Περίσσεψε κομμάτι από την τούρτα που αγόρασες, καθώς αποδείχτηκε μεγαλύτερη από την όρεξη σου; Υπάρχει τρόπος να τη σώσεις και να μην μπαγιατέψει στη στιγμή. Το μυστικό είναι γνωστό στους ζαχαροπλάστες, καλύπτουν με φέτες ψωμιού τα τμήματα της τούρτας που είναι εκτεθειμένα, εκεί που έχουν κοπεί τα κομμάτια δηλαδή. Με μια οδοντογλυφίδα, ασφαλίζουν το ψωμί στη θέση της φέτας που λείπει, ώστε να μη χάσει το γλυκό την υγρασία του. Αυτό θα παρατείνει τη ζωή του για αρκετές μέρες.
Τούρτα τιραμισού με κρέπες
Ιδέες για πρωτότυπα γλυκά δίνει συχνά ο Λάμπρος Βακιάρος στους τηλεθεατές της εκπομπής «Στη Φωλιά των Κου Κου». Ο σεφ μαγειρικής αυτή τη φορά ετοίμασε τούρτα τιραμισού με κρέπες και έδειξε βήμα- βήμα τη διαδικασία.
Υλικά
Για τις κρέπες
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
600 ml. γάλα
2 μεγάλα αυγά
60 γρ. βούτυρο λιωμένο
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. καστανή ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Για την κρέμα τιραμισού
300 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
600 γρ. τυρί μασκαρπόνε
200 γρ. ζάχαρη άχνη
30 γρ. λικέρ φουντούκι
30 γρ. εσπρέσο ή δυνατό καφέ φίλτρου φουντούκι
30 γρ. κακάο σε σκόνη
Εκτέλεση
Για τις κρέπες
Βήμα 1
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με το αλάτι. Κάνουμε μια τρύπα στη μέση, δημιουργώντας ένα μικρό πηγάδι. Ρίχνουμε μέσα στο κενό το αυγό και με μία ξύλινη κουτάλα αρχίζουμε σιγά σιγά να παίρνουμε αλεύρι από τις άκρες και να τα αναμειγνύουμε. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και με έναν αυγοδάρτη ανακατεύουμε καλά. Ιδανικά, αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30 λεπτά στο ψυγείο.
Βήμα 2
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία και αλείφουμε τον πάτο με λάδι. Ρίχνουμε 3 κ.σ. από το μείγμα και κουνάμε, ώστε να απλωθεί και να δημιουργηθεί ένας κύκλος. Μετά από 20’’-30’’ δευτερόλεπτα γυρνάμε την κρέπα και την ψήνουμε για ακόμα 30’’ δευτερόλεπτα.
Για τη κρέμα τιραμισού
Βήμα 1
Στο μίξερ χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αποκτήσει μία μέτρια πυκνότητας υφή. Την αποσύρουμε προσωρινά από το μίξερ.
Βήμα 2
Συνεχίζουμε χτυπώντας το τυρί μασκαρπόνε και την άχνη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα για περίπου 2’ – 3’. Θέτουμε το λικέρ φουντούκι και τον καφέ και ομογενοποιούμε. Με μια μαριζ (σπάτουλα ζαχαροπλαστικής) με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε τη χτυπημένη κρέμα μέσα στο μείγμα με το μασκαρπόνε. Σε ένα κόρνερ ζαχαροπλαστικής με στρογγυλή μύτη προσθέτουμε περίπου 6-7 κ.σ. από τη κρέμα. (αυτό θα το χρειαστούμε για το στόλισμα στη σύνθεση)
Για τη σύνθεση
Βήμα 1
Σε μία πιατέλα τοποθετούμε μία κρέπα και 1-2 κουταλιές από τη κρέμα τυριού και απλώνουμε με προσοχή ομοιόμορφα στη κρέπα και με ένα ψιλό σουρωτήρι τσαγιού πασπαλίζουμε λίγο κακάο. Τοποθετούμε μια δεύτερη κρέπα και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουμε τις κρέπες. Η τελευταία στρώση θα είναι κρέπα χωρίς κρέμα. Αποθηκεύουμε για τουλάχιστον 2 ώρες στο ψυγείο.
Βήμα 2
Με το κόρνερ ζαχαροπλαστικής δημιουργούμε βούλες κολλητά μεταξύ τους σε όλη την επιφάνεια της τελευταίας στρώσης και πασπαλίζουμε με κακάο.