Στήριξη επιχειρήσεων: Το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για επιχειρήσεις και κοινωνία.
Καθώς τα δεδομένα των επιδοτήσεων λογω κορονοϊού δεν είναι ατέλειωτα, το Υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει όλα τα μέτρα στήριξης της οικονομίας για επιχειρήσεις και κοινωνία. Η πορεία του ΑΕΠ δείχνει «αντοχές» κατά τον υπουργό Οικονομίας κ. Σταϊκούρα, ενώ το υψηλό κόστος ανα εβδομάδα στην οικονομία των 750.000.000 ευρώ φωτογραφίζει την οικονομία του αύριο. Επίσης σαν 15νθήμερο κλεισίματος είναι κόστος 750.000.000 ευρώ σε εισπράξεις του κράτους. Οι επόμενες κινήσεις του οικονομικού επιτελείου έχουν αμφίδρομο διαδομή. Κόβουμε ό,τι δεν πάει καλά και είναι αντικείμενο εκμετάλλευσης από ειδικούς που βρίσκουν τρόπους φοροαποφυγής ή εξαπάτησης του κράτους, και ενίσχυση των υγιών δομών. Κατά την κυβέρνηση τα μέτρα στήριξης είναι αυξημένα κατά 4,1 δισ. ευρώ σε σχέση το ποσό που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό για το 2021, ενώ εχουν φτάαει στο ποσό των 11.6 δισ. ευρώ.
Είναι ενδεικτική η τοποθέτηση Σταϊκούρα ο οποίος τονίζει: «Το επόμενο διάστημα θα δείτε τις πρωτοβουλίες που θα αναλάβουμε για το πρόγραμμα Γέφυρα 2, για να βοηθήσουμε επιχειρήσεις που έχουν υποχρεώσεις προς τις τράπεζες. Αλλά και κάποιες πρωτοβουλίες για την ενίσχυση με κάλυψη μέρους των παγίων δαπανών στηριζόμενη στις ευρωπαϊκές αποφάσεις που ελήφθησαν στο τέλος της προηγούμενης χρονιάς. Για παράδειγμα, θα δείτε μειώσεις ή επεκτάσεις φόρων στις μεταφορές και την εστίαση, μέχρι τον Σεπτέμβριο. Υπάρχει εισήγηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία η κυβέρνηση επιδιώκει στα ευρωπαϊκά φόρα, έτσι ώστε να υπάρχει δημοσιονομική ευελιξία για το 2022. Ήδη έχουν στηριχθεί 550.000 επιχειρήσεις με περίπου 7,5 δισ. ευρώ Επιστρεπτέα Προκαταβολή, πάνω από 3 εκατ. πολίτες είτε με αποζημιώσεις ειδικού σκοπού είτε με επιδόματα. Στηρίζεται με 2 δισ. ευρώ στην εθνική άμυνα, μειώθηκαν ενοίκια και ΦΠΑ σε εστίαση και μεταφορές.
Στήριξη επιχειρήσεων: Οι κόφτες
Πάμε λοιπόν:
- Σε περιορισμό της επιδότησης εργασίας, καθώς απεκαλύφθη ότι «πάνω από 70.000 περιπτώσεις έκαναν κατάχρηση του μλετρο δηλαδή εργαζόνταν με ευθύνη του εργοδότη και πλήρωνε το κράτος…. < ολοι αυτοί δεν υπέβαλαν αίτηση», λέει το Υπουργείο Εργασίας γιατί έσφιξαν τα πράγματα…
- Θα έχουμε αυστηρότερα κριτήρια επιχορηγήσεων σε δανεισμό και έκπτωση στην επιστεπτέα. Στην Επιστρεπτέα 6, βγήκαν εκτός 6 στις 10 επιχειρήσεις.
- Εχουμε δυσκολότερα κριτηρια και για τις αναστολές Μαρτίου, με κριτήριο τον τζίρο του 2020
Στήριξη επιχειρήσεων: Οι νέες επιχορηγήσεις
Σε αυτό το κλίμα αλλαγών έχουμε νέα κατεύθυνση με ακόμη πιο συγκεκριμένα μέτρα προστασίας, από τον Απρίλιο. Δηλαδή:
Το κουπόνι
Στο κουπόνι των πάγιων δαπανών. Εδώ εκτός από μείωση του τζίρου 30%, οι δικαιούχοι πρέπει να έχουν και ζημίες το 2020, ώστε να έχουν την επιδότηση. το Ελληνικό σχέδιο είναι η κάλυψη των δαπανών των επιχειρήσεων.Πάντως το θέμα αυτό θα προχωρήσει μετά την ολοκλήρωση της επιστρεπτέας προκαταβολής.
Η Γέφυρα 2
Εδώ η επιχορήγηση θα είναι από 500 ευρώ έως και 50.000 ευρώ. Αφορά επιδότηση της δόσης για επιχειρηματικά δάνεια και οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών σε τράπεζες που θα μπουν στο πρόγραμμα «Γέφυρα 2» .Εδώ για 8 μήνες το κράτος θα επιδοτεί τις συνεπείς επιχειρήσεις
Επιστρεπτέα
Θα έχουμε αυστηρότερα κριτήρια με μείωση του τζίρου του α΄ τριμήνου του 2021. Εκτός Επιστρεπτέας Προκαταβολής έμειναν 6 στους 10 επαγγελματίες. Πρόκειται για μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Οι αρχικές αιτήσεις για την επιστρεπτέα 6 ήταν 722.000, και απορρίφθηκαν 436.000. Στους 286.000 που εγκρίθηκαν οι αιτήσεις, θα διαμοιραστούν 500 εκατομμύρια ευρώ. Ελάχιστο ποσό ενίσχυσης θα είναι τα 500 ευρώ και ανώτερο 8.000 ευρώ.
Το δώρο της Έκτακτης Εισφοράς
Σύμφωνα με τον κεντρικό σχεδιασμό και για το 2022 τα εισοδήματα του ιδιωτικού τομέα δεν θα επιβαρυνθούν με εισφορά αλληλεγγύης . Αυτό σημαίνει ότι ολόκληρος ο ιδιωτικός τομέας για ακόμη 1 χρόνο δεν θα έχει τόσο μεγάλη επιβάρυνση. Την θετική αυτή εξέλιξη όπως είχαν γράψει τα ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ πρό τριμήνου την επιβεβαίωσε με δημόσια δήλωση ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης.
Τα 5 βασικά μέτρα στήριξης
- 7η Επιστρεπτέα με μειωμένο τζίρο από Ιανουάριο 1.000 – 100.000 ευρώ
- Επιστρεπτέα απαλλαγή έως και 50% Πληρωμή 60 δόσεις -Εφάπαξ -15%
- Επιδότηση δαπανών για φορολογικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις
- Επιδότηση δανείων Τόκοι-Κεφάλαιο έως 90%
- Οφειλές Φόροι-ΕΦΚΑ Ρύθμιση έως 1/1/2022 .