Σε νοσοκομείο αποκλειστικά και μόνο για περιστατικά κορονοϊού μετατρέπεται ο Ερυθρός Σταυρός. Σήμερα ξεκίνησε η μεταφορά των νοσηλευόμενων ασθενών που δεν νοσούν από κορονοϊό σε άλλα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής. Σημειώνεται ότι οι πληρότητες σε ΜΕΘ Covid της Αττικής αγγίζουν πλέον το 95%. Η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι δραματική και χειροτερεύει ώρα με την ώρα. Είναι ενδεικτικό πως στις 15 Μαρτίου καταγράφηκαν συνολικά στη χώρα 457 εισαγωγές ασθενών με Covid (συμπεριλαμβάνονται και οι διανοσοκομειακές διακομιδές) και δόθηκαν μόνο 166 εξιτήρια.
Μεγάλα νοσοκομεία όπως τα Σισμανόγλειο, Γεννηματάς, Αγία Όλγα, Ευαγγελισμός, Ερυθρός Σταυρός, Ασκληπιείο, Τζάνειο και Αττικόν έχουν μονίμως κατειλημμένο το σύνολο των κλινών ΜΕΘ. Πολύ υψηλές είναι οι πληρότητες και σε απλές κλίνες Covid. Παράλληλα, διασωληνωμένοι ασθενείς νοσηλεύονται σε απλές κλίνες. Οι πληροφορίες έκαναν λόγο για περίπου 25 ασθενείς εκτός ΜΕΘ μέχρι αργά το βράδυ χθες. Οι εκτιμήσεις για την πορεία των διασωληνωμένων δεν είναι θετικές, καθώς έχουμε μπροστά μας ένα δύσκολο δεκαήμερο. Ειδικοί εκτιμούν πως ο αριθμός τους μπορεί να φτάσει και τους 700, ενώ δεν αναμένεται σταθεροποίηση πριν τα τέλη της επόμενης εβδομάδας.
Αγωνία για τους ασθενείς εκτός ΜΕΘ
Την Παρασκευή και όχι σήμερα, Τετάρτη, θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνεδρίαση της επιτροπής των λοιμωξιολόγων, η οποία θα εισηγηθεί τα νέα μέτρα που θα αφορούν στην σταδιακή χαλάρωση του lockdown και το άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής.Η μετάθεση αυτή κρίθηκε απαραίτητη από την κυβέρνηση, καθώς τα μέλη της Επιτροπής θα έχουν μία πιο ξεκάθαρη εικόνα για την επιδημιολογική πορεία του ιού, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες ακολουθεί ανοδική πορεία. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, τα επιδημιολογικά στοιχεία της Τετάρτης 17 Μαρτίου, αναμένεται να είναι ιδιαίτερα αυξημένα.
Να σημειώσουμε ότι την Τρίτη, τα κρούσματα ανήλθαν σε 1.533, οι διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ αυξήθηκαν στους 605 και δυστυχώς 59 άνθρωποι κατέληξαν. Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί το γεγονός ότι υπάρχουν και ασθενείς με Covid που είναι διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ. Πιο συγκεκριμένα, πληροφορίες αναφέρουν πως από τους 370 ασθενείς που είναι διασωληνωμένοι στην Αττική, 353 είναι σε κλίνες ΜΕΘ. Αξίζει να σημειωθεί παράλληλα πως σε απλές κλίνες Covid στο λεκανοπέδιο είναι 1.995.
Γενικός Γραμματέας ΟΕΝΓΕ: Έχουμε 124 διασωληνωμένους εκτός ΜΕΘ
«124 βαρέως πάσχοντες ασθενείς περιμένουν το τελευταίο 24ώρο να εισαχθούν σε ΜΕΘ, 75 είναι ασθενείς COVID. Προφανέστατα έχουν τελειώσει οι ΜΕΘ», δήλωσε από την πλευρά του στον ΘΕΜΑ 104,6 ο Παναγιώτης Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο Νοσοκομειο Νίκαιας και γενικός γραμματέας ΟΕΝΓΕ, περιγράφοντας μια «απελπιστική», όπως την χαρακτήρισε, κατάσταση στα νοσοκομεία. Σημείωσε πως όσοι ασθενείς χρειάζονται διασωλήνωση γίνεται κανονικά ωστόσο, όταν η λίστα κλινών στις ΜΕΘ αδειάσει πρυτανεύει η ηλικία των ασθενών. Ζήτησε την επίταξη όλων των ιδιωτικών κλινικών όπου όπως υπογράμμισε μπορούν να συνδράμουν στη μάχη των ΜΕΘ αφού διαθέτουν και έμπειρο προσωπικό αλλά και κλίνες. Με αιχμή αναρωτήθηκε γιατί ακόμη δεν έχει γίνει αυτό, λέγοντας ότι η μοναδική λογική εξήγηση είναι θέμα κλινικαρχών, προσθέτοντας ότι «δεν είναι τώρα η ώρα της κερδοσκοπίας».
Παράλληλα, ο κ. Παπανικολάου άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση και την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, καταγγέλλοντας ότι από πέρσι δεν έχει υπάρξει συνάντηση με τους αρμόδιους, υπάρχει έλλειψη της πρωτοβάθμιας φροντίδας που δημιουργεί τεράστιο πρόβλημα και επιπλέον δεν υπάρχει οργάνωση στη διενέργεια των τεστ. Επιπλέον, έστρεψε τα βέλη του και εναντίον του ΕΟΔΥ, λέγοντας «είναι virtual οντότητα; Θα έπρεπε να έχουμε έναν παντοδύναμο ΕΟΔΥ.
Προς άνοιγμα δραστηριοτήτων
Ίσως ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Τετάρτης, αναφερθεί στο σχέδιο για σταδιακό άνοιγμα και τον λεγόμενο «οδικό χάρτη» της επόμενης ημέρας, θα επισημάνει όμως εμφατικά, ότι τα μέτρα χαλάρωσης θα γίνουν με απόλυτη ασφάλεια και σεβασμό στη δημόσια υγεία. Την ίδια ώρα, το ΕΣΥ βρίσκεται σε καθεστώς συναγερμού, με τα νοσοκομεία και τις Μονάδες Εντατικής, καλυμμένες σε ποσοστό 95%, όπως τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ (Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) Ματίνα Παγώνη, μιλώντας την Τρίτη στην ΕΡΤ.
Η κυρία Παγώνη υποστήριξε ακόμη, ότι πρέπει να πραγματοποιηθούν κάποιες έξυπνες κινήσεις, όσον αφορά το σταδιακό άνοιγμα τομέων της οικονομικής και κοινωνικής ζωής, ανεξάρτητα από την πορεία των κρουσμάτων, τα οποία θα αρχίσουν να εμφανίζουν μία κάποια μείωση, από το τέλος αυτής της εβδομάδας.
Τα σχολεία
Ένας τομέας είναι τα σχολεία, τα οποία μπορούν να ανοίξουν ξανά στοχευμένα, με προσοχή στον συνωστισμό, γρήγορους ελέγχους και πλήρη ιχνηλάτηση. Με τη λογική αυτή, θα μπορούσε να ανοίξει και ο κλάδος της εστίασης, από τις 15 Απριλίου, σημείωσε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ. Από την πλευρά του ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ κ. Δημοσθένης Σαρηγιάννης, μιλώντας επίσης στην ΕΡΤ αμέσως μετά την ενημέρωση του υπ. Υγείας, εξέφρασε την αντίθεσή του, όσον αφορά στην συζήτηση για άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων, τονίζοντας ότι για να ανοίξει η αγορά, η οικονομία και η κοινωνία, θα πρέπει να είμαστε σίγουροι και αυτό το άνοιγμα, να γίνει με ασφάλεια.
Η δραματική αύξηση των κρουσμάτων, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό και στις μεταλλάξεις, οι οποίες είναι εξαιρετικά μεταδοτικές, όπως τόνισε και ο επίκουρος καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης στην ενημέρωση της Παρασκευής 12 Μαρτίου. Ο ίδιος μίλησε και για έναν ακόμη παράγοντα, που αποτελεί βραδυφλεγή βόμβα -την ανθρώπινη κόπωση. Η κούραση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα, τόνισε ο καθηγητής, σημειώνοντας επίσης, ότι η ομάδα 40 με 65 ετών, οδηγεί την πανδημία στη φάση αυτή και ακολουθεί η ομάδα των 18 με 39 ετών. Ο καθηγητής Μαγιορκίνης, επεσήμανε ότι το τρίτο αυτό «κύμα» χαρακτηρίζεται από βραδεία επιβράδυνση με καλύτερο προφίλ νοσηρότητας.
https://www.youtube.com/watch?v=SubQZ4cBcBY