Διερευνητικές Τουρκία: Στόχος της Άγκυρας να υπονομεύσει την προσέγγιση, χρεώνοντας την αποτυχία στην Αθήνα
Στην Αθήνα και με άκρα μυστικότητα ως προς το μέρος συνάντησης διεξάγεται σήμερα ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών με την Τουρκία. Ο 61ος γύρος στην Κωνσταντινούπολη υπήρξε πιο πολύ μια αναψηλάφιση των προθέσεων των δύο πλευρών και σήμερα αναμένεται Αθήνα και Άγκυρα να ανοίξουν τα χαρτιά τους ως προς το τι επιθυμούνν για την συνέχεια. Ο φόβος της Αθήνας είναι ότι οι Τούρκοι προσέρχονται με στόχο την υπονόμευση των συνομιλιών με ταυτόχρονη την προσπάθεια χρέωσης της αποτυχίας στην Ελλάδα. Την ελληνική ομάδα απαρτίζουν οι πρεσβευτές Παύλος Αποστολίδης, Αλέξανδρος Κουγιού και η διπλωμάτης Ιφιγένεια Καναρά, ενώ οι Τούρκοι συνομιλητές του είναι οι Σεντάτ Ονάλ, Τσαγατάι Ερτσίγες και Μπαρίς Καλκαβάν.
Ο χρόνος επιλογής των συνομιλιών από την τουρκική πλευρά δεν θα πρέπει να θεωρηθεί τυχαίος. Παίζοντας το παρελκυστικό της παιχνίδι η Άγκυρα και εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 25 και 26 Μαρτίου, δεν θέλει επ’ ουδενί να κατηγορηθεί ότι υποσκάπτει τις συνομιλίες. Έτσι κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου οι γνωστοί απολογητές της θα μπορούν εύκολα να επιχειρηματολογήσουν ότι η Αγκυρα καταβάλλει προσπάθειες να έρθει σε συνεννόηση με την Αθήνα προτείνοντας στις Βρυξέλλες την υιοθέτηση της λεγόμενης θετικής ευρωτουρκικής ατζέντας, δηλαδή την εκταμίευση εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ προς την Τουρκία με πρόσχημα το Μεταναστευτικό.
Διερευνητικές Τουρκία: «Η Δύση δεν πρέπει να χάσει την Τουρκία»
Φαίνεται πως το δόγμα «Η Δύση δεν πρέπει να χάσει την Τουρκία» κυριαρχεί στην ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή. Υπό το πρίσμα αυτό η Αθήνα υπαναχώρησε από το αίτημα για ενεργοποίηση κυρώσεων προς το καθεστώς Ερντογάν, γνωρίζοντας ότι η Γερμανία ως βασικός υποστηρικτής της Αγκυρας, αλλά και η Ισπανία, η Ιταλία και συνεργαζόμενοι οικονομικά με τον Ερντογάν, προβάλλουν την οδό του διαλόγου ως την πλέον ενδεδειγμένη. Αμφίσημη παραμένει η στάση Μπάιντεν, η τελική στάση του οποίου για την Τουρκία θα καθορίσει εν πολλοίς και την ευρωπαϊκή γραμμή. Ο τελευταίος πάντως εμμένει στις κυρώσεις εναντίον της Τουρκίας και δεν βρίσκει… χρόνο να μιλήσει τηλεφωνικά με τον Ερντογάν. Σε κάθε περίπτωση μεγάλο ρόλο θα παίξει και η στάση του ίδιου του Τούρκου προέδρου, αν δηλαδή θα επιλέξει την αυτονόμηση και την απομόνωση, επιμένοντας σε επιλογές όπως η αγορά και χρήση του ρωσικού αντιαεροπορικού συστήματος S-400.
Διερευνητικές Τουρκία: Ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας
H ανακοίνωση του 62ου γύρου των διερευνητικών επαφών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας έστειλε στη διεθνή κοινότητα το μήνυμα ότι η Αθήνα και η Αγκυρα δεν έχουν αλλάξει την απόφασή τους να διατηρηθεί ανοιχτός ο διπλωματικός δίαυλος επικοινωνίας. Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει λόγο να οδηγήσει τα πράγματα στα άκρα και το καθεστώς Ερντογάν φαίνεται ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να τραβήξει το σκοινί. Με την πρακτική που ακολουθούν οι Τούρκοι αποκαλύπτουν, σε κάθε καλόπιστο παρατηρητή των εξελίξεων, ότι θέλουν να υπονομεύσουν τον διάλογο. Αυτή καθαυτή η διαδικασία των διερευνητικών επαφών έχει ως αφετηρία ότι οι συζητήσεις για τα πιο δύσκολα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων είναι άτυπες και δεν δεσμεύουν κανένα από τα δύο μέρη.
Διερευνητικές Τουρκία: Συμβουλευτικές… συνομιλίες
Με τη μεθοδικότητα που τη διακρίνει η Αγκυρα επιχειρεί να ανατρέψει αυτή τη συμφωνία και προσπαθεί να παρουσιάσει τις διερευνητικές επαφές σαν ένα φόρουμ διαλόγου εφ’ όλης της ύλης. Για την προώθηση του στόχου τους, οι Τούρκοι δεν αναφέρονται σε διερευνητικές επαφές αλλά σε «συμβουλευτικές συνομιλίες», αποκαλύπτοντας ότι το καθεστώς Ερντογάν επιχειρεί ξεκάθαρα να αναβαθμίσει τις άτυπες συζητήσεις σε επίσημες πολιτικές συνομιλίες.
Η ελληνική πλευρά από την άλλη ακολουθεί τις συστάσεις φίλων και συμμάχων που παροτρύνουν εδώ και μήνες την ελληνική κυβέρνηση να μην αναλωθεί σε μια προσπάθεια προσδιορισμού της ατζέντας των συζητήσεων με την Αγκυρα, αλλά να εμπλακεί στη διαδικασία του άτυπου διαλόγου, φροντίζοντας να μην προσφέρει επιχειρήματα στους Τούρκους που θα ήθελαν να επιρρίψουν την ευθύνη για πιθανό ναυάγιο στην Αθήνα.