Γλυπτά Παρθενώνα – Μενδώνη: Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τζόνσον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γλυπτά Παρθενώνα – Μενδώνη: Απάντηση στις προκλητικές δηλώσεις Τζόνσον

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Γλυπτά Παρθενώνα - Μενδώνη: Με σκληρό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη.

12.03.2021 | 19:59

Με σκληρό τρόπο απάντησε στις δηλώσεις του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη. «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο», επανέλαβε η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, απαντώντας στις δηλώσεις που έκανε ο Βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, κατά τη συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας «Τα Νέα».

«Το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως», σημείωσε η κυρία Μενδώνη.

Αναλυτικά:

«Σε απάντηση των δηλώσεων του Βρετανού Πρωθυπουργού κ. Μπόρις Τζόνσον σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε στο σημερινό φύλλο της εφημερίδας Τα Νέα, η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη έκανε την ακόλουθη δήλωση:

Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού της Μεγάλης Βρετανίας κ. Μπόρις Τζόνσον αντιλαμβανόμεθα ότι δεν έχει ενημερωθεί από τις υπηρεσίες του, για τα νέα ιστορικά δεδομένα της Οθωμανοκρατίας, από τα οποία τεκμαίρεται ότι δεν υπήρξε νόμιμη κτήση από τον λόρδο Έλγιν των Γλυπτών του Παρθενώνα και συνεπώς ούτε από το Βρετανικό Μουσείο. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού μπορεί να προσκομίσει τα απαραίτητα τεκμήρια προκειμένου να ενημερωθεί ο βρετανικός λαός ότι το Βρετανικό Μουσείο κατέχει τα Γλυπτά παρανόμως.

Η Ελλάδα δεν αποδέχεται νόμιμη κατοχή, νομή και κυριότητα των Γλυπτών στο Βρετανικό Μουσείο. Ο Παρθενώνας, ως σύμβολο της ΟΥΝΕΣΚΟ και του Δυτικού Πολιτισμού εκπέμπει πανανθρώπινες αξίες. Προς την κατεύθυνση αυτή οφείλουμε να εργαστούμε όλοι».

Η δήλωση Τζόνσον

Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Τα Νέα» ο Βρετανός πρωθυπουργός απαντά στην έκκληση του Κυριάκου Μητσοτάκη σημειώνοντας ότι αντιλαμβάνεται τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και προσωπικά του πρωθυπουργού και προσθέτει: «Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Έλγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου από τότε που περιήλθαν στην κατοχή τους».

Στη συνέντευξή του ο 56χρονος Τζόνσον δηλώνει επίσης ότι έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι Βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα. Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις», ενώ εκφράζει, επίσης, ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο. Τέλος, χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας.

Exit mobile version