Αθήνα

°C

kairos icon

Δευτέρα

23

Δεκεμβρίου 2024

alphafreepress.gr / ΚΟΣΜΟΣ / Astrazeneca εμβόλιο ΠΟΥ: Επίσημη ανακοίνωση μετά τον σάλο για τις θρομβώσεις
ΚΟΣΜΟΣ

Astrazeneca εμβόλιο ΠΟΥ: Επίσημη ανακοίνωση μετά τον σάλο για τις θρομβώσεις

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων.

Την συνέχιση των εμβολιασμών με το AstraZeneca προτείνει ο ΠΟΥ, μετά τις εξελίξεις και την αναστολή της χρήσης του εμβολίου σε πολλές χώρες της ΕΕ. «Προς το παρόν, η ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί», αναφέρει χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση. Παράλληλα, ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ρυθμιστές σε όλο τον κόσμο για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή του ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Εμβολίων αξιολογεί προσεκτικά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο AstraZeneca. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα στο κοινό.

Μεταξύ άλλων ο ΠΟΥ σημειώνει ότι «ο εμβολιασμός κατά της COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες. Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος παγκοσμίως».

Ολόκληρη η ανακοίνωση του ΠΟΥ:

Ορισμένες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση ανέστειλαν προσωρινά τη χρήση του εμβολίου AstraZeneca COVID-19 ως προληπτικό μέτρο βάσει αναφορών σπάνιων διαταραχών πήξης του αίματος σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο. Άλλες χώρες της ΕΕ – έχοντας εξετάσει τις ίδιες πληροφορίες – αποφάσισαν να συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το εμβόλιο στα προγράμματα εμβολιασμού τους. Ο εμβολιασμός κατά του COVID-19 δεν θα μειώσει τις ασθένειες ή τους θανάτους από άλλες αιτίες. Τα θρομβοεμβολικά συμβάντα είναι γνωστό ότι συμβαίνουν συχνά. Ο φλεβικός θρομβοεμβολισμός είναι η τρίτη πιο κοινή καρδιαγγειακή νόσος παγκοσμίως. Σε εκτεταμένες εκστρατείες εμβολιασμού, είναι συνηθισμένο για τις χώρες να επισημαίνουν πιθανά ανεπιθύμητα συμβάντα μετά τον εμβολιασμό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι τα συμβάντα συνδέονται με τον ίδιο τον εμβολιασμό, αλλά είναι καλή πρακτική η διερεύνησή τους. Δείχνει επίσης ότι λειτουργεί το σύστημα παρακολούθησης και ότι υπάρχουν αποτελεσματικοί έλεγχοι.

Ο ΠΟΥ βρίσκεται σε τακτική επαφή με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων και ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο για τις τελευταίες πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια του εμβολίου COVID-19. Η Παγκόσμια Συμβουλευτική Επιτροπή ΠΟΥ για την Ασφάλεια των Εμβολίων αξιολογεί προσεκτικά τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα δεδομένα ασφάλειας για το εμβόλιο AstraZeneca. Μόλις ολοκληρωθεί αυτός ο έλεγχος, ο ΠΟΥ θα κοινοποιήσει αμέσως τα ευρήματα στο κοινό. Προς το παρόν, η ΠΟΥ θεωρεί ότι τα οφέλη του εμβολίου AstraZeneca υπερτερούν των κινδύνων που συνδέονται με αυτό και συνιστά να συνεχιστούν οι εμβολιασμοί.

AstraZeneca: Κανένα περιστατικό θρόμβου στην Ελλάδα

«Κοιτάξαμε τα δεδομένα και είδαμε ότι τα δεδομένα δεν είναι χειρότερα από τα άλλα εμβόλια κατά του κορωνοϊού», απάντησε ο ομότιμος Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και μέλος Επιτροπής Εμβολιασμών, Γιώργος Χρούσος στο ερώτημα γιατί η χώρα μας δεν σταμάτησε το εμβόλιο της AstraZeneca. Όπως εξήγησε ο καθηγητής μιλώντας στον ΑΝΤ1, «οι περιπτώσεις θρόμβων είναι κάτω από 1 στις 100.000, αφού στη χώρα μας δεν έχουμε κανένα περιστατικό». Χαρακτήρισε μάλιστα «λαχείο» το να πάθει κανείς θρόμβωση από το εμβόλιο. Ερωτηθείς για το γιατί οι άλλες χώρες διέκοψαν τον εμβολιασμό των πολιτών τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, απάντησε πως δεν γνωρίζει, εκτιμώντας ότι «δεν είναι επιστημονικοί οι λόγοι που πήραν την απόφαση να σταματήσουν τον εμβολιασμό». «Ούτε ο ΕΜΑ ούτε ο ΠΟΥ είπε σταματήστε τα εμβόλια», τόνισε, εξηγώντας ότι, οι Οργανισμοί «αυτοί δεν θα πάρουν απόφαση που δεν έχει επιστημονική βάση».

Τι θα γίνει στην περίπτωση που κριθεί ακατάλληλο το εμβόλιο της AstraZeneca

Εξήγησε επίσης πως στην περίπτωση που κριθεί ακατάλληλο το εμβόλιο της AstraZeneca, όσοι έχουν κάνει την πρώτη δόση, μπορούν να κάνουν τη δεύτερη δόση άλλου εμβολίου. Διευκρίνισε ότι, οι πολίτες δεν έχουν περιθώριο επιλογής εμβολίου, αλλά εμβολιάζονται με ό,τι είναι διαθέσιμο. Τέλος, είπε πως το ρωσικό εμβόλιο δεν διαφέρει πολύ από αυτό της AstraZeneca, αφού και τα δύο χρησιμοποιούν τον ίδιο ιό και έκρινε ότι καλώς οι πολίτες δεν ανέβαλαν τον εμβολιασμό τους με το AstraZeneca, εμπιστευόμενοι καλώς το υπουργείο Υγείας.

AstraZeneca: Οι πρωθυπουργοί Γαλλίας – Ιταλίας θα εμβολιαστούν

Οι πρωθυπουργοί της Γαλλίας και της Ιταλίας δήλωσαν ότι θα εμβολιαστούν πολύ σύντομα με το εμβόλιο της AstraZeneca προκειμένου να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών απέναντι στο σκεύασμα εφόσον αυτό κριθεί ασφαλές από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων την Πέμπτη. Έτοιμος να εμβολιστεί με το σκεύασμα της AstraZeneca εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει το πράσινο φως για συνέχιση της χρήσης του δήλωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ. «Δεδομένων των γεγονότων γύρω από τα εμβόλιο της AstraZeneca σκέφτηκα ότι θα ήταν δίκαιο να εμβολιαστώ πολύ σύντομα, αμέσως μόλις αρθεί η αναστολή της χρήσης του, όπως ελπίζω, και υπάρξουν όλες οι διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια του» δήλωσε ο Ζαν Καστέξ. Οι ανακοινώσεις ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι το εμβόλιο προκάλεσε θρομβώσεις σε εμβολιασμένους, φαίνεται πως λειτούργησαν καθησυχαστικά στην Ευρώπη.

Όπως τόνισε η επικεφαλής του EMA, Έμερ Κουκ, «ενώ η έρευνα βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη, είμαστε ακόμα πεπεισμένοι ότι τα οφέλη του εμβολίου της AstraZeneca στην πρόληψη της COVID – 19, με τον σχετικό κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου, υπερτερούν του κινδύνου αυτών των παρενεργειών». Σε τηλεφωνική συνομιλία τους χθες το απόγευμα Εμμανουέλ Μακρόν και Μάριο Ντράγκι συμφώνησαν να ξεκινήσουν τους εμβολιασμούς άμεσα εφόσον υπάρξει θετική γνώμη του αρμόδιου ευρωπαϊκού οργανισμού. Ο Ιταλός πρωθυπουργός φέρεται να χαρακτήρισε τις ανακοινώσεις ως ενθαρρυντικές. Στο μεταξύ σε άλλες χώρες, όπως το Βέλγιο αλλά και η Αυστρία -όπου οι αρχές απέρριψαν μόνο μια παρτίδα- οι εμβολιασμοί με το σκεύασμα της AstraZeneca συνεχίζονται κανονικά.

Ακολουθήστε μας στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις