Χρυσοχοΐδης αστυνομία: Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σήμερα τη «Λευκή Βίβλο» λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας.
Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης παρουσίασε σήμερα τη «Λευκή Βίβλο» λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, ένα επί της ουσίας πολιτικό πλαίσιο που θα οδηγήσει στην συνολική μεταρρύθμιση της αστυνόμευσης. Η πανδημία που απέδειξε ότι η ασφάλεια αποτελεί καθημερινή άσκηση διαχείρισης κρίσεων, ήταν, όπως και η κρίση στον Έβρο, ένα από τα στοιχεία που οδήγησαν στην αναγκαιότητα για τη δημιουργία της «Λευκής Βίβλου». Όπως αποδεικνύεται οι απειλές από τα σύνορα μέχρι τον κυβερνοχώρο χρήζουν ενιαίας απάντησης.
Την ίδια στιγμή, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των πολιτών και η ανάγκη για μείωση περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας χρειάζονται νέους θεσμούς και πολιτικές. Στο επίκεντρο τίθεται επίσης ο τρόπος που αντιμετωπίζεται η αστυνομία από μέρος των νέων, αλλά και οι νέοι από μέρος της αστυνομίας.
Το σύνθημα εφαρμογής της «Λευκής Βίβλου» είναι το εξής: «Χωρίς συνεννόηση δεν μπορεί να υπάρξει αστυνόμευση και χωρίς συνεργασία δεν μπορεί να επιτευχθεί ασφάλεια». Πρώτη κίνηση θα είναι σε διάστημα μικρότερο των δύο μηνών να δημιουργηθεί ένα σχέδιο νόμου με νέο οργανόγραμμα και νέα εκπαιδευτική πολιτική που θα προκύπτουν από τη φιλοσοφία της «Λευκής Βίβλου».
Ο κ. Χρυσοχοΐδης έκανε λόγο για «την πρόταση του Υπουργείου ώστε να διαμορφωθεί ένα νέο συμβόλαιο μεταξύ πολιτών και Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». «Οι περισσότερες χώρες της Ευρώπης έχουν τη δική τους “Λευκή Βίβλο”, δημόσια κείμενα που περιγράφουν την πολιτική εσωτερικής ασφάλειας και τις αρχές της αστυνόμευσης. Έχουν διαφορετικά ονόματα (στρατηγικές, δόγματα, προγράμματα αναφοράς), αλλά όλα έχουν τον ίδιο χαρακτήρα και την ίδια χρησιμότητα», επισήμανε.
Έτσι, για να μπορέσει να υποστηριχθεί η νέα λειτουργία, αλλάζει και εκσυγχρονίζεται η φύση και ο χαρακτήρας της Αστυνομίας.
Τα χαρακτηριστικά της Αστυνομίας του 21ου αιώνα είναι τα παρακάτω:
«Πράσινη»: Ενίσχυση των δράσεων ανακύκλωσης, χρήση ηλεκτροκίνητων οχημάτων, αξιοποίηση επαναχρησιμοποιούμενων υλικών, ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων.
«Έξυπνη»: Χρήση νέων τεχνολογιών και καινοτομικών συστημάτων στην επιχειρησιακή της λειτουργία.
«Ψηφιακή»: Περιορισμός των εγγράφων, αξιοποίηση συστημάτων επικοινωνίας και πληροφόρησης, παροχή ψηφιακών υπηρεσιών στους πολίτες.
«Εξωστρεφής»: Επικοινωνία, ενημέρωση των πολιτών, αξιοποίηση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, λογοδοσία.
«Αλληλέγγυα & Εθελοντική»: Συμμετοχή στην υλοποίηση δράσεων κοινωνικής αλληλεγγύης και εθελοντισμού.
«Αποτελεσματική»: Ενίσχυση των δράσεων πρόληψης, αξιοποίηση ευέλικτων μονάδων αστυνόμευσης για την ενδυνάμωση της άμεσης ανταπόκρισης στην αντιμετώπιση του εγκλήματος και της βίας.
Υλοποίηση προγραμμάτων εξοπλισμού «του Ανθρωπίνου Δυναμικού»: Αξιολόγηση και διαρκής ανάπτυξη του ανθρωπίνου δυναμικού, ενίσχυση της δια βίου μάθησης και της εκπαίδευσης.
«Προσβάσιμη»: Παρεμβάσεις σε κτήρια, υποστήριξη των πολιτών ΑΜΕΑ, ενίσχυση των δράσεων διαπολιτισμικής αστυνόμευσης και κοινωνικής διαμεσολάβησης.
«Επιτελική και Αποκεντρωμένη»: Επιτελικός σχεδιασμός και λειτουργία σε κεντρικό επίπεδο και ενίσχυση της αποκέντρωσης των δυνάμεων, με τη δημιουργία ισχυρών Περιφερειακών Αστυνομικών Διευθύνσεων.