μπορεί να λειτουργήσει μια επιτροπή που έχει μόνο γιατρούς. Είναι μια στιγμή που πρέπει να πούμε ότι αυτή η επιτροπή κουράστηκε, πέρασε ίσως το σημείο που μπορεί να λειτουργήσει. Ίσως κάποια μέλη της θα μπορούσαν να συνεχίσουν να είναι χρήσιμα, αλλά αυτό που χρειάζεται είναι διεπιστημονικότητα, δηλαδή πολλές διαφορετικές ειδικότητες και λίγοι άνθρωποι, πέντε, όχι 30», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Δερμιτζάκης.
Δερμιτζάκης: Άνοιγμα μαγαζιών, σχολείων, εστίασης σε εξωτερικούς χώρους
Πρόσθεσε δε ότι τόσο η πολιτεία όσο και οι ειδικοί πρέπει να εστιάσουν στο να πείσουν τον κόσμο να λειτουργήσει διαφορετικά και τάχθηκε κατά ενός αυστηρότερου lockdown, επισημαίνοντας ότι «δεν μιλάμε για ρομπότ, αλλά για ανθρώπους πολύ πιεσμένους ψυχολογικά με το ακορντεόν». Παράλληλα, ο καθηγητής Γενετικής προτείνει το άνοιγμα των καταστημάτων, τα οποία φαίνεται ότι δεν επηρεάζουν την εξέλιξη της πανδημίας, των σχολείων, αλλά και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους.
«Εγώ προτείνω αποσυμπίεση σε κάποια σημεία, δηλαδή σχολεία, γιατί τα κλειστά σχολεία δεν κάνουν κακό μόνο στα παιδιά, αλλά και στους γονείς. Είναι πολύ δύσκολο να λειτουργήσει μια οικογένεια με τα παιδιά 24 ώρες το 24ωρο μέσα στο σπίτι. Δεύτερον, πρέπει να ανοίξουν κάποια μαγαζιά και επιχειρήσεις, να αρχίσει να τρέχει η οικονομία, να φύγει το άγχος των ανθρώπων για την οικονομία, γιατί το άγχος δεν επιτρέπει να έχεις την αυτοσυγκέντρωση για να τηρήσεις τα μέτρα. Δεν έχει σημασία μόνο τι θα ανοίξουμε, αλλά με ποια συμπεριφορά. Συγχρόνως με αυτό το άνοιγμα, θα πρέπει να τρέξει μια τεράστια καμπάνια ώστε να μπορέσουν οι πολίτες να συντονιστούν σε μια συμπεριφορά η οποία, ενώ θα αυξήσει την κινητικότητα, δεν θα αυξήσει τη μετάδοση», υπογράμμισε ο ίδιος.
Τέλος, σημείωσε ότι δεν μπορεί να προβλεφθεί αν είμαστε στην κορύφωση της πανδημίας, καθώς αυτή τη στιγμή η μετάδοση γίνεται σε χώρους που δεν είναι συνολικά μια δραστηριότητα, αλλά είναι σκορπισμένη σε μικρές δραστηριότητες που κάνει ο καθένας ασύντακτα σε εσωτερικούς χώρους χωρίς μάσκες. «Είναι τεράστιο μειονέκτημα να είμαστε στα μέσα Μαρτίου και να μην εκμεταλλευτούμε το γεγονός ότι μπορούμε να λειτουργούμε ως κοινωνία σε εξωτερικούς χώρους. Η εστίαση σε εξωτερικούς χώρους θα έπρεπε να έχει ανοίξει ήδη», κατέληξε.
Εξαδάκτυλος: Εκτιμώ ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει
Για την αποτελεσματικότητα των μέτρων για τον κορωνοϊό και την Καθαρά Δευτέρα μίλησε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Ιατρών, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Δεν κάνουμε παρέλαση. Δεν βοηθά αυτή συζήτηση, προκαλεί σύγχυση στον κόσμο και θα χάσουμε ό,τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα», σχολίασε μιλώντας στον ΑΝΤ1 τη δήλωση της κ. Κοτανίδου ότι «η Επιτροπή έχει χάσει το βηματισμό της». Σχετικά με τον χαρταετό, είπε πως «είναι θέμα» το οποίο ωστόσο, δεν έχει συζητηθεί ακόμα. «Όλοι ξέρουμε ότι στο χαρταετό κρατούν αποστάσεις, ότι δεν μεταδίδεται από την καλούμπα και ότι όλοι το χρειάζονται», παραδέχτηκε, επισημαίνοντας πως «αν όμως έχουμε συγκεντρώσεις ατόμων σε μεγάλες ομάδες, θα υπάρχει πρόβλημα».
«Επιβάλουν οι συνθήκες να μην αλλάξουν τα μέτρα» ανέφερε για τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής, τονίζοντας ότι «οι μεταλλάξεις έχουν αλλάξει το τοπίο». «Εκτιμώ ότι τα μέτρα έχουν αποδώσει, απλώς δεν έχουν φέρει ακόμα το αποτέλεσμα», είπε για τα μέτρα που ισχύουν. Τέλος, για την αναστολή του εμβολιασμού από το εμβόλιο της AstraZeneca, στην οποία προχώρησαν κάποιες χώρες επεσήμανε πως σημασία δεν έχει «η ανάλυση του καθενός δεν αλλά η Επιτροπή» και εκτίμησε πως «ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή» εκφράζοντας τη βεβαιότητα πως «ότι το τι κάνει άλλο κράτος δεν είναι απαραίτητα το καλό».