Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα στο Μαξίμου

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Σύσκεψη Μητσοτάκη-Τσιόδρα στο Μαξίμου

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Παντελής Ζηβόντσης

Αύξηση κρουσμάτων Ελλάδα: Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα με την πορεία που έχει πάρει η πανδημία του κορονοϊού.

15.03.2021 | 13:45

Κρίσιμη είναι η κατάσταση στη χώρα με την πορεία που έχει πάρει η πανδημία του κορονοϊού. Ο αριθμός των κρουσμάτων παραμένει υψηλός παρά τα σκληρά μέτρα και το lockdown, με την Αττική να είναι μόνιμα πρώτη στα κρούσματα. Την προηγούμενη βδομάδα μάλιστα είδαμε ξανά τον αριθμό των κρουσμάτων να ξεπερνάει τις 3000 πράγμα που είχαμε να δούμε από το Νοέμβριο.

Γι’ αυτούς τους λόγους πραγματοποιήθηκε σήμερα, υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, η τακτική σύσκεψη για την εξέλιξη της πανδημίας. Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εξετάστηκαν τα τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα. Συζητήθηκε, επίσης, η περαιτέρω συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα υγείας, όπου και με όποιο τρόπο κριθεί αναγκαίο από την κυβέρνηση.

Στο 8% ο δείκτης θετικότητας

Παράλληλα, τα χθεσινά κρούσματα των 1.626 περιπτώσεων αντιστοιχούν σε κάτι παραπάνω από 18.000 ελέγχους που είχαν γίνει το προηγούμενο 24ωρο. Αυτό δείχνει πως ο δείκτης θετικότητας έφτασε στο 8%, ποσοστό που ανησυχεί ιδιαίτερα τους ειδικούς. Εξάλλου, έχουν τονίσει πως περιμένουν να συνεχιστεί η άνοδος των κρουσμάτων και αυτή την εβδομάδα.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις των ειδικών, τα κρούσματα δεν αποκλείεται να φτάσουν τα 3.000 ημερησίως, με την κορύφωση να αναμένεται έως τις 25 Μαρτίου, όπως τόνισε πριν από λίγες ημέρες στο Mega ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Νίκος Τζανάκης.

Βασιλακόπουλος: Τρομερή πίεση στο σύστημα υγείας

«Το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τρομερή πίεση αυτή την στιγμή. Όλοι είχαμε προβλέψει ότι ο χειμώνας θα είναι μια δύσκολη περίοδος γιατί όλες οι ιώσεις του αναπνευστικού παραδοσιακά κάθε χειμώνα δημιουργούν προβλήματα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο καθηγητής Πνευμονολογίας Θεόδωρος Βασιλακόπουλος μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ και την εκπομπή «ΣΚ Παρέα».

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι 2 χρόνια πριν, το 2019, τέτοια εποχή είχαμε 35 -40 συνανθρώπους μας που περίμεναν να μπουν σε μονάδες εντατικής θεραπείας κάθε τέτοια μέρα και δεν είχαν πρόσβαση σε κλίνη εντατική θεραπείας και δεν υπήρχε κορονοϊός αλλά λίγη γρίπη. Καταφέραμε σαν κράτος και με την βοήθεια του ιδιωτικού τομέα έχουμε πολύ μικρά προβλήματα στην παροχή εντατικής θεραπείας σε συμπολίτες μας» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος επεσήμανε ότι η διαφορά του lockdown σήμερα με τον lockdown του προηγούμενου Μαρτίου είναι η αυξημένη μεταδοτικότητα του κορονοϊού λόγω των μεταλλάξεων. Επίσης σημείωσε πως όταν είναι λιγότερο εφαρμοσμένο από τον κόσμο είναι και λιγότερο αποδοτικό.

Όπως ανέφερε «νομίζω ότι ο κόσμος δεν εφαρμόζει το lockdown γιατί χρειάζεται να έχει βαλβίδες ανακούφισης – εκτόνωσης, χρησιμοποιεί λοιπόν καταχρηστικά τα sms και πρέπει να του δώσουμε εναλλακτικές που να είναι λιγότερο επικίνδυνες». Στο πλαίσιο αυτό ανέφερε πως αν ανοίξουμε το λιανεμπόριο στις μικρές μόνο επιχειρήσεις δεν θα υπάρχει συνωστισμός και θα είναι πιο ασφαλές από το να πηγαίνουμε στους φίλους κρυφά.

Γώγος: Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη – Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα

Για τις εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού, αλλά και την μελλοντική άρση των περιοριστικών μέτρων αναφέρθηκε ο καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας του πανεπιστημίου Πατρών, Χαράλαμπος Γώγος.

«Όλο το βάρος αυτή τη στιγμή είναι στο υπουργείο Υγείας, στους υγειονομικούς και στους πολίτες που πρέπει να καταλάβουν τι γίνεται. Αν δεν υπήρχαν όλα αυτά τα μέτρα, μπορεί να είχαμε χειρότερα πράγματα. Η πανδημία είναι μια δύσκολη κατάσταση για τον έλεγχό της. Αν δεν είχαμε αυτά τα μέτρα, ενδεχομένως να είχαμε περισσότερα κρούσματα. Η διασπορά είναι πολύ μεγάλη, ο ιός είναι απειλητικός και τα νέα στελέχη έχουν επικρατήσει. Ευνοεί και ο καιρός τον ιό. Έχει κουραστεί και ο κόσμος, είμαστε και πίσω με τον εμβολιασμό χωρίς να φταίμε. Πιστεύω σιγά σιγά θα βελτιωθεί η κατάσταση», είπε ο κ. Γώγος μιλώντας στην τηλεόραση στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα Mega».

«Έχουν ζορίσει τα πράγματα, έχουμε μείνει πίσω σε όλα. Καλό είναι τα υπουργεία να ετοιμάζονται για μια καινούργια φάση ανοίγματος που θα έχει να κάνει και με περισσότερα τεστ. Στις επιχειρήσεις, στα σχολεία κλπ. Πρέπει να αρχίσει η καμπύλη να πέφτει προς το κάτω, για να κάνουμε τέτοιες σκέψεις», συνέχισε ο ίδιος. «Για δύο εβδομάδες από τώρα, είναι όσο χρειάζεται για να αντιμετωπίσουμε το κύμα αυτό. Υπάρχει αβεβαιότητα με τον ιό. Δεν αποτελεί πρόβλημα μόνο της Αττικής. Γενικά υπάρχει διασπορά σε όλη τη χώρα. Χρειάζεται προσοχή αυτή τη στιγμή για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα», ξεκαθάρισε σχετικά με το lockdown.

Exit mobile version