AstraZeneca Ελλάδα - Εθνική Επιτροπή: Τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca αποφάσισε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμού.
H Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός για τον κορονοϊό με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει, όπως επισημαίνει σε ανακοίνωση της που αφορά τις αναφορές σε ευρωπαϊκές χώρες “για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων” μετά από εμβολιασμό με το συγκεκριμένο εμβόλιο. Στην ανακοίνωσή της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών τονίζει ότι η απόφασή της αυτή ευθυγραμμίζεται με αυτές του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας οι οποίοι συνιστούν επίσης τη συνέχιση της χορήγησης του εμβολίου της AstraZeneca. Κατόπιν αυτής της απόφασης, οι εμβολιασμοί συνεχίζονται όπως έχουν προγραμματιστεί.
AstraZeneca Ελλάδα: Συγκεκριμένα στην ανακοίνωση της, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αναφέρει τα εξής:
“Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών στη σημερινή συνεδρίασή της (16-3-2021) εξέτασε εκ νέου το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της AstraZeneca, μετά και την προληπτική προσωρινή αναστολή των εμβολιασμών από επιπλέον χώρες.
Η Επιτροπή εξέτασε τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα δεδομένα και ομόφωνα κρίνει πως δεν συντρέχει λόγος τροποποίησης της εισήγησής της της 11/3/2021. Η Επιτροπή επισημαίνει ότι ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO), οι οποίοι έχουν στη διάθεσή τους το σύνολο των δεδομένων από όλες τις χώρες συνιστούν τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Επισημαίνεται εκ νέου ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σε συνεργασία με την Επιτροπή Φαρμακοεπαγρύπνησης του ΕΟΦ, δίνoυν απόλυτη προτεραιότητα σε θέματα ασφάλειας των εμβολίων. Έτσι, παρακολουθούν αδιάλειπτα τις αξιολογήσεις του ΕΜΑ και του WHO καθώς και τις αναφορές για πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες όλων των εμβολίων κατά της νόσου COVID-19.
Συμπερασματικά, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών συνεκτιμώντας όλα τα δεδομένα εισηγείται ομόφωνα τη συνέχιση του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει”.
Στην απόφαση να συνεχίσει τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά κορωνοϊού, κατέληξε το Ανώτατο Συμβούλιο Υγείας του Βελγίου. Όπως ανέφερε πρόεδρος για τον εμβολιασμό του Ανώτατου Συμβουλίου Υγείας, Ύβ Βαν Λαντέμ, «το Aνώτατο Συμβούλιο Υγείας αποφάσισε να συνεχίσει τον εμβολιασμό με αυτό το εμβόλιο», ενώ παράλληλα σημείωσε ότι «θα ακούσει προσεκτικά τα επιχειρήματα των χωρών, οι οποίες προς το παρόν έχουν αναστείλει τον εμβολιασμό».
Επίσης, ανέφερε ότι μέχρι στιγμής, οι περιπτώσεις είναι λίγες και ελλιπώς τεκμηριωμένες ώστε η διακοπή της εκστρατείας θα ήταν πιο επιβλαβής από οτιδήποτε άλλο, επισημαίνοντας ότι θα υπάρξει ευθυγράμμιση με τις αποφάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων.
AstraZeneca: Προσωρινή η αναστολή των εμβολιασμών στη Γαλλία
Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της εμβολιαστικής εκστρατείας στη Γαλλία Αλέν Φισέρ δήλωσε σήμερα ότι εκτιμά πως η αναστολή της χρήσης του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 θα είναι προσωρινή.
Ο Φισέρ επεσήμανε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό France Inter ότι ο αριθμός των ατόμων που εμφάνισε παρενέργειες μετά τον εμβολιασμό του παραμένει μικρός. «Ο τελικός παράγοντας στην ανάλυση είναι η σχέση ωφέλειας- κινδύνου», εξήγησε. «Οι εμβολιασμοί προχωρούν. Οι εμβολιασμοί έχουν ξεκινήσει και θα συνεχιστούν», τόνισε ο ίδιος.
Πρόσθεσε εξάλλου ότι το εμβόλιο της AstraZeneca δεν είναι ένα κακής ποιότητας εμβόλιο. Παράλληλα η Γαλλίδα υπουργός Βιομηχανίας Ανιές Πανιέ- Ρουνασέρ σχολίασε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό ότι το Παρίσι έλαβε την απόφαση για την προσωρινή αναστολή της χορήγησης του εν λόγω εμβολίου σε συντονισμό με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: Άσχετη με τον εμβολιασμό η γενική θρόμβωση – Μομφή σε Τσίπρα για συγκεντρώσεις
AstraZeneca εμβόλιο: Οι χώρες που “πάγωσαν” τη χρήση του
Μια ντουζίνα χώρες -ανάμεσά τους η Γερμανία, η Γαλλία και η Ιταλία- ανέστειλαν για προληπτικούς λόγους τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της covid-19 μετά την αναφορά «πιθανών» παρενεργειών, αν και σε αυτό το στάδιο δεν έχει αποδειχθεί σύνδεση μεταξύ τους. Η αγγλοσουηδική φαρμακευτική εταιρεία ανακοίνωσε το Σάββατο ότι «δεν υπάρχει καμία απόδειξη αυξημένου κινδύνου» δημιουργίας θρομβώσεων μετά τη χορήγηση του εμβολίου της, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει συστήσει τη συνέχιση των εμβολιασμών μέχρι τη συνεδρίαση της συμβουλευτικής επιτροπής του σήμερα για το θέμα.
Η Δανία ήταν η πρώτη χώρα που ανέστειλε τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca στις 11 Μαρτίου «μετά τις αναφορές για περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων» σε εμβολιασθέντες. Η Νορβηγία ακολούθησε την ίδια ημέρα. Χθες Δευτέρα το Όσλο ανακοίνωσε τον θάνατο μιας υγειονομικού κάτω των 50 ετών η οποία πέθανε από εγκεφαλική αιμορραγία. Διακομίσθηκε σε νοσοκομείο την Πέμπτη, περίπου μία εβδομάδα αφού της χορηγήθηκε το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της covid-19, χωρίς να υπάρχει συσχετισμός μεταξύ των δύο προς το παρόν.
Όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, μια άλλη υγειονομικός περίπου 30 ετών είχε πεθάνει στη Νορβηγία την Παρασκευή, δέκα ημέρες αφού της χορηγήθηκε το ίδιο εμβόλιο. Η Ισλανδία επίσης ανέστειλε τη χρήση του εμβολίου.
Άλλες ευρωπαϊκές χώρες
Η Βουλγαρία ανακοίνωσε στις 12 Μαρτίου την αναστολή «για προληπτικούς λόγους» της χρήσης του εμβολίου, μία ημέρα αφού τρεις σκανδιναβικές χώρες είχαν λάβει την ίδια απόφαση, ενώ ξεκίνησε έρευνα μετά τον θάνατο μίας γυναίκας που είχε εμβολιαστεί. Ωστόσο, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, «δεν έχει εντοπιστεί κανένας συσχετισμός», μεταξύ του εμβολιασμού και του θανάτου της γυναίκας αυτής που ήταν υπέρβαρη και είχε υποβληθεί σε πολλαπλά bypass. Την Κυριακή η Ιρλανδία και η Ολλανδία ανέστειλαν τη χρήση του εμβολίου της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, μετά την αναφορά εμφάνισης θρομβώσεων σε εμβολιασθέντες στη Δανία και τη Νορβηγία.
Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Σλοβενία, η Ισπανία, η Πορτογαλία και η Λετονία έλαβαν την ίδια απόφαση χθες Δευτέρα. Το γερμανικό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι το Βερολίνο αποφάσισε να αναστείλει τη χορήγηση του εμβολίου αυτού, με τον υπουργό Γενς Σπαν να υπογραμμίζει ότι πρόκειται για ένα «καθαρά προληπτικό μέτρο».
Για τους ίδιους λόγους ανεστάλη η χρήση του AstraZeneca και από τη Γαλλία και την Ιταλία, εν αναμονή των συστάσεων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Υγείας που θα συνεδριάσει την Πέμπτη για το θέμα.
AstraZeneca: Καθυστερήσεις στην εκστρατεία εμβολιασμού
Η Ταϊλάνδη και η Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό καθυστέρησαν την έναρξη των εμβολιαστικών τους εκστρατειών κατά του κορωνοϊού με το συγκεκριμένο εμβόλιο, οι οποίες θα ξεκινούσαν την Παρασκευή και χθες Δευτέρα αντίστοιχα. Σήμερα όμως ο πρωθυπουργός της Ταϊλάνδης Πραγιούτ Τσαν-ό-τσα, έγινε ο πρώτος άνθρωπος στη χώρα αυτή της νοτιοανατολικής Ασίας που έλαβε το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η Ινδονησία αποφάσισε επίσης χθες να αναστείλει για προληπτικούς λόγους την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού κατά της covid-19 με το εμβόλιο της AstraZeneca. Η Βενεζουέλα, που χρησιμοποιεί από τον Φεβρουάριο το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V και το κινεζικό Sinopharm κατά της covid-19, επεσήμανε χθες ότι δεν θα δώσει έγκριση στο εμβόλιο της AstraZeneca.
Αναστολή χρήσης μιας παρτίδας
Η Αυστρία είχε ανακοινώσει στις 8 Μαρτίου ότι ανέστειλε τη χρήση μιας παρτίδας εμβολίων της AstraZeneca, της ABV5300, αφού μια νοσηλεύτρια 49 ετών πέθανε έπειτα από «σοβαρά προβλήματα θρομβώσεων» μερικές ημέρες αφού εμβολιάσθηκε. Τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες –Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία και Λουξεμβούργο– επίσης ανέστειλαν τη χρήση των εμβολίων αυτής της παρτίδας που περιέχει συνολικά ένα εκατομμύριο δόσεις και η οποία εστάλη σε 17 ευρωπαϊκές χώρες.
Η Ιταλία είχε απαγορεύσει την Πέμπτη για προληπτικούς λόγους τη χρήση μιας άλλης παρτίδας, της ABV2856, καθώς υπήρχαν φόβοι για τη δημιουργία θρόμβων στο αίμα. Η Ρουμανία επίσης σταμάτησε τη χορήγηση των εμβολίων της παρτίδας αυτής. Η ιταλική επαρχία Πιεμόντε σταμάτησε την Κυριακή να χρησιμοποιεί το εμβόλιο της AstraZeneca μετά τον θάνατο ενός υγειονομικού, όμως στη συνέχεια επανέλαβε τους εμβολιασμούς, αποκλείοντας ωστόσο για προληπτικούς λόγους την παρτίδα ABV5811.