Επίταξη ιδιωτικών κλινικών: Σε επίπεδα ρεκόρ για το 2021 εκτινάχθηκαν τα κρούσματα κορωνοϊού στην χώρα χθες, με το υπουργείο Υγείας να έχει σημάνει συναγερμό.
Ένα 48ωρο να αποφασίσουν αν θα συνδράμουν “έδωσε” ο υπουργός Υγείας στους ιδιώτες γιατρούς για να δώσουν χείρα βοηθείας στο δημόσιο σύστημα περίθαλψης. Διαφορετικά, όπως είπε ο Βασίλης Κικίλιας, και εάν τουλάχιστον 200 γιατροί των παραπάνω ειδικοτήτων δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθεί στον πρωθυπουργό τη λήψη του μέτρου της επίταξης ιατρικών υπηρεσιών για την κάλυψη των αναγκών του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Μόλις την προηγούμενη Τετάρτη, ο υπουργός Υγείας, έκανε έκκληση στους ιδιώτες γιατρούς των ανάλογων ειδικοτήτων να ενσωματωθούν στο ΕΣΥ και να βοηθήσουν, τονίζοντας πως με νομοθετική πρωτοβουλία του Νοεμβρίου η αμοιβή τους θα είναι 2.000 ευρώ μηνιαίως, ακατάσχετα, αφορολόγητα, με δελτίο παροχής υπηρεσιών, συν τις εφημερίες που θα πραγματοποιήσουν.
Όπως ανακοινώθηκε χθες 45 ιδιώτες γιατροί (Παθολόγοι, Πνευμονολόγοι, Γενικοί Γιατροί, Αναισθησιολόγοι) μέλη του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών έχουν δηλώσει συμμετοχή για να συνδράμουν το σύστημα υγείας ενάντια στην πανδημία και αρκετοί από αυτούς έχουν τοποθετηθεί ήδη σε νοσοκομεία.
Ο κ. Κικίλιας ανακοίνωσε την περαιτέρω ενίσχυση του ΕΣΥ λέγοντας χαρακτηριστικά ότι όλη η Ελλάδα γίνεται ενιαία υγειονομική περιφέρεια και, όπου χρειάζεται, θα γίνονται διακομιδές σε όμορους νομούς και αεροδιακομιδές. «Βρισκόμαστε στη δυσκολότερη καμπή εξέλιξης της νόσου και ο αριθμός κρουσμάτων πιστοποιεί την κατάσταση εκτάκτου ανάγκης σχετικά με το ΕΣΥ», είπε. «Είναι η τιμή στον όρκο του Ιπποκράτη. Περιμένουμε τις επόμενες 48 ώρες να κάνετε την προσφορά σας πράξη αλληλεγγύης. Αν 200 ιατροί δεν ανταποκριθούν, θα εισηγηθώ τη λήψη του μέτρου της επίταξης» δήλωσε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η χώρα βρίσκεται στην δυσκολότερη καμπή της πανδημίας.
Δραματική η κατάσταση στην Αττική με ρεκόρ κρουσμάτων
Τα χθεσινά αποτελέσματα των δειγμάτων που συνέλεξε ο ΕΟΔΥ, έβγαλε άλλο ένα αρνητικό ρεκόρ. Αυτό αφορά την Αττική που κατέγραψε 1.701 κρούσματα, από τα 3.465 που εντοπίστηκαν συνολικά σε όλη τη χώρα. Πρόκειται και πάλι για σχεδόν το 50% των κρουσμάτων, με το κέντρο της Αθήνας να καταγράφει ρεκόρ με 456 μολύνσεις, ενώ και ο Πειραιάς «φλέγεται» με 318 κρούσματα. Οι δύο περιοχές του Λεκανοπεδίου, μαζί με τα δυτικά (273) και βόρεια προάστια (208), αλλά και την ανατολική Αττική (197) παρουσιάζουν δραματική εικόνα, ενώ μόνο η Δυτική Αττική εμφανίζει διψήφιο αριθμό κρουσμάτων (76).
Στα ύψη τα κρούσματα στην Θεσσαλονίκη, σοκάρει η άνοδος στα λύματα στην Κρήτη
Την ίδια ώρα, στη Θεσσαλονίκη τα νέα κρούσματα κορωνοϊού αγγίζουν τα 400, με 394 μολύνσεις, ενώ αυξημένος παραμένει ο αριθμός νέων περιστατικών και στην Αχαΐα με 130 κρούσματα. Επίσης, 114 περιστατικά κορωνοϊού καταγράφει η Λάρισα, 60 η Βοιωτία και 38 η Φθιώτιδα. Αυτό όμως που προκαλεί περαιτέρω ανησυχία είναι η εικόνα που δείχνει το ιικό φορτίο σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη. Τα στοιχεία του Εθνικού Δικτύου Επιδημιολογίας Λυμάτων πραγματικά σοκάρουν για το διάστημα 8-14 Μαρτίου, καθώς δείχνουν αύξηση 1.000% στα Χανιά σε σχέση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, 695% στον Αγιο Νικόλαο, 683% στο Ηράκλειο και 136% στο Ρέθυμνο! Σημαντικά αυξημένο είναι ωστόσο το ποσοστό και στην Αττική (87%), αλλά και την Θεσσαλονίκη (74%).
Σαρηγιάννης: Μπορεί να φτάσουμε και τα 3.600 κρούσματα
Η χθεσινή εικόνα έχει θορυβήσει τους επιστήμονες καθώς κάνουν δραματικές προβλέψεις για τις επόμενες ημέρες. Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημοσθένη Σαρηγιάννη, καθηγητή Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, που είπε στο Mega πως δεν αποκλείει να παρουσιαστεί περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων την επόμενη εβδομάδα. «Η δυναμική είναι τέτοια που θα μας οδηγήσει σε μεγαλύτερους αριθμούς. Και στα 3.600 κρούσματα προς το τέλος του μήνα. Αυτό που εμείς βλέπουμε από τις προσομοιώσεις, είναι κάτι πολύ χειρότερο από αυτό που ζούμε αυτή τη στιγμή… Συνεχή αύξηση.» είπε.
Από την πλευρά του, ο Αναλυτικής Χημείας στο ΕΚΠΑ Νίκος Θωμαϊδης, «χρέωσε» την δραματική αύξηση των κρουσμάτων σε δραστηριότητες των προηγούμενων εβδομάδων, με μια υπερμετάδοση στον πληθυσμό, αναφέροντας πως «βρισκόμαστε στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας» και τονίζοντας πως οι πολίτες θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.