Άρση μέτρων ανακοινώσεις: Κομμωτήρια, κέντρα αισθητικής και αρχαιολογικοί χώροι ανοίγουν από τη Δευτέρα - Οι συζητήσεις για το λιανεμπόριο
Τις τελικές τους εισηγήσεις, για ένα μερικό χαλάρωμα των μέτρων του lockdown θα κάνουν σήμερα οι ειδικοί, με τον Νίκο Χαρδαλιά το απόγευμα να προχωρά στις ανακοινώσεις για τα όσα τελικά θα αποφασιστούν. Τα δεδομένα δείχνουν η κυβέρνηση προχωρά σε σχεδιασμό με ορισμένες προσαρμογές των μέτρων, όπως την χαλάρωση του ωραρίου απαγόρευσης κυκλοφορίας τα Σαββατοκύριακα, κάτι που αναμένεται να ισχύσει από αύριο κιόλας. Ηδη ο πρωθυπουργός προανήγγειλε τις προσαρμογές στα μέτρα σε συνέντευξή του στο CNN, ενώ χθες στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη έκανε λόγο για «βαλβίδα αποσυμπίεσης και εκτόνωσης» των πολιτών, οι οποίοι βρίσκονται σε εγκλεισμό για μεγάλο διάστημα.
Οι αλλαγές θα αφορούν στην κατάργηση του ορίου μετακινήσεων των δύο χιλιομέτρων (για τον κωδικό 6 που ισχύει τώρα) και την αλλαγή του ωραρίου απαγόρευσης μετακινήσεων τα Σαββατοκύριακα (από τις 7 το απόγευμα στις 9), άνοιγμα των κομμωτηρίων, αλλά και των αρχαιολογικών χώρων. Η προσαρμογή αυτή στα μέτρα κρίνεται απαραίτητη από την κυβέρνηση και λόγω της κούρασης των πολιτών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι η μέρα μεγαλώνει και ο καιρός βελτιώνεται, με την παραμονή σε εξωτερικούς χώρους να λειτουργεί σαν βαλβίδα αποσυμπίεσης, χωρίς να επιβαρύνει την εξέλιξη της πανδημίας.
Στην κυβέρνηση διαμηνύουν πως δεν πάμε ακόμη προς κάποιο άνοιγμα δραστηριοτήτων, αλλά σε «εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους πολίτες και που δε θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε τις συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων» όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη.
Άρση μέτρων: Ανοίγουν κομμωτήρια και αρχαιολογικοί χώροι
Σε κάθε περίπτωση, με την «έκρηξη» των κρουσμάτων το τελευταίο διάστημα, η κυβέρνηση θέλει να πάει με μικρά και σταθερά βήματα στο άνοιγμα της αγοράς και το πρώτο βήμα όπως όλα δείχνουν θα είναι το άνοιγμα των κομμωτηρίων. Η πιθανότερη ημέρα επαναλειτουργίας στα κομμωτήρια και τα κέντρα αισθητικής είναι η Δευτέρα, όπου το άνοιγμα φυσικά θα γίνει με όλα τα προβλεπόμενα μέτρα. Όπως και στο προηγούμενο lockdown, τα κομμωτήρια είχαν ανοίξει πρώτα από την αγορά και, όπως φάνηκε, δεν επιδείνωσαν την πορεία της πανδημίας. Προς άνοιγμα ωστόσο πάνε και οι αρχαιολογικοί χώροι, ενώ και τα δικαστήρια αναμένεται να ανοίξουν άμεσα μετά την τροπολογία του υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το επόμενο βήμα, από τις 29 Μαρτίου, αναμένεται να είναι η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, κάτι το οποίο έχουν τονίσει σε κυβέρνηση, αλλά και οι ειδικοί πως αποτελεί προτεραιότητα και τον Απρίλιο θα ακολουθήσουν τα σχολεία και αμέσως μετά η εστίαση και άλλες δραστηριότητες.
Άρση μέτρων: Άνοιγμα τέλος Μαρτίου ή αρχές Απριλίου, λέει ο Γεραπετρίτης
Μετά τα πρώτα βήματα και εφ’ όσον το επιτρέπει η επιδημιολογική εικόνα, αναμένονται και τα επόμενα βήμα από πλευράς κυβέρνησης, για ένα σταδιακό άνοιγμα της αγοράς. Ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, μιλώντας στο Mega ανέφερε πως τα μέτρα που αναμένονται να ανακοινωθούν σήμερα, είναι «προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων». Ο υπουργός στάθηκε στην κούραση που νοιώθουν οι πολίτες από την παρατεταμένη διάρκεια του lockdown και προανήγγειλε πως το σταδιακό άνοιγμα της αγοράς θα γίνει είτε τέλος Μαρτίου είτε αρχές Απριλίου.
«Σας διαβεβαιώνω ότι αν αποφασιστεί να υπάρξει άνοιγμα, είτε είναι στο τέλος Μαρτίου είτε στις αρχές Απριλίου, αυτό θα γίνει με όλη την προφύλαξη την οποία απαιτείται. Έχω την αίσθηση ότι θα υπάρχει ορατότητα για να βγούμε επιτέλους από αυτόν τον εφιάλτη», δήλωσε και σημείωσε πως θα είναι «λίγες οι εβδομάδες που θα χρειαστεί να κάνουμε ακόμη υπομονή».
Πελώνη: Δεν μιλάμε για ανοίγματα, αλλά για βαλβίδες αποσυμπίεσης
Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, απαντώντας σε ερώτηση του iefimerida.gr για τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης για το lockdown, ανέφερε πως «δεν μιλάμε για ανοίγματα. Νομίζω ότι δεν είναι η ενδεδειγμένη λέξη και ορολογία. Αυτό που περιγράφουμε -και θα εξετάσει και η Επιτροπή στη συνεδρίασή της- είναι εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων. Εργαλεία που, ταυτόχρονα, θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους, όπως έχουμε πει, πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα. Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν το γεγονός ότι ανοίγει ο καιρός, όπως και ότι πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και σε εσωτερικούς χώρους. Αντιθέτως, οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και πάντα, όπως προανέφερα, χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της πανδημίας».
«Θα αναζητήσουμε κάποιες προσαρμογές οι οποίες θα έχουν να κάνουν με το ωράριο εξόδου, με τη δυνατότητα της χρήσης όσο το δυνατόν περισσότερων εξωτερικών χώρων», τόνισε.
Άρση μέτρων: Τι λένε Παγώνη και Σαρηγιάννης
Στην εκπομπή «Κοινωνία Ώρα MEGA» μίλησε η Πρόεδρος Νοσοκομειακών Γιατρών, Ματίνα Παγώνη και ο Καθηγητής υγειονομικής και περιβαλλοντικής μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης για την εξέλιξη της πανδημίας και το lockdown. Σύμφωνα με τον κ. Σαρηγιάννη, η πορεία τις επόμενες δυο βδομάδες θα είναι αυξητική, ενώ καλό θα ήταν να διατηρηθεί ένα επίπεδο περιορισμού για αυτή τη χρονική περίοδο, αλλά με στόχο την κατάλληλη προετοιμασία για άνοιγμα με μεγαλύτερη υγειονομική ασφάλεια. Υποστήριξε ότι υπάρχουν τρόποι για να ανοίξουν κάποιες δραστηριότητες, αλλά χρειάζεται προγραμματισμός.
Από την πλευρά της η κυρία Παγώνη ισχυρίστηκε ότι το lockdown δεν αποδίδει και ότι πρέπει να γίνουν κινήσεις για να σταματήσει η πίεση του κόσμου και να ξεκινήσει η χαλάρωση των μέτρων. Για την μετακίνηση από νομό σε νομό, είπε ότι είναι πολύ νωρίς ακόμα. Ο κ. Σαρηγιάννης υπογράμμισε ότι δεν είναι ότι δε λειτουργεί το lockdown, αλλά ότι υπάρχει διασπορά σε συγκεκριμένα σημεία. Για την αύξηση ιικού φορτιού στην Κρήτη, υποστήριξε ότι αυτή οφείλεται στα μεταλλαγμένα κρούσματα και τη χαμηλή εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων.
«Στοχεύουμε στον ελεύθερο χρόνο, ενώ θα έπρεπε να στοχεύσουμε εκεί που περνάμε τον περισσότερο χρόνο, δηλαδή στο χώρο εργασίας», τόνισε ο κ. Σαρηγιάννης. Με τη σειρά της η κυρία Παγώνη, έκανε λόγο για αύξηση των τεστ και χρήση διπλής μάσκας, ενώ τόνισε πως στόχος είναι τα εμβόλια.