Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα: Μια πιο… ποιητική version του lockdown

ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα: Μια πιο… ποιητική version του lockdown

ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: Ευτυχία Παπούλια

Κι εκεί που ακούγαμε βαρύγδουπες, σκληρές δηλώσεις, ο κ. Βασιλακόπουλος μας... πήγε αλλού

18.03.2021 | 18:53

«Τα μέτρα ενάντια στον κορονοϊό είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο», είπε ο καθηγητής Πνευμονολογίας Εντατικής Θεραπείας, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας για το lockdown και την πανδημία στην χώρα. Ο ίδιος εμφανίστηκε υπέρ του ανοίγματος της οικονομίας και της κοινωνίας με την επαναλειτουργία του λιανεμπορίου αλλά και της εστίασης.

Ο καθηγητής επεσήμανε πως δεν γνωρίζει εάν η πανδημία είναι στην κορύφωσή της καθώς αυτό εξαρτάται από την συμπεριφορά των πολιτών. Σε ό,τι αφορά την αύξηση των κρουσμάτων δήλωσε: «Δεν χρειάζεται να μετρήσεις τα λύματα, μόνο τη συμπεριφορά της κοινωνίας, πρέπει να έχουν διοργανωθεί 100 διαδηλώσεις σε διαφορά σημεία της Αθήνας τον τελευταίο μήνα, διοργανώσαμε πάρτι, διοργανώσαμε ό,τι περνάει από το χέρι μας και ταυτόχρονα χρησιμοποιούμε καταχρηστικά τους αριθμούς που μας δίνει το κράτος. Πατάνε το 4 για βοήθεια στο σπίτι και πηγαίνουν στο σπίτι του φίλου, του συγγενούς. Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα και με τέτοιους ασθενείς που κόλλησαν σε κάποιο σπίτι φίλου είτε γνωστού. Ξέρετε στο σπίτι υπάρχει οικειότητα και είναι δύσκολο ψυχολογικά να δεχθείς ότι θα κολλήσεις από φίλο σου από τον αδελφό σου».

Τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα…

Για την αποδοτικότητα του lockdown τόνισε στον ΣΚΑΪ πως «τα μέτρα είναι σαν τον έρωτα, θέλουν δύο, πρώτα πρέπει να προσφέρεις και κάτι και μετά να ζητήσεις απ’ τον άλλο… Η υπευθυνότητα που ζητάμε λειτούργησε την προηγούμενη φορά, δεν λειτουργεί τώρα». Ο κ. Βασιλακόπουλος διευκρίνισε πως είναι κάθετα αντίθετος με τη λογική SMS 3ωρου για το λιανεμπόριο. «Ο μπουχτισμένος κόσμος θα ξεχυθεί στα μαγαζιά να ψωνίσει. Το πότε θα ανοίξουν τα λύκεια ή τα σχολεία γενικότερα, έχει να κάνει με τη γενικότερη επιδημιολογική εικόνα της χώρας, δεν μπορούμε να τα ανοίξουμε όλα ταυτόχρονα και δεν αποτελεί βαλβίδα εκτόνωσης για την κοινωνία το άνοιγμα των σχολείων».

«Σε 2 μήνες η Ελλάδα θα είναι άλλη χώρα. Με το 1,5 εκατ. εμβόλια που έρχονται, αυτούς που έχουμε ήδη εμβολιάσει και αυτούς που έχουμε φροντίσει με την ελαφρή συμπεριφορά μας να αποκτήσουν φυσική ανοσία. Κάπου στο Πάσχα θα έχουμε καλύψει τους ευπαθείς και νωρίς μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πετύχει τέτοια ποσοστά που θα έχουμε βγει από την τραγωδία. Η λύση είναι κοντά», είπε ο καθηγητής. Παράλληλα, ξεκαθάρισε πως δεν βλέπει τέταρτο κύμα πανδημίας. Όπως εξήγησε, οι επαναμολύνσεις είναι ήπιες και ταυτόχρονα η επιστημονική κοινότητα θα είναι έτοιμη, ακόμα κι αν αλλάξει τόσο πολύ ο ιός που τα εμβόλια δεν θα τον πιάνουν, κάτι που είναι πολύ μακριά ακόμα, να φτιάξει τροποποίηση στο εμβόλιο που θα είναι αποτελεσματικό όπως γίνεται κάθε χρόνο με τη γρίπη.

Exit mobile version