Άρση lockdown Ελλάδα – ημερομηνία: Ανησυχητική η κόπωση, σκέψεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων

ΕΛΛΑΔΑ

Άρση lockdown Ελλάδα – ημερομηνία: Ανησυχητική η κόπωση, σκέψεις για άνοιγμα δραστηριοτήτων

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Άρση lockdown Ελλάδα - ημερομηνία: Η κόπωση που επικρατεί στην κοινωνία από τα συνεχιζόμενα lockdown προκαλεί έντονο προβληματισμό, τόσο στο Μαξίμου όσο και τους λοιμωξιολόγους.

16.03.2021 | 08:41

Μεγάλη ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί η έντονη κόπωση των πολιτών από τα αλλεπάλληλα lockdown, καθώς συνειδητοποιούν πλέον πως όλο και περισσότεροι δεν μπορούν να τηρήσουν τα μέτρα, ενώ τα πάρτι όλο και αυξάνονται. Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε ανήμερα της Καθαράς Δευτέρας στο Μαξίμου, στην οποία εκτός από τον πρωθυπουργό συμμετείχαν ο υπουργός Υγείας, αλλά και ο Σωτήρης Τσιόδρας, συζητήθηκαν, μεταξύ άλλων, τρόποι με τους οποίους θα μπορούσαν να ανοίξουν ορισμένες οικονομικές δραστηριότητες, έτσι ώστε να αρχίζει να αλλάζει το κλίμα στην κοινωνία.

Ένας από τους κλάδους που έχουν πέσει στο τραπέζι, προκειμένου να ανοίξουν την ερχόμενη Δευτέρα 22 Μαρτίου είναι τα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής που λειτουργούν με καθορισμένα ραντεβού και δεν επηρεάζεται ιδιαίτερα η κινητικότητα. Αμέσως μετά τα κομμωτήρια και, εφόσον το επιτρέψει η επιδημιολογική εικόνα της χώρας, θα ήταν εφικτό να λειτουργήσει στις 29 Μαρτίου το λιανεμπόριο. Ένας ακόμη τρόπος που εξετάζεται προκειμένου να αποσυμπιέσουν την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί είναι η χαλάρωση του κωδικού “6” που αφορά την άθληση χωρίς αυτοκίνητο και σε απόσταση δύο χιλιόμετρων από την κατοικία.

Άρση lockdown Ελλάδα: Επιφυλάξεις

Οι ειδικοί βλέποντας την ασφυκτική κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, αλλά και τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων, εμφανίζονται επιφυλακτικοί. Ωστόσο, αναμένουν τα στοιχεία που θα έχουν στα χέρια τους την Τετάρτη και την Πέμπτη για να έχουν καλύτερη εικόνα για την πορεία της νόσου.

“Το μείζον, ωστόσο, είναι η ευλαβική τήρηση των μέτρων από όλους, καθώς σε αντίθετη περίπτωση όλη η προσπάθεια που έχει γίνει μέχρι τώρα θα είναι ανώφελη”, δήλωσε στο Mega ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Αθανάσιος Εξαδάκτυλος που δεν εμφανίστηκε αρνητικός για το άνοιγμα των κομμωτηρίων.

“Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Τέλος Μαρτίου ίσως να μπορέσουν να ανοίξουν τα καταστήματα”, δήλωσε στο Open ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος.

Δύσκολα Πάσχα στο χωριό

Φαίνεται όμως πως το ζήτημα «Πάσχα στο χωριό» θα είναι μια απόφαση που θα κληθούν να λάβουν οι ειδικοί και η κυβέρνηση, υπό το πρίσμα των νέων δεδομένων, δηλαδή της εκτόξευσης των κρουσμάτων, της μεταδοτικότητας των μεταλλάξεων που ενισχύουν το τρίτο κύμα της πανδημίας και της ασφυκτικής πίεσης που ασκείται το τελευταίο διάστημα στα νοσοκομεία. Είναι χαρακτηριστικό ότι στις αρχές Μαρτίου υπήρχαν ακόμη σκέψεις και εκτιμήσεις ότι το «Πάσχα στα χωριά» θα μπορούσε να συμβεί.

Ωστόσο, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη με δηλώσεις της στην ΕΡΤ3 ξεκαθάρισε ότι σύμφωνα με τη δική της εκτίμηση αυτό είναι μάλλον απίθανο. Η κ. Παγώνη αναφέρθηκε στις εικόνες των τελευταίων δύο – τριών ημερών με πλήθος κορωνοπάρτι και αποκριάτικων παράνομων εκδηλώσεων, επισημαίνοντας: «Με τις εικόνες που βλέπουμε ανησυχούμε… σε 10 ημέρες θα δούμε τα αποτελέσματα». «Περιμέναμε την κορύφωση αυτήν την εβδομάδα, αλλά ανησυχούμε μετά τις εικόνες που είδαμε. Ελπίζαμε ότι θα άνοιγαν τα καταστήματα και τα σχολεία το επόμενο διάστημα.

“Καταλαβαίνω τους νέους και τι έχουν στερηθεί, αλλά είναι μεγάλη η δυσκολία. Είναι πολύ επιθετικός αυτός ο ιός και οι μεταλλάξεις πολύ μεταδοτικές. Έχουμε πρόβλημα με τις μεταλλάξεις. Το τελευταίο διάστημα νοσηλεύονται και νέοι στα νοσοκομεία με κορωνοϊό. Είναι ένα καμπανάκι για τους νέους». Σε ό,τι αφορά το Πάσχα, η Ματίνα Παγώνη υπογράμμισε: «Θα κάνουμε Πάσχα με μάσκες, αποστάσεις και χωρίς συνωστισμό. Στα χωριά το βλέπω δύσκολο, γιατί δεν θα έχουν προχωρήσει τόσο οι εμβολιασμοί για να έχει δημιουργηθεί σχετική ανοσία, που να επιτρέπει να πάμε στα χωριά».

Τζανάκης: 3.000 κρούσματα και 600 διασωληνωμένοι μέσα στη βδομάδα

Οσο στην κυβέρνηση ευελπιστούν στο άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων τόσο τα κρούσματα και η εικόνα στα νοσοκομεία δεν βοηθά. Σύμφωνα με την πρόβλεψη του καθηγητή Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπροέδρου της Πνευμονολογικής Εταιρείας, Νίκου Τζανάκη, η αποκλιμάκωση αναμένεται να έρθει στις 20 Μαρτίου.  Πριν την αποκλιμάκωση, ωστόσο, τα κρούσματα ίσως φτάσουν ακόμα και στις 3.000 καθημερινά, ενώ είναι πολύ πιθανό οι διασωληνωμένοι να ξεπεράσουν τους 600, γεγονός που θα πιέσει ακόμα περισσότερο το ΕΣΥ, που ήδη είναι στα όριά του.

Αυτό προέβλεψε ο καθηγητής Πνευμονολογίας του πανεπιστημίου Κρήτης και αντιπρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας Νίκος Τζανάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ. Ο καθηγητής υπογράμμισε πως με βάση το μοντέλο που έχει επεξεργαστεί, η κορύφωση της πανδημίας θα έφτανε στις 5 με 6 Μαρτίου. Ωστόσο, αυτό μετατέθηκε λόγω των μεταλλάξεων, που προκαλούν ταχύτερη διασπορά του ιού.

Η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα

«Στο νέο τρέξιμο του μοντέλου πραγματικά είδαμε ότι η κορύφωση θα γίνει κατά πάσα πιθανότητα αυτή την εβδομάδα» εξήγησε ο καθηγητής σημειώνοντας πως σε κάθε περίπτωση τα κρούσματα δεν αναμένεται να αυξηθούν κατά πολύ σε σχέση με αυτά που βλέπουμε μέχρι σήμερα.

«Εκτιμούμε ότι θα είναι μικρές οι αλλαγές» σημείωσε αλλά ξεκαθάρισε πως υπάρχει το ενδεχόμενο – για μια ή δύο μέρες – να παρατηρηθεί και αριθμός κρουσμάτων κοντά στις 3.000. «Από εκεί και μετά θα αρχίσει η σταδιακή, αργή μεν αλλά σταδιακή, αποκλιμάκωση. Θα αρχίσει να αποσυμφορίζεται το σύστημα», είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, επισημαίνοντας πως κύριο ζητούμενο είναι η μείωση στην πίεση του υγειονομικού συστήματος. Σύμφωνα με τον κ. Τζανάκη, έπειτα από μια εβδομάδα θα αρχίσουμε να βλέπουμε σαφή υποχώρηση των εισαγωγών ασθενών με κορονοϊό σε νοσοκομεία.

Όπως σημείωσε, αυτό αφορά τις απλές κλίνες και όχι τις κλίνες ΜΕΘ όπου η αποσυμφόρηση αναμένεται να συμβεί αργότερα, αφού σε κάθε περίπτωση με βάση τα δεδομένα ενδεχομένως να ξεπεράσουμε τον αριθμό των 600 ασθενών σε κλίνες ΜΕΘ «με πιθανότητα προσέγγισης προς τις 620 έως 650», όπως διευκρίνισε.

Exit mobile version