Ερντογάν Αίγυπτος φιλία: Επίθεση αγάπης από τον σουλτάνο

ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν Αίγυπτος φιλία: Επίθεση αγάπης από τον σουλτάνο

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Γιώργος Ζαχάρης

Ερντογάν Αίγυπτος φιλία: Μετά την αποτυχημένη διπλωματική «γέφυρα» προς την Αίγυπτο, ο σουλτάνος επιστρατεύει την ιστορία.

13.03.2021 | 11:08

Το πλέγμα συμμαχίων που έχει αναπτύξει η Ελλάδα στην Ανατολική Μεσόγειο και η προσέγγισή της με τον αραβικό κόσμο φαίνεται πως έχει ενοχλήσει πολύ τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Παράλληλα, η σκληρή στάση που έχουν επιδείξει απέναντι στην Τουρκία οι ΗΠΑ με τη νέα διακυβέρνηση Μπάιντεν, σε συνδυασμό με το «πρέσσινγκ» της Γαλλίας, τον έχουν κάνει να αναθεωρήσει τον μέχρι τώρα αυτάρεσκο απομονωτισμό του, που βασιζόταν στην επίφαση της παντοδυναμίας του. Έτσι επιχειρεί να ρίξει «γέφυρες φιλίας» με πολλαπλούς αποδέκτες, προσπαθώντας να διαρρήξει τους δεσμούς της Ελλάδας με τον αραβικό κυρίως κόσμο, του οποίου αισθάνεται και πάτρωνας.

Πρώτη… στάση του η Αίγυπτος, τη συγκατάθεση της οποίας χρειάζεται και για την οριοθέτηση της δικής του ΑΟΖ, αλλά και έμμεσα για την αναγνώριση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου. Όργανο των προσπαθειών της Τουρκίας ήταν ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου και οι συνεχείς δηλώσεις που κάνει για το θέμα της πιθανής συνεργασίας Τουρκίας και Αιγύπτου στην Ανατολική Μεσόγειο, την ώρα που ήδη έχουν «ξεσκεπαστεί» τα υπόγεια σχέδια της Άγκυρας. Μετά, ωστόσο, την αποτυχία της έμμεσης αναγνώρισης από την Αίγυπτο της τουρκικής ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο, που αποσοβήθηκε και με τα γρήγορα αντανακλαστικά της Ελλάδας και την επίσκεψη Δένδια στο Κάιρο, ο σουλτάνος έγινε… αισθηματίας.


Συνάντηση Υπουργών Εξωτερικών “Philia Forum”, με τη συμμετοχή της Αιγύπτου, των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, της Κύπρου, του Μπαχρέιν, και της Σαουδικής Αραβίας. την Πέμπτη 11 Φεβρουαρίου 2021.

Ερντογάν Αίγυπτος φιλία: Όσοι είναι αισθηματίες

Έτσι την Παρασκευή 12 Μαρτίου ο Ερντογάν για πρώτη φορά μίλησε ανοικτά για την επιθυμία της Τουρκίας να συνάψει εκ νέου σχέσεις με την Αίγυπτο. Ο Τούρκος πρόεδρος υποστήριξε πως πρόθεσή του είναι να δυναμώσει τις σχέσεις με το Κάιρο, αν οι διπλωματικές επαφές των δυο χωρών προχωρήσουν προς μια θετική κατεύθυνση. Μάλιστα, ο Ερντογάν έκανε επίληση στο συναίσθημα των δύο λαών, κάνοντας μια αναφορά, η οποία είναι το λιγότερο ανιστόρητη. Συγκεκριμένα, ανέφερε πως «η φιλία των Αιγυπτίων με τους Τούρκους είναι σπουδαιότερη από εκείνη των Αιγυπτίων με τους Έλληνες».

Ανασκαφές στη Ναύκρατι, την πρώτη ελληνική πόλη και λίμανι στην Αίγυπτο, που ιδρύθηκε στα μέσα του 7ου αι. π.Χ. από Μιλήσιους μισθοφόρους, με την άδεια του φαραώ Ψαμμήτιχου Α΄.

 

Πιθανότατα, ο σουλτάνος αγνοεί ότι Έλληνες και Αιγύπτιοι είχαν επαφές από την Εποχή του Χαλκού και εμπορικές συναλλαγές, που μετρούν τουλάχιστον 4.000 χρόνια. Μπροστά σε αυτά τα 1.000 σχεδόν χρόνια παρουσίας των Τούρκων στην ευρύτερη περιοχή μοιάζουν κάπως… λίγα. Γενικά πάντως του σουλτάνου αρχίζουν να μην του… βγαίνουν τα μαθηματικά, καθώς αριθμεί τους συμμάχους που στοιχίζονται πίσω από την Ελλάδα. Και ακόμα πιο πολύ φαίνεται πως τον ενοχλούν και οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις με τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, που σε καμία περίπτωση δεν εννοούν να του παραδώσουν την πρωτοκαθεδρία στον σουνιτικό κόσμο.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Exit mobile version