Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άουσβιτς Έλληνας: Ένας 96χρονος θυμάται τον πρώτο συρμό της φρίκης που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη
ΕΛΛΑΔΑ

Άουσβιτς Έλληνας: Ένας 96χρονος θυμάται τον πρώτο συρμό της φρίκης που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη

Άουσβιτς Έλληνας: Ο ίδιος μπήκε στα 18 του στο ένα από τα 40 μοιραία βαγόνια, μαζί με άλλα 80-90 άτομα. Τελικός προορισμός το Άουσβιτς.

Ο κ. Mosche Haelion είναι 96 ετών σήμερα. Ανακαλεί στην μνήμη τον πρώτο συρμό της φρίκης που ξεκίνησε από τη Θεσσαλονίκη στις 15 Μαρτίου του 1943, δηλαδή πριν από 78 χρόνια. Ήταν η μαύρη σελίδα της ιστορίας, η πρώτη ημέρα που ξεκίνησε ο εκτοπισμός των Ελλήνων Εβραίων της Θεσσαλονίκης, οι οποίοι μπήκαν στο τρένο που ξεκίνησε από τον Παλαιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Θεσσαλονίκης, όπου πλήρωσαν και εισιτήριο, για να συναντήσουν το τέλος τους, χωρίς φυσικά να το γνωρίζουν, στο στρατόπεδο του Άουσβιτς- Μπίρκεναου.

Ο ίδιος μπήκε στα 18 του στο ένα από τα 40 μοιραία βαγόνια, μαζί με άλλα 80-90 άτομα. Όλοι νόμιζαν ότι θα τους πήγαιναν στην Πολωνία, σε μία πόλη όπου υπήρχε κοινότητα Εβραίων για να ζήσουν εκεί με τις οικογένειές τους, ενώ στην πραγματικότητα οι Ναζί τους έδιναν ραντεβού με τον θάνατο. Το τρένο δεν πήγε ποτέ εκεί, κατευθύνθηκε στο Άουσβιτς, όπου τους είπαν να αφήσουν όλα τους τα υπάρχοντα και να τους ακολουθήσουν. Τους είπαν να χωριστούν σε τέσσερις ομάδες. Έγιναν άλλα 19 τέτοια δρομολόγια. Το 95% των Εβραίων της Θεσσαλονίκης, έχασε τη ζωή του με τραγικό τρόπο. Οι περιουσίες των 5.000 Εβραίων της πόλης, λεηλατήθηκαν.

Ο κ. Haelion περιγράφει στην εκπομπή “Περίμετρος” της ΕΡΤ3, τα συναισθήματά του, όταν έμαθε ότι χάθηκε η μητέρα του, η αδελφή του και η οικογένεια του φίλου του, με τους οποίους συνταξίδευε σε εκείνο το βαγόνι, καθώς και το πώς γλύτωσε ο ίδιος.

Θεσσαλονίκη: «Ημέρα τιμής και μνήμης» – Όταν 50.000 Εβραίοι ξεκινούσαν για το Άουσβιτς

«Την ημέρα αυτή η Θεσσαλονίκη θυμάται. Είναι μια μέρα που κανείς μας δεν ξέχασε», αναφέρει, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με αφορμή τη συμπλήρωση 78 χρόνων από την αναχώρηση της πρώτης αμαξοστοιχίας για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Ναζί 50.000 περίπου Θεσσαλονικέων Εβραίων. «Σαν σήμερα, Δευτέρα 15 Μαρτίου 1943, όταν ένα τρένο με 2.400 Θεσσαλονικιούς Εβραίους ξεκινούσε από εδώ με προορισμό τη μακρινή Πολωνία. Ένα τρένο του θανάτου με επιβάτες που δεν γνώριζαν πού οδηγούνταν, που δεν γνώριζαν ότι δεν είχαν επιστροφή», τονίζει στο μήνυμά του ο κ. Ζέρβας.

«Σήμερα, 78 χρόνια μετά, είναι ηθικό μας χρέος η μνήμη αυτή να μείνει άσβεστη. Οι μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος έχουν πια ως αποτέλεσμα ότι η εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο του νου και της καρδιάς μας» προσθέτει ο δήμαρχος αναρωτιέται πώς θα ήταν σήμερα η πόλη, αν εκείνη η γενιά και οι απόγονοί της ζούσαν και δημιουργούσαν εδώ.

Χωρίς πορεία φέτος

Η Πορεία Μνήμης, με την οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται η επέτειος από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς, δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί φέτος λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, όπως ανακοίνωσε ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Για να τιμήσει τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ο Δήμος μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) προετοίμασε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο «15 Μαρτίου 1943: Ποτέ ξανά».

https://www.youtube.com/watch?v=7-Y_VHdRwRc

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις