Αθήνα

°C

kairos icon

Πέμπτη

18

Απριλίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Blinken Τουρκία: Στον… τάκο η Τουρκία
ΚΟΣΜΟΣ

Blinken Τουρκία: Στον… τάκο η Τουρκία

Blinken Τουρκία: «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ουδέτερες στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay.

Η Τουρκία την Πέμπτη σχολίασε τα λεγόμενα του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken, αναφορικά με ενέργειες που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων των ενεργειών της Τουρκίας εναντίον της Ελλάδας. «Οι ΗΠΑ πρέπει να είναι ουδέτερες στην Ανατολική Μεσόγειο», δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος Fuat Oktay.

από την Γεωργία Πολυτάνου

«Κοιτάξαμε με πραγματική ανησυχία τον τελευταίο χρόνο και φυσικά πιο πρόσφατα, σε ορισμένες από τις δράσεις που έγιναν στην Ανατολική Μεσόγειο, ιδιαίτερα από την Τουρκία, όσον αφορά διάφορους ισχυρισμούς και είναι πολύ σημαντικό οι ΗΠΑ να σταθούν και να εμπλακούν προωθώντας τη σταθερότητα της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των μερών στην Ανατολική Μεσόγειο και τυχόν διαφορές που θα προκύψουν θα επιλυθούν ειρηνικά, διπλωματικά, όχι στρατιωτικά, όχι μέσω προκλητικών ενεργειών», είπε ο Antony Blinken καταθέτοντας ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων την Τετάρτη.

Oktay

Blinken Τουρκία: «Δεν πρέπει να επικριθούμε για τους S 400»

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Cavusoglu, εν τω μεταξύ, είπε σε δημοσιογράφους στο Κατάρ ότι η Τουρκία δεν πρέπει να επικριθεί από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ για την αγορά του ρωσικού πυραυλικού αμυντικού συστήματος S-400, μια συμφωνία που έχει επικριθεί έντονα τόσο από την προηγούμενη όσο και από την τρέχουσα κυβέρνηση των ΗΠΑ και από άλλα μέλη του ΝΑΤΟ. «Όταν η Τουρκία χρειαζόταν ένα σύστημα αεροπορικής άμυνας, προσπάθησε πρωτίστως να πάρει αυτό το σύστημα από τους συμμάχους του στο ΝΑΤΟ. Δυστυχώς, οι σύμμαχοί μας στο ΝΑΤΟ, επικαλούμενοι διάφορες δικαιολογίες, δεν μπορούσαν να παρέχουν ένα σύστημα άμυνας στην Τουρκία. Έτσι, σε τέτοιες περιπτώσεις, πρέπει να αγοράσουμε αμυντικά συστήματα από διαφορετικές πηγές», ανέφερε ο Cavusoglu από την κρατική υπηρεσία Anadolu.

S 400

 

Blinken Τουρκία: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία για την Κύπρο

Ερωτηθείς για την Κύπρο και τις επικείμενες συνομιλίες του ΟΗΕ τον Απρίλιο, ο Blinken σημείωσε ότι είναι ένα ζήτημα στο οποίο ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έχει ασχοληθεί πολύ καθ’ όλη τη διάρκεια της καριέρας του και το οποίο «παίρνει πολύ, πολύ σοβαρά». «Υποστηρίζουμε σθεναρά έναν ολοκληρωμένο διακανονισμό που ενώνει την Κύπρο σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία. Θα επιδιώξουμε την προσπάθεια να προωθήσουμε αυτήν την προοπτική, συμπεριλαμβανομένης της υποστήριξης του κρίσιμου ρόλου των Ηνωμένων Πολιτειών καθώς και της άμεσης εμπλοκής των Αμερικανών σε αυτήν την προσπάθεια. Νομίζω, λοιπόν, ότι θα δείτε την αμερικανική διπλωματία να εμπλέκεται πλήρως », είπε στην επιτροπή.

Κύπρος
Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις