Εστίαση αποστειρωτές αέρα: Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι συζητήσεις μεταξύ του Υπουργείου Ανάπτυξης και των εκπροσώπων των καταστημάτων εστίασης
Το «μαγικό κλειδί» για το άνοιγμα της εστίασης με βιώσιμους όρους, φαίνεται πως βρέθηκε με τη βοήθεια της επιστήμης. Όπως αποκαλύπτει το GRTimes.gr, είναι σε εξέλιξη συζητήσεις μεταξύ του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων και εκπροσώπων του κλάδου, προκειμένου να ανοίξουν οι επιχειρήσεις με ασφάλεια, με τη χρήση μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα. Για τη σημαντική αυτή εξέλιξη μίλησε στο GRΤimes o πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, επισημαίνοντας πως ο Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, χαιρετίζει τη συγκεκριμένη λύση και είναι σε συνεχείς συζητήσεις με τους εκπροσώπους του κλάδου, ενώ είναι ήδη σε εξέλιξη η έρευνα αγοράς για την απόκτηση τέτοιων μηχανημάτων.
«Είμαστε σε συνεχή επαφή με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής αλλά και με τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, ο οποίος χαιρετίζει τη λύση της τοποθέτησης μηχανημάτων αποστείρωσης του αέρα, ώστε να υποδεχθούν οι καταστηματάρχες τους πελάτες τους και στους εσωτερικούς χώρους των μαγαζιών τους. Δεν έχουμε καταλήξει αν το κράτος θα επιδοτήσει το σύνολο του κόστους της αγοράς, το οποίο ανέρχεται στα 1.000 ευρώ το ένα και καλύπτει έναν χώρο 140 τετραγωνικών μέτρων. Έχουμε κάνει μία έρευνα αγοράς και έχουμε καταλήξει σε 5 εταιρείες, εκ των οποίων η μία είναι ελληνική και κατασκευάζει τα μηχανήματα στη χώρα μας», εξηγεί ο κ. Καββαθάς στο GRTimes.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η λύση της επιδότησης των καταστημάτων για αγορά συσκευών θέρμανσης «ναυάγησε», καθώς αφενός η συμμετοχή των ενδιαφερόμενων ήταν μικρή, ενώ αφετέρου οι καταστηματάρχες θεώρησαν ότι πρόκειται για ένα μέτρο άσκοπο, δεδομένου ότι δεν υπήρχε φως στον ορίζοντα για το άνοιγμα των μαγαζιών τους κατά τους χειμερινούς μήνες, οπότε και βρισκόμασταν στην κορύφωση της πανδημίας.
Πώς λειτουργούν τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα
Τα μηχανήματα αποστείρωσης του αέρα, είναι μία τεχνολογία η οποία εξοντώνει τους αερομεταφερόμενους παθογόνους μικροοργανισμούς στον θάλαμο αντίδρασης που διαθέτει και έτσι δεν τίθενται σε κίνδυνο οι άνθρωποι που βρίσκονται στον ίδιο χώρο. Δεν παγιδεύουν μόνο τους επιβλαβείς παθογόνους οργανισμούς που βρίσκονται στον αέρα, αλλά τους καταστρέφουν. Ακόμη, όπως τονίζει ο κ. Καββαθάς, δεν είναι επιβλαβείς για τον άνθρωπο, καθώς δεν εκπέμπουν ακτινοβολία, αλλά η αποστείρωση επιτυγχάνεται με αναρρόφηση του αέρα στο εσωτερικό του μηχανήματος, το οποίο διαθέτει λαμπτήρες με υπεριώδη ακτινοβολία UVC. Αφού ακτινοβοληθεί στο εσωτερικό της συσκευής, στη συνέχεια ο αέρας βγαίνει από την άλλη πλευρά του μηχανήματος καθαρός.
Με την επιδότηση των μηχανημάτων αυτών και τη διάθεσή τους στην αγορά, πρόκειται να δοθεί ένα τέλος και στο πρόβλημα της γέννησης συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, σε περίπτωση που τα καταστήματα υποχρεούνταν στη φιλοξενία πελατών μόνο στους εξωτερικούς χώρους. Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, πολλά καταστήματα διαθέτουν ελάχιστα τραπεζοκαθίσματα έξω σε σχέση με άλλα, με αποτέλεσμα η επαναλειτουργία τους να είναι μη βιώσιμη.
Στο 45% υπολογίζονται τα λουκέτα στην εστίαση
Όπως αναφέρει ο κ. Καββαθάς, με την επανεκκίνηση της λειτουργίας της εστίασης, οι καταστηματάρχες πρόκειται να έρθουν αντιμέτωποι με συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης. «Υπολογίζεται ότι το 45% των καταστημάτων πρόκειται να βάλει λουκέτο. Στην Αθήνα έχουμε ήδη 200 λουκέτα, ενώ αυξημένος είναι ο αριθμός και στη Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλες περιοχές της χώρας», αναφέρει. Ερωτηθείς για το αν υπήρχαν αντιδράσεις από τους παράγοντες της αγοράς, οι οποίοι είδαν εικόνες ακραίου συνωστισμού σε Πάτρα, Ξάνθη και Κοζάνη, την ίδια ώρα που τα καταστήματά τους είναι κλειστά, ο κ. Καββαθάς απαντά ότι οι όλοι απορούν… «τι lockdown είναι αυτό».
«Προφανώς και υπάρχουν συνεχείς αντιδράσεις. Απορούν «τι lockdown είναι αυτό». Στα καταστήματά τους άλλωστε θα τηρούνταν όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα, όπως οι αποστάσεις και οι συνεχείς απολυμάνσεις των επιφανειών. Στα μαγαζιά, υπάρχει κάποιος να ελέγχει την κατάσταση. Άλλωστε, δεν είχαμε συρροή κρουσμάτων σε εστιατόρια και καφετέριες», καταλήγει.