Αθήνα

°C

kairos icon

Σάββατο

18

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Το τρένο του θανάτου – Θεσσαλονίκη: “Είναι ηθικό χρέος η μνήμη αυτή να μείνει άσβεστη”
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Το τρένο του θανάτου – Θεσσαλονίκη: “Είναι ηθικό χρέος η μνήμη αυτή να μείνει άσβεστη”

Το τρένο του θανάτου - Θεσσαλονίκη: Ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας μεταδίδει το μήνυμα «Ποτέ Ξανά» αναφερόμενος στην εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας.

Πέρασαν 78 χρόνια από τότε που αναχώρησε από τη Θεσσαλονίκη η πρώτη από τις δεκαεννέα αμαξοστοιχίες που μετέφεραν του περίπου 50.000 Εβραίους της πόλης στο Άουσβιτς, όπου η συντριπτική πλειοψηφία βρήκε φρικτό θάνατο. Τιμώντας τη μνήμη των χιλιάδων Εβραίων της Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας σε μήνυμα του επισήμανε πως «την ημέρα αυτή η Θεσσαλονίκη θυμάται. Είναι μια ημέρα που κανείς μας δεν ξέχασε ποτέ» και συνέχισε χαρακτηριστικά: Από την πλατεία Ελευθερίας έγινε η αρχή του κακού, λίγους μήνες πριν το πρώτο τρένο με Έλληνες Εβραίους αναχωρήσει για το Άουσβιτς. Εδώ, σήμερα, οι Θεσσαλονικείς τιμούμε τη μνήμη όλων των Εβραίων συμπολιτών μας.

Και σκέφτομαι –σκεφτόμαστε όλοι- πώς θα ήταν η Θεσσαλονίκη μας, εάν δεν μεσολαβούσε το Ολοκαύτωμα. Πώς θα ήταν σήμερα η πόλη, αν εκείνη η γενιά και οι απόγονοί της ζούσαν εδώ, δημιουργούσαν εδώ, εργάζονταν εδώ, ήταν δίπλα μας. Ήταν σαν σήμερα, Δευτέρα 15 Μαρτίου 1943, όταν ένα τρένο με 2.400 Θεσσαλονικιούς Εβραίους ξεκινούσε από εδώ με προορισμό τη μακρινή Πολωνία. Ένα τρένο του θανάτου με επιβάτες που δεν γνώριζαν πού οδηγούνταν, που δεν γνώριζαν ότι δεν είχαν επιστροφή. Σήμερα, 78 χρόνια μετά, είναι ηθικό μας χρέος η μνήμη αυτή να μείνει άσβεστη. Οι μαρτυρίες των επιζώντων του Ολοκαυτώματος έχουν πια ως αποτέλεσμα ότι η εξόντωση της Εβραϊκής Κοινότητας της Θεσσαλονίκης δεν μπορεί να μένει στο περιθώριο του νου και της καρδιάς μας.

Κωνσταντίνος Ζέρβας

Το τρένο του θανάτου – Θεσσαλονίκη: «Ποτέ ξανά»

Δύο μόνο λέξεις με ένα τεράστιο ιστορικό και ηθικό φορτίο. Δεν είναι σύνθημα, είναι στάση ζωής. Είναι μια ιερή δέσμευση απέναντι στην ανθρωπότητα αλλά και στον διπλανό μας, στον φίλο, στον γείτονά μας: εκεί που μπορεί να υπάρχει ο σπόρος του κακού πως δεν θα επιτρέψουμε να επαναληφθεί τέτοια θηριωδία. Έχοντας ως πρότυπο τους Δικαίους των Εθνών, καταδικάζοντας όσους εκμεταλλεύτηκαν την τραγωδία σε βάρος των αδερφών μας. Το παρελθόν, δυστυχώς, δεν αλλάζει. Μένει ίδιο, απαράλλακτο, οδυνηρό και μας διδάσκει.

Η Θεσσαλονίκη, η ‘Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων’, που αποτέλεσε τόπο ακμής αλλά και τόπο δράματος για τον Εβραϊκό Ελληνισμό, βλέπει πλέον στο μέλλον. Προετοιμάζουμε την ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος. Ένας τόπος μνήμης και μαρτυρίας, ο οποίος θα μετατραπεί σε ένα διεθνές σύμβολο ενάντια στον ρατσισμό, στις διακρίσεις κάθε είδους. Όλοι εμείς οι Θεσσαλονικείς κι εγώ ως Δήμαρχος Θεσσαλονίκης έχουμε προσήλωση στην υλοποίηση αυτού του μοναδικού έργου. Κι εύχομαι του χρόνου, τέτοια μέρα, ο χώρος αυτός να είναι εργοτάξιο και πολύ σύντομα εδώ να θυμόμαστε, αλλά και να βλέπουμε συγχρόνως με αισιοδοξία στο μέλλον».

Το τρένο του θανάτου – Θεσσαλονίκη: Τηλεοπτικό αφιέρωμα

Η “Πορεία Μνήμης” με την οποία έχει καθιερωθεί να τιμάται η επέτειος από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το Άουσβιτς δεν ήταν εφικτό να πραγματοποιηθεί φέτος λόγω των μέτρων που βρίσκονται σε ισχύ για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού. Για να τιμήσει τη μνήμη των Εβραίων της Θεσσαλονίκης που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα, ο Δήμος Θεσσαλονίκης μέσω της Δημοτικής Εταιρείας Πληροφόρησης, Θεάματος και Επικοινωνίας (ΔΕΠΘΕ) προετοίμασε ένα τηλεοπτικό αφιέρωμα με τίτλο “15 Μαρτίου 1943: Ποτέ ξανά”.

Δείτε ακόμη:

“Τελευταία στάση, Άουσβιτς”: Ένας 96χρονος Έλληνας θυμάται τον πρώτο συρμό της φρίκης
Ο Πέτρος Κωνσταντινέας ξεφούρνισε λαγάνες
Στον Εισαγγελέα οι τέσσερις συλληφθέντες για το κορoνοπάρτι με τα 98 άτομα

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις