Αθήνα

°C

kairos icon

Κυριακή

19

Ιανουαρίου 2025

alphafreepress.gr / ΕΛΛΑΔΑ / Άρση μέτρων lockdown Ελλάδα: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς
ΕΛΛΑΔΑ

Άρση μέτρων lockdown Ελλάδα: Ο οδικός χάρτης για το άνοιγμα της αγοράς

Άρση μέτρων lockdown Ελλάδα: Αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα - «Υπάρχει ένα όριο στο lockdown»

Αντίστροφα φαίνεται πως μετρά ο χρόνος για το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων καθώς οι ειδικοί τονίζουν πως πρέπει να υπάρξει μια εκτόνωση του κόσμου μετά τα συνεχή μέτρα. Tην Παρασκευή τελικά συνεδριάζει η επιτροπή των λοιμωξιολόγων προκειμένου να εκτιμήσει την επιδημιολογική κατάσταση που έχει προκαλέσει η νόσος Covid σε ολόκληρη την επικράτεια.

Οι λοιμωξιολόγοι, αναμένεται να εισηγηθούν, όπως μετέδωσε η ΕΡΤ, το άνοιγμα των κομμωτηρίων με αυστηρά μέτρα και περιορισμούς, από την προσεχή Δευτέρα, 22 Μαρτίου. Υπενθυμίζεται ότι και την προηγούμενη φορά που ξεκίνησε η άρση των περιοριστικών μέτρων, τα κομμωτήρια ήταν εκείνα που επαναλειτούργησαν πρώτα, καθώς, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας.

Προς άνοιγμα φαίνεται ότι οδεύει και το λιανεμπόριο, είτε με click away είτε με click in a shop, αλλά από τις 29 του μηνός. Το σενάριο να κάνουμε τα ψώνια μας με ένα μόνο μήνυμα την ημέρα στο 13032 και περιθώριο τριών ωρών παραμένει στο τραπέζι και φαίνεται ότι συγκεντρώνει σημαντικές πιθανότητες.

Αλλάζει η απαγόρευση κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα

Ένα ακόμη μέτρο που αναμένεται να χαλαρώσει, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θα είναι η απαγόρευση μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα. Μέχρι τώρα, για Σάββατο και Κυριακή ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 7 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί. Αυτό που εξετάζεται και αναμένεται να «κλειδώσει» είναι το ωράριο για τα Σαββατοκύριακα να ξεκινάει από τις 9 το βράδυ, όπως δηλαδή συμβαίνει τις καθημερινές.

Οι ειδικοί οδηγούνται προς την κατεύθυνση αυτή, συνυπολογίζοντας και την κόπωση των πολιτών από τον συνεχή εγκλεισμό, καθώς και ότι η ημέρα πλέον μεγαλώνει και οι πολίτες θα μπορούν να κινηθούν για περισσότερες ώρες εκτός σπιτιού, κάτι που μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή συνωστισμού.

Ένα άλλο μέτρο που φαίνεται ότι θα σταματήσει να ισχύει, είναι η απαγόρευση μετακίνησης σε άλλο δήμο με αυτοκίνητο, χρησιμοποιώντας τον κωδικό 6. Υπενθυμίζεται ότι, μέχρι και σήμερα, το SMS στο 13033 με τον κωδικό 6 προβλέπει τη μετακίνηση για σωματική άθληση και βόλτα με το κατοικίδιο χωρίς την χρήση ΙΧ.

https://www.youtube.com/watch?v=b1CkSykmg80

«Υπάρχει ένα όριο στο lockdown»

Μιλώντας στο Open, ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος είπε πως υπάρχει ένα όριο στο lockdown και δεν γίνεται να συνεχιστεί με τον ίδιο τρόπο, από την στιγμή που, στην ουσία, δεν εφαρμόζονται τα μέτρα. «Τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου να αρχίσουν να ανοίγουν κάποια πράγματα και να δούμε και το self testing (δηλαδή το να μπορεί ο καθένας να κάνει μόνος του το rapid test)»
είπε, αναφερόμενος στο ποια δραστηριότητα και πότε μπορεί να ανοίξει.

«Ο κόσμος έχει κουραστεί, αλλά δείτε τι συμβαίνει στα νοσοκομεία. Προσπαθούμε να δούμε την καμπύλη να πέφτει. Ο κόσμος πρέπει να δείξει συγκατάβαση στα προβλήματα που υπάρχουν, γιατί η περίοδος αυτή είναι εξαιρετικά δύσκολη. Πρέπει να βάλουμε όλοι πλάτη για να πάμε μπροστά, να απελευθερωθούν τα νοσοκομεία μας» προσέθεσε.

«Πρώτα τα καταστήματα, μετά τα σχολεία και η εστίαση»

Το άνοιγμα των καταστημάτων και σε δεύτερη και τρίτη φάση τα σχολεία και η εστίαση προανήγγειλε η πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων της Αθήνας και μέλος της Επιτροπής επιδημιολόγων, Ματίνα Παγώνη. Όπως δήλωσε στην κρατική τηλεόραση, από το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας και στις αρχές της επόμενης, αναμένεται σταδιακή μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων, ωστόσο θα συνεχιστεί η πίεση στα νοσοκομεία, καθώς ο αριθμός των ασθενών με Covid-19 στα νοσοκομεία είναι μεγάλος.

«Ο κόσμος όμως, δεν αντέχει άλλο και αυτό πρέπει να το λάβουμε υπόψιν μας. Γι’ αυτό πρέπει να ανοίξουν τα καταστήματα το επόμενο διάστημα, να ακολουθήσουν τα σχολεία και στα μέσα Απριλίου, να ανοίξει και η εστίαση. Απαράδεκτη και άδικη η μετακίνηση ειδικευόμενων γιατρών από τα Δημόσια νοσοκομεία, στα ιδιωτικά. Όποιος το εισηγήθηκε αυτό, ήταν απαράδεκτο και γι’ αυτό το σταματήσαμε. Η αλήθεια είναι ότι έγιναν λάθη και ότι σε ορισμένες περιπτώσεις χάσαμε την μπάλα.

Να λέμε την αλήθεια. Αυτό που είχαμε δεν ήταν lockdown. Ήταν τύποις lockdown. Όλος ο κόσμος ήταν έξω. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε άλλο κλειστή την οικονομία. Δεν αντέχει. Τηλεργασία στο 60% δεν εφαρμόστηκε. Αυτό που πρέπει να προσέχουμε, είναι τα προσωπικά μέτρα ασφαλείας. Μάσκα, αποστάσεις και να αποφεύγουμε συνωστισμούς, όσο γίνεται και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς».

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις