Το αβοκάντο είναι υπέροχο αλλά έχει ένα μοναδικό πρόβλημα: Δεν είναι αρκετά ώριμο για να το φας τη στιγμή που το θες. Μια μητέρα από την Αυστραλία μοιράστηκε το κόλπο της για να ωριμάζει στο άψε σβήσε το αβοκάντο, ένα κόλπο που ανακάλυψε ένα βράδυ πάνω στην απελπισία της, όταν ενώ ετοιμαζόταν αν φτιάξει γουακαμόλε, διαπίστωσε ότι το αβοκάντο της ήταν εντελώς άγουρο. Τύλιξε το αβοκάντο σε αλουμινόχαρτο και το έβαλε για 10 λεπτά στους 200 βαθμούς στο airfryer αυτές τις φριτέζες αέρος που μαγειρεύουν χωρίς λάδι.
«Αλλάζει λίγο τη γεύση και την υφή και θα συνιστούσα να το αφήσετε να κρυώσει στο ψυγείο, αλλά το κόλπο λειτουργεί», είπε. Και παρόλο που παραδέχεται ότι θα προτιμούσε να χρησιμοποιήσει ένα φυσικά ωριμασμένο αβοκάντο, είπε ότι το κόλπο λειτουργεί, όταν υπάρχει πίεση για ένα ώριμο αβοκάντο! Πάντως, για όσους δεν βιάζονται να ωριμάσουν το αβοκάντο σε δέκα λεπτά, υπάρχει το δοκιμασμένο και εγγυημένο κόλπο με τη σακούλα. Δεν ωριμάζει το αβοκάντο σε 10 λεπτά, αλλά σε λίγες ώρες και είναι σούπερ αποτελεσματικό.
Πόσες θερμίδες έχει ένα αβοκάντο
Σύμφωνα με τον Αμερικανικό Οργανισμό τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) οι θερμίδες που καταναλώνετε μέσα σε μία ημέρα πρέπει να μετρώνται σε μερίδες φαγητού. Δηλαδή να αποτελούν ένα μέτρο του πόση ενέργεια μπορείτε να πάρετε από μια μερίδα κάποιας τροφής. Με βάση τον χρυσό κανόνα μιας διατροφής 2.000 θερμίδων καθημερινά, οι γενικές οδηγίες του FDA για την πρόσληψη θερμίδων από μία μερίδα τροφής είναι:
40 θερμίδες: Χαμηλή πρόσληψη
100 θερμίδες: Μέτρια πρόσληψη
400 Θερμίδες ή περισσότερο: Υψηλή πρόσληψη
Το 1/5 ενός μεσαίου μεγέθους avocado (μία μερίδα, δηλαδή 28 γραμμάρια περίπου) έχει 50 θερμίδες και παρέχει σχεδόν 20 βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, καθιστώντας το μια συνολικά καλή επιλογή θρεπτικών ουσιών.
Τι προσφέρει το αβοκάντο στην υγεία
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και ίνες, που κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το 77% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος, αλλά πρόκειται κυρίως για ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής, η οποία με την σειρά της έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Συνοπτικά, το αβοκάντο συμβάλλει στην καλή υγεία με τους παρακάτω τρόπους:
Καρδιακή υγεία
Τα αβοκάντο περιέχουν 25 χιλιοστόγραμμα/ουγγιά φυτικές στερόλες, που ονομάζονται β-σιτοστερόλες. Η τακτική κατανάλωση φυτικής στερόλης συμβάλλει στη διατήρηση υγιών επιπέδων χοληστερόλης.
Βελτιώνουν την όραση
Τα αβοκάντο περιέχουν λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, δύο φυτοχημικά που είναι απαραίτητα για την υγεία των ματιών. Αυτά τα δύο καροτενοειδή δρουν ως αντιοξειδωτικά και μπορεί να ελαχιστοποιήσουν τη φυσική (λόγω ηλικίας) φθορά στα μάτια και να μειώσουν τον κίνδυνο ανάπτυξης εκφύλισης της ωχράς κηλίδας.
Πρόληψη της οστεοπόρωσης
Η βιταμίνη Κ που περιέχει μπορεί να βελτιώσει την υγεία των οστών, αυξάνοντας την απορρόφηση του ασβεστίου και μειώνοντας την ουρική έκκριση (αποβολή από τον οργανισμό μέσω της ούρησης) του ασβεστίου. Η χαμηλή πρόσληψη της βιταμίνης Κ έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο κατάγματος οστών. Το μισό avocado παρέχει περίπου το 25% της ημερήσιας συνιστώμενης πρόσληψης σε βιταμίνη Κ!
Καταπολεμάει τον καρκίνο
Τα χαμηλά επίπεδα φολικού οξέος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού στις γυναίκες. Από την άλλη, η επαρκής πρόσληψη διαιτητικών φολικών οξέων (από τα τρόφιμα, όχι απαραίτητα από τα συμπληρώματα) έχει επίσης δείξει υπόσχεση στην προστασία έναντι των καρκίνων του παχέος εντέρου, του στομάχου, του παγκρέατος και του τραχήλου της μήτρας.