Στην Ολομέλεια της Βουλής μεταφέρεται σήμερα η άγρια κόντρα που έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ημέρες, με αφορμή τα έκτροπα της Νέας Σμύρνης, εμώ η αξιωματική αντιπολίτευση αναμένεται να κατηγορήσει την κυβέρνηση και για τη στάση της απέναντι στην πανδημία. Σε ένα άκρως διχαστικό κλίμα που ρίχνει λάδι στη φωτιά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να παρουσιάσει δέσμη μέτρων για την πρόληψη φαινομένων αστυνομικής βίας που θα καλύπτουν τα διαγνωσμένα, θεσμικά κενά. Οι παρεμβάσεις θα στοχεύουν σε τρεις κατευθύνσεις: στην περαιτέρω ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη, στην επιτάχυνση του ρυθμού ολοκλήρωσης των Ένορκων Διοικητικών Ερευνών, στον εκσυγχρονισμό του πλαισίου λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, με ενέργειες στην εκπαίδευση και τη δομή του Σώματος.
Στις 10.30, ο πρωθυπουργός ο οποίος θα κάνει σαφή αναφορά τόσο στα γεγονότα τόσο της περασμένης Κυριακής, όσο και αυτά της περασμένης Τρίτης, θα επιδιώξει μια εξίσου καθαρή απάντηση από τον Αλέξη Τσίπρα, σχετικά με την σύνδεση στελεχών, βουλευτών αλλά και της νεολαίας του κόμματος του με μια σειρά από εκδηλώσεις που σχετίζονται με γεγονότα ή ομάδες ανομίας. Από τις διαδηλώσεις συμπαράστασης υπέρ του Δημήτρη Κουφοντίνα έως αυτές για την αστυνομική βία, με την συμπαράταξη δίπλα στον Ρουβίκωνα και άλλες συλλογικότητες καθώς επίσης με την διακριτή παρουσία στην κατάληψη του ΑΠΘ, η οποία εκκενώθηκε τα ξημερώματα της περασμένης Πέμπτης.
Ξεκάθαρες απαντήσεις
Έναντι αυτών ο πρωθυπουργός θα απευθύνει σαφές κάλεσμα στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αναλογιστεί το θεσμικό ρόλο του αλλά και την κρισιμότητα της συγκυρίας, και να μην επιλέξει έναντι μιας θολής τοποθέτησης μια κρυστάλλινη θέση υπέρ της αλλαγής της σελίδας. Ωστόσο θα αναδείξει και για κρούσματα αστυνομικής βίας που καταγράφηκαν και κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ο κ. Μητσοτάκης θα προσέλθει, σύμφωνα με πληροφορίες στη Βουλή για να απευθυνθεί στον χώρο του κέντρου, στους πολίτες που δεν θέλουν να μετατρέπονται οι γειτονιές τους σε πεδίο μάχης και η πόλωση των τελευταίων ημερών δεν τους εκφράζει.
Η επιτροπή που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι η πλειοψηφία της κοινωνίας ενοχλείται το ίδιο όταν παρακολουθεί σκηνές αστυνομικής βίας έναντι πολιτών και το ίδιο όταν ένας όχλος επιτίθεται σε έναν αστυνομικό, πολύ περισσότερο όταν βλέπει δολοφονικές επιθέσεις όπως αυτή στη Νέα Σμύρνη. Ο κ. Μητσοτάκης θα τονίσει ότι οι διαδικασίες για το περιστατικό με τον ξυλοδαρμό πολίτη το μεσημέρι της Κυριακής κινήθηκαν ταχύτατα και έχει τεθεί ήδη σε διαθεσιμότητα. Η κυβέρνηση, αναμένεται να σημειώσει, καταδίκασε, κινήθηκε τάχιστα η ΕΔΕ με τη συμμετοχή του Συνηγόρου του Πολίτη, ενώ γίνεται και έρευνα από την Εισαγγελία. Ειδική αναφορά θα κάνει στο γεγονός ότι με νόμο αυτής της παρούσας κυβέρνησης έχει οριστεί ως ο μηχανισμός διερεύνησης φαινομένων αυθαιρεσίας στα Σώματα Ασφαλείας και έχουν υιοθετηθεί οι επτά από τις εννιά προτάσεις της επιτροπής Αλιβιζάτου.
Οι προτάσεις
Η επιτροπή που είχε συσταθεί με πρωτοβουλία του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη τον Νοέμβριο 2019, μελέτησε 20 φακέλους περιστατικών που αφορούσαν την περίοδο 2017-2018 και παρέδωσε πόρισμα τον Μάιο 2020. Σε αυτό πρότεινε την επαναφορά ατομικών διακριτικών στις στολές όλων των αστυνομικών οργάνων, τοποθέτηση καμερών στο εσωτερικό των αστυνομικών οχημάτων, στα κρατητήρια και στα γραφεία που διεξάγονται ανακρίσεις, προστασία των θυμάτων αστυνομικής βίας, αιτιολόγηση του σχεδιασμού επαρκούς επιχείρησης, ειδικά αν σε αυτή έγινε χρήση όπλων, εξάλειψη των λόγων για τους οποίους αναστέλλεται η πρόοδος των ανακρίσεων στο πλαίσιο της ΕΛΑΣ, συστηματική διδασκαλία του δικαίων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις αστυνομικές σχολές, άμεση συμμόρφωση προς τις καταδικαστικές αποφάσεις του ΕΔΔΑ και έκφραση συγγνώμης στα θύματα ή τις οικογένειές τους, ενίσχυση του Συνηγόρου του Πολίτη και ενδεχόμενη μετατροπή της Επιτροπής από άτυπο σε νομοθετικά προβλεπόμενο ανεξάρτητο όργανο.
Η στρατηγική της έντασης
Την ίδια ώρα η αξιωματική αντιπολίτευση που βρίσκεται στο στόχαστρο των κυβερνητικών αλλά και μιας μεγάλης μερίδας της κοινωνίας που αντιλαμβάνεται την εκμετάλλευση των επεισοδίων, επαναφέρει μια έννοια που χρησιμοποιήθηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, για να περιγράψει ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα δυνάμεις της Αριστεράς στην Ιταλία, αποσκοπούσαν στην προώθηση αυταρχικών λύσεων μέσω της πρόκλησης χάους.
Ο όρος «στρατηγική της έντασης» χρησιμοποιήθηκε στην από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 έως τις αρχές της δεκαετίας του ’80, για να περιγράψει ένα σχέδιο το οποίο σύμφωνα μα ορισμένες δυνάμεις της Αριστεράς στην Ιταλία, αποσκοπούσε στην προώθηση αυταρχικών λύσεων μέσω της πρόκλησης χάους.
Επανέρχεται ο όρος
Αυτή η γραμμή σκέψης θεωρεί πιο χαρακτηριστικά παραδείγματα της «στρατηγικής της έντασης» τις «τυφλές» βομβιστικές επιθέσεις στην Πιάτσα Φοντάνα του Μιλάνο το 1969 με 13 νεκρούς, καθώς και στον σιδηροδρομικό σταθμό της Μπολόνια το 1980 με 85 νεκρούς. Και στις δύο περιπτώσεις αποδείχτηκε η ανάμειξη των μυστικών υπηρεσιών και πυρήνων της Άκρας Δεξιάς. Στην πορεία του χρόνου, στη «στρατηγική της έντασης» προσδόθηκε μια πιο γενική έννοια, και χρησιμοποιείται για οποιαδήποτε πολιτική δημιουργεί προκλήσεις ώστε να υπάρξουν αντιδράσεις και να οδηγηθούν εντέλει τα πράγματα στην επιθυμητή αυταρχική κατεύθυνση.
Τις τελευταίες μέρες ο όρος επανέρχεται ολοένα πιο συχνά τόσο από στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από δυνάμεις στα αριστερά της Κουμουνδούρου. Η κυβέρνηση κατηγορείται ότι «παίζει με τη φωτιά». Από την πανεπιστημιακή αστυνομία έως την αντιμετώπιση της απεργίας πείνας του Δημήτρη Κουφοντίνα, και από την «κατασταλτική διαχείριση» της πανδημίας έως τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη, στον ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν απλώς μια «παραδοσιακή δεξιά» πολιτική στο πεδίο της καταστολής.
Ερμηνεύουν την πολιτική της κυβέρνησης ως μια στρατηγική προκλήσεων ώστε να ανέβει η ένταση και να προκληθεί διχασμός. Σε ένα εκρηκτικό κλίμα η Νέα Δημοκρατία θα συσπειρώσει γύρω της τους συντηρητικούς πολίτες, εν όψει των ενδεχόμενων πρόωρων εκλογών. Χαρακτηριστική η τελευταία επιθετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ.
ΣΥΡΙΖΑ: Ο Μητσοτάκης ήξερε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν στη Ν. Σμύρνη και μας συκοφαντούσε
“Ο Μητσοτάκης ενώ γνώριζε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, ενορχήστρωνε τη συκοφαντία κατά του ΣΥΡΙΖΑ”, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ εξαπολύοντας δριμεία επίθεση στη κυβέρνηση για τα γεγονότα στη Νέα Σμύρνη. “Η “Καθημερινή” αποκαλύπτει ότι οργανωμένοι χούλιγκαν από ποδοσφαιρικές ομάδες της Αττικής, ήταν τελικά αυτοί που ένωσαν τις δυνάμεις τους με στόχο να δημιουργήσουν επεισόδια στο περιθώριο της ειρηνικής διαμαρτυρίας χιλιάδων πολιτών στη Νέα Σμύρνη το απόγευμα της περασμένης Τρίτης. Σύμφωνα μάλιστα με πληθώρα ρεπορτάζ και σε φιλοκυβερνητικά Μέσα, ήδη από το μεσημέρι της Τρίτης η ΕΛ.ΑΣ είχε διαπιστώσει το σχετικό κάλεσμα χούλιγκαν μέσω social media, στο οποίο ανέφεραν “να δώσουμε ραντεβού και να συναντηθούμε για να χτυπήσουμε αστυνομικό”.
Η κυβέρνηση και η ΕΛ.ΑΣ, αντί να προστατεύσει τους πολίτες, αποφάσισε να στείλει τις μοτοσικλέτες της ομάδας Δράση για να διεμβολίσουν τους χούλιγκαν, δίνοντάς τους έτσι την τέλεια ευκαιρία να πετύχουν αυτό που ήθελαν, με αποτέλεσμα το χάος και την ανασφάλεια για τους πολίτες, τις περιουσίες τους και τους ίδιους τους αστυνομικούς.
Παρά το γεγονός ότι το Μέγαρο Μαξίμου γνώριζε από το μεσημέρι της Τρίτης για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, αντί να μεριμνήσει για την προστασία χιλιάδων ειρηνικών διαδηλωτών, μεθόδευε την στοχοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και των πολιτικών του αντιπάλων. Σε μια απολύτως ασυνήθιστη κλιμάκωση, νωρίς το απόγευμα της Τρίτης και λίγο πριν τη διαμαρτυρία των πολιτών στη Νέα Σμύρνη, ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με δήλωσή του επιχείρησε να χρεώσει στον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης τη διαμαρτυρία των πολιτών της Νέας Σμύρνης.
‘Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό’
Είναι εμφανές πως βασικό μέλημα του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος προφανώς είχε ενημερωθεί από τις Αρχές για την κινητοποίηση χούλιγκαν, δεν ήταν η αποτροπή των βίαιων επεισοδίων και η προστασία των ειρηνικών διαδηλωτών, αλλά η απόδοση ευθυνών στους πολιτικούς του αντιπάλους. Αυτό άλλωστε φανερώνει και η σπουδή του να προχωρήσει βεβιασμένα σε ένα άκρως διχαστικό διάγγελμα το βράδυ της Τρίτης, αμέσως μετά τον τραυματισμό του αστυνομικού, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι πολιτικοί του αντίπαλοι οργανώνουν τη βία, ενώ γνώριζε προφανώς ότι η βία οργανώθηκε από τους χούλιγκαν των ποδοσφαιρικών ομάδων της Αττικής.
Χούλιγκαν και ανεκπαίδευτοι ειδικοί φρουροί μετέτρεψαν σε Φαρ Ουέστ την ειρηνική συγκέντρωση πολιτών μιας μεσοαστικής συνοικίας κατά της υπέρμετρης αστυνομικής βίας της προηγούμενης Κυριακής. Ο κ. Μητσοτάκης, ενώ γνώριζε για το ραντεβού βίας των χούλιγκαν, ενορχήστρωνε τη συκοφαντία εναντίον των πολιτικών του αντιπάλων, αντί, ως όφειλε, να φροντίσει ώστε να διασφαλίσει την κοινωνική ειρήνη.
Πρόκειται για έναν επικίνδυνο πρωθυπουργό”.